Kλέαρχος Μαρουσάκης: Ποιες περιοχές θα «βράσουν» με θερμοκρασία έως 46 βαθμούς [video]

Λουόμενοι απολαμβάνουν το μπάνιο τους στην παραλία της Αρβανιτιάς στο κέντρο του Ναυπλίου, Παρασκευή 30 Αυγούστου 2021. Η έντονη ζέστη που προκαλεί ο καύσωνας οδηγεί τους Ναυπλιώτες και τους επισκέπτες της πόλης για ένα δροσιστικό μπάνιο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Mε τον ισχυρό καύσωνα να επιμένει θα κυλήσει και η σημερινή ημέρα, με τον υδράργυρο σε κάποιες περιοχές να αγγίζει και τους 46 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη, οι επόμενες ημέρες που θα ακολουθήσουν θα είναι πολύ δύσκολες για τη χώρα μας με τον υδράργυρο να παραμένει σταθερά πάνω από τους 40° με 43° ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας η υποχώρηση του υδραργύρου θα είναι μικρή με θερμοκρασίες κοντά στους 32° με 34° στα μεγάλα αστικά κέντρα και γενικά κοντά στους 30° στις περισσότερες περιοχές.

Ένα γενικά μικρό ημερήσιο θερμοκρασιακό εύρος που τοπικά θα συνδυαστεί και με αυξημένες τιμές σχετικής υγρασίας και που αυτός ο συνδυασμός συνεπάγεται αυξημένη δυσφορία.

Γιατί έχει τόσο μεγάλη διάρκεια και τόσο υψηλές θερμοκρασίες το συγκεκριμένο κύμα καύσωνα; 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης βρίσκεται ένα ισχυρό ρεύμα αέρα με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διάφορα μεταξύ δυο αερίων μαζών, ενώ η κίνησή του καθορίζει τη δημιουργία και την κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Το ρεύμα αυτό είναι ο αεροχείμαρος, ο οποίος εντοπίζεται εκτοπισμένος πιο νότια από την μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης, κάτι το οποίο είχε και ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την περιοχή μας και τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας.

Αυτό το μοτίβο καιρού αναμένεται να συνεχιστεί με ιδιαίτερη εμμονή έως τουλάχιστον τις αρχές της νέας εβδομάδας με κορύφωση την Δευτέρα οπότε και αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την νότια Βαλκανική και τη χώρα μας με αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα ρεκόρ για πολλές περιοχές.

Το σφοδρό κύμα καύσωνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα κρατήσει ως το τέλος της άλλης εβδομάδας

Με τον ισχυρό καύσωνα να επιμένει θα κυλήσει και η σημερινή ημέρα, με τον υδράργυρο σε κάποιες περιοχές να αγγίζει και τους 46 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη, οι επόμενες ημέρες που θα ακολουθήσουν θα είναι πολύ δύσκολες για τη χώρα μας με τον υδράργυρο να παραμένει σταθερά πάνω από τους 40° με 43° ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας η υποχώρηση του υδραργύρου θα είναι μικρή με θερμοκρασίες κοντά στους 32° με 34° στα μεγάλα αστικά κέντρα και γενικά κοντά στους 30° στις περισσότερες περιοχές.

Ένα γενικά μικρό ημερήσιο θερμοκρασιακό εύρος που τοπικά θα συνδυαστεί και με αυξημένες τιμές σχετικής υγρασίας και που αυτός ο συνδυασμός συνεπάγεται αυξημένη δυσφορία.

Τι είναι ο αεροχείμαρος

Προβεβλημένοι σύνδεσμοι Η Betsson ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία της στην Ελλάδα και προσφέρει στοίχημα με Σουηδική εγγύηση.
Γιατί έχει τόσο μεγάλη διάρκεια και τόσο υψηλές θερμοκρασίες το συγκεκριμένο κύμα καύσωνα; 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης βρίσκεται ένα ισχυρό ρεύμα αέρα με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διάφορα μεταξύ δυο αερίων μαζών, ενώ η κίνησή του καθορίζει τη δημιουργία και την κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Το ρεύμα αυτό είναι ο αεροχείμαρος, ο οποίος εντοπίζεται εκτοπισμένος πιο νότια από την μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης, κάτι το οποίο είχε και ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την περιοχή μας και τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας. Αυτό το μοτίβο καιρού αναμένεται να συνεχιστεί με ιδιαίτερη εμμονή έως τουλάχιστον τις αρχές της νέας εβδομάδας με κορύφωση την Δευτέρα οπότε και αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την νότια Βαλκανική και τη χώρα μας με αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα ρεκόρ για πολλές περιοχές.

Παράλληλα, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία τις επόμενες ημέρες θα ευνοήσει την μεταφορά υγρών και θερμών αερίων μαζών προς την περιοχή των Άλπεων όπου θα εκδηλώνονται ραγδαίες βροχοπτώσεις με μεγάλα ύψη υετού, ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και τοπικά πλημμυρικά επεισόδια σε βόρεια Ιταλία, Ελβετία και Αυστρία. Βροχερός καιρός και χαμηλότερες θερμοκρασίες για την εποχή αναμένονται στα υπόλοιπα τμήματα της κεντρική και βόρειας Ευρώπης βόρεια του αεροχειμάρρου, ενώ απουσία βροχοπτώσεων αναμένεται στην νοτιοανατολική Ευρώπη νοτίως του αεροχειμάρου.

Συνθήκες καύσωνα με έντονο αίσθημα δυσφορίας στα αστικά κέντρα

Συνθήκες καύσωνα με μέγιστες θερμοκρασίες στους 42-44 βαθμούς Κελσίου και έντονο αίσθημα δυσφορίας στα αστικά κέντρα, προβλέπεται και για σήμερα, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά, σήμερα το Σάββατο 31 Ιουλίου σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει καύσωνας, ενώ υψηλές θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 40-42 βαθμούς, στην Ήπειρο από 19 έως 42-43, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 42-44 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 41, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 40 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 42 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς και στα πελάγη από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 41-42 βαθμούς.

Και στη Θεσσαλονίκη αναμένονται συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 28 έως 40 βαθμούς.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Αίθριος και πολύ ζεστός θα είναι ο καιρός το Σάββατο 32 Ιουλίου σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και στο Αιγαίο βορειοδυτικοί τοπικά μέχρι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα (επίπεδα καύσωνα) και οι μέγιστες τιμές της θα φθάσουν:

α. στα ηπειρωτικά τους 42 βαθμούς Κελσίου και κατά τόπους στη Θεσσαλία και τη Στερεά τους 43 με 44 βαθμούς
β. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.
Παράλληλα, υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές στις περισσότερες περιοχές πάνω από τους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρό: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 41 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία έως 42 με 43 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Στα νησιά από 25 έως 40 βαθμούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά από 23 έως 42 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά έως 43 με 44 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες νεφώσεις στα ορεινά τις απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 42 και κατά τόπους στην ανατολική Στερεά και τη Θεσσαλία έως 43 με 44 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 26 έως 37 και στην Κρήτη τοπικά έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 26 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 26 έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 40 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Κυριακή 1 Αυγούστου

Αίθριος και πολύ ζεστός καιρός σε όλη τη χώρα. Λίγες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι στα ηπειρωτικά θα είναι ασθενείς και στα πελάγη θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα (επίπεδα καύσωνα) και οι μέγιστες τιμές στα ηπειρωτικά θα φθάσουν τους 40 με 43 και κατά τόπους τους 44 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Παράλληλα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι στις περισσότερες περιοχές πάνω από 27 με 28 βαθμούς Κελσίου, εντείνοντας το αίσθημα δυσφορίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ethnos.gr
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Καύσωνας ιστορικών διαστάσεων: H χώρα στο έλεος του αεροχειμάρου – Παρακολουθήστε το φαινόμενο από δορυφόρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: