Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες ασθενών με Long Covid: «Η ζωή μου δεν είναι η ίδια» – Ποια είναι τα συμπτώματα μήνες αργότερα [video]

File Photo Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, τα υπολείμματα του ιού επηρεάζουν όλα τα συστήματα του οργανισμού EPA/ANDY RAIN μέσω ΚΥΠΕ




Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν, μήνες μετά, εκατομμύρια άνθρωποι που νόσησαν, ακόμη και ελαφρά, από κορωναϊό στη χώρα μας.

Πρόκειται για το σύνδρομο Long Covid που ταλαιπωρεί σημαντικό ποσοστό των πρώην ασθενών, με συμπτώματα που ποικίλουν. Kάποιοι από αυτούς μίλησαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, περιγράφοντας χαρακτηριστικά πως το περπάτημα μερικών μέτρων φαντάζει με άθλο, ενώ εξίσου δύσκολη είναι μέχρι και η προσπάθεια να μιλήσουν.

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες ασθενών με Long Covid

«Περπατούσα 2, 3 χιλιόμετρα την ημέρα και τώρα περπατάω 50 και 100 μέτρα, λαχανιάζω και σταματάω. Ένα χρόνο μετά τη νόσηση ακόμα ταλαιπωρούμαι. Δε νόσησα βαριά, όμως δεν είμαι η ίδια όπως πριν», λέει η κυρία Μαρία Μάσκα στο OPEN.

«Οι παλμοί μου βρίσκονται στο 81 και με κάθε προσπάθεια που κάνω, ανεβαίνουν», περιγράφει η Μάρθα Κατσαρού που νόσησε με κορωναϊό στα τέλη του 2020 με ήπια συμπτώματα και πέρασε την καραντίνα στο σπίτι της. Η ίδια εξηγεί πως 7 μήνες μετά η ζωή της έχει αλλάξει. «Προσπαθώ να κάθομαι με το παιδί μου όσο μπορώ, πολλές φορές μου φωνάζει και δεν μπορώ να σηκωθώ από το κρεβάτι», σημειώνει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ασθενείς που αναπτύσσουν συμπτώματα Long Covid ανέρχονται σε ποσοστό 5% – 15%.

Τα συμπτώματα Long Covid

Ποιες είναι όμως οι ενδείξεις που συνοδεύουν μια τέτοια κατάσταση; «Πρόκειται για ένα σύνολο συμπτωμάτων το οποίο αναπτύσσεται μετά την οξεία φάση και χωρίζεται σε 2 περιόδους. Από την τέταρτη έως την δωδέκατη εβδομάδα και από την δωδέκατη κι έπειτα», τονίζει ο καρδιολόγος του Κέντρου Υγείας Καλυβίων, Γιώργος Βήχας.

Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, τα υπολείμματα του ιού επηρεάζουν όλα τα συστήματα του οργανισμού. Ανάμεσα στα πιο συχνά συμπτώματα είναι:

·         η κόπωση

·         η μυαλγία

·         οι ψυχολογικές διαταραχές

·         η κεφαλαλγία

·         η ομίχλη εγκεφάλου

·         η αλωπεκία

·         η δύσπνοια

·         η αϋπνία

·         η ταχυκαρδία

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι 50.000 άνθρωποι πάσχουν από αυτό το σύνδρομο και πολλοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν καν. Συχνό φαινόμενο μάλιστα είναι η απουσία αντικειμενικών ευρημάτων από τον κλινικό έλεγχο και οι εργαστηριακές εξετάσεις να έχουν φυσιολογικές τιμές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει σωστή διάγνωση.

Σύμφωνα με τον κ. Βήχα, στη χώρα μας δεν υπάρχουν εξειδικευμένα ιατρεία τρία για Long Covid ασθενείς, κάτι που πρέπει να αλλάξει.

Βρετανία: Πάνω από 1.000.000 άτομα με συμπτώματα

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο βίωσαν «Long Covid«, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε τον περασμένο Μάρτιο η Υπηρεσίας Εθνικών Στατιστικών (ONS). Ο όρος «παρατεινόμενη» νόσος COVID-19 (Long Covid)αναφέρεται στην επιμονή των συμπτωμάτων ή στην εμφάνιση νέων συμπτωμάτων μετά την οξεία λοίμωξη από κορωναϊό.

Οι στατιστικολόγοι εκτιμούν ότι 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι στην κοινότητα είχαν συνεχή συμπτώματα για τέσσερις εβδομάδες έως τις 6 Μαρτίου, ενώ είχαν νοσήσει τουλάχιστον τρεις μήνες νωρίτερα. Το Long Covid , ή το σύνδρομο μετά την Covid, περιγράφει μια σειρά συμπτωμάτων που επιμένουν για περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες μετά από μια λοίμωξη με τον ιό, και τα οποία δεν εξηγούνται από άλλες αιτίες. Τα συμπτώματα ποικίλλουν αλλά περιλαμβάνουν κόπωση, μυϊκό πόνο και δυσκολία συγκέντρωσης.

Το ONS εκτιμά ότι 697.000 άτομα με Long Covid είχαν πρώτα τον ιό ή μια υποψία λοίμωξης, τουλάχιστον 12 εβδομάδες νωρίτερα, με άλλους 70.000 να έχουν μια πρώτη λοίμωξη τουλάχιστον έναν χρόνο νωρίτερα. Ο Ben Humberstone , επικεφαλής στο ONS, δήλωσε ότι περίπου 674.000 άτομα πίστευαν ότι τα συμπτώματά τους «επηρέασαν αρνητικά» την ικανότητά τους να εκτελούν καθημερινές εργασίες. Σχεδόν 200.000 από αυτά δήλωσαν ότι τα συμπτώματά τους επηρέασαν πολύ τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, τα ποσοστά των αυτοαναφερόμενων ως Long Covid περιστατικών ήταν υψηλότερα σε άτομα ηλικίας 35-69 ετών, γυναίκες, άτομα που ζούσαν στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, άτομα που εργάζονταν στην υγειονομική ή κοινωνική περίθαλψη και σε άτομα με προϋπάρχουσα κατάσταση περιορισμού της δραστηριότητας. Μεταξύ των συμμετεχόντων που ήταν θετικοί, το 14,7% των γυναικών είχε συνεχιζόμενα συμπτώματα 12 εβδομάδες αργότερα, σε σύγκριση με το 12,7% των ανδρών.

Τα ποσοστά ήταν υψηλότερα, στο 18,2%, μεταξύ των ατόμων ηλικίας 25 έως 34 ετών. Σύμφωνα με το ONS δεν ήταν σαφές εάν τα μοτίβα αυτά οφείλονται στις διαφορές απέναντι στον κίνδυνο εμφάνισης κορωναϊού ή στην ευαισθησία στην ανάπτυξη Long Covid μετά τη μόλυνση.

Για να διερευνήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης Long Covid, οι στατιστικολόγοι εξέτασαν πόσο καιρό οι άνθρωποι εμφάνισαν συμπτώματα μετά από μια επιβεβαιωμένη λοίμωξη. Μεταξύ 20.000 ατόμων που ήταν θετικοί στον ιό μεταξύ 26 Απριλίου 2020 και 6 Μαρτίου 2021, το 13,7% είχε συμπτώματα για τουλάχιστον 12 εβδομάδες, ποσοστό οκτώ φορές υψηλότερο από μια ομάδα που ήταν απίθανο να είχε τον ιό.

Με πληροφορίες από Guardian μέσω ethnos.gr

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Εμβόλιο ή υποχρεωτικό εβδομαδιαίο τεστ για τους δημοτικούς υπαλλήλους Νέας Υόρκης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: