Συνελήφθησαν οι δολοφόνοι του γνωστού ερευνητή για τα τζιχαντιστικά κινήματα, Χισάμ αλ Χασέμι, στο Ιράκ

Ο πρωθυπουργός τους Ιράκ Mustafa al-Kadhimi. EPA/STEPHANIE LECOCQ




Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μουστάφα αλ Καζίμι ανακοίνωσε σήμερα τη σύλληψη των δολοφόνων του γνωστού Ιρακινού ερευνητή Χισάμ αλ Χασέμι, ο οποίος σκοτώθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο στη Βαγδάτη.

«Είχαμε υποσχεθεί ότι θα συλλάβουμε τους δολοφόνους του Χισάμ αλ Χασέμι. Τηρήσαμε την υπόσχεσή μας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε στη συνέχεια ένα ρεπορτάζ με την «ομολογία» του άνδρα που φέρεται ως ο βασικός δράστης: του 36χρονου αστυνομικού Άχμαντ ελ Κενάνι, που εργάζεται για τις δυνάμεις ασφαλείας από το 2007. Ο άνδρας αυτός δήλωσε στο ρεπορτάζ ότι εκείνος ήταν που έριξε τη σφαίρα που σκότωσε τον ερευνητή. Συνολικά έχουν συλληφθεί τέσσερις ύποπτοι.

Ένδειξη του πόσο σοβαρή θεωρείται αυτή η υπόθεση στο Ιράκ, νωρίτερα δεκάδες θωρακισμένα οχήματα του στρατού αναπτύχθηκαν γύρω από την Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, όπου βρίσκονται η αμερικανική πρεσβεία και τα γραφεία πολλών κρατικών υπηρεσιών.

Ο Χίσαμ αλ Χασέμι, ένας διεθνώς γνωστός ερευνητής, ειδικός σε θέματα που αφορούν τα τζιχαντιστικά κινήματα και αξιοσέβαστη προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών, δολοφονήθηκε στις 6 Ιουλίου 2020 έξω από το σπίτι του στην ιρακινή πρωτεύουσα. Η δολοφονία του σόκαρε το Ιράκ και πριν από λίγες ημέρες οργανώθηκε μια διαδήλωση στη μνήμη του, στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης, το επίκεντρο των λαϊκών κινητοποιήσεων του 2019. Οι ερευνητής είχε ταχθεί υπέρ αυτού του κινήματος, το οποίο κατήγγειλε τη διαφθορά στη χώρα και ζητούσε την εκ βάθρων ανανέωση του πολιτικού συστήματος.

Το κίνημα πνίγηκε στο αίμα (τουλάχιστον 600 νεκροί και 30.000 τραυματίες) ενώ στη συνέχεια δεκάδες Ιρακινοί αντιπολιτευόμενοι δολοφονήθηκαν ή απήχθησαν.

Μέχρι σήμερα δεν έχει συλληφθεί ή διωχθεί κανένας από τους δράστες των δολοφονιών ή των απαγωγών αυτών και οι προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ καταγγέλλουν την «πλήρη ατιμωρησία» που επικρατεί στη χώρα.

«Συλλάβαμε εκατοντάδες εγκληματίες» διαβεβαίωσε ωστόσο ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του στο Twitter. «Δεν μας ενδιαφέρει τι λένε τα μμε: εμείς εκτελούμε το καθήκον μας, στην υπηρεσία του λαού και της δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βαγδάτη, Ιράκ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην GOOGLE NEWS

Καταστροφικές πλημμύρες σε Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία: Πάνω από 120 νεκροί, δεκάδες οι αγνοούμενοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: