Σφοδρή αντιπαράθεση Τσακαλώτου – Κεραμέως: «Η δημόσια παιδεία δεν είναι ασφαλής στα χέρια μιας τέτοιας υπουργού»

File Photo: Ο βουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή κρατώντας ανα χείρας δύο ποτήρια νερό. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας, μέσω ΚΥΠΕ




Σφοδρή αντιπαράθεση προκάλεσε η απάντηση που έδωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η αντιπαράθεση ξέκινησε όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Τσακαλώτος, δήλωσε πως «ντρέπεται ως πανεπιστημιακός και ως πολιτικός για το επίπεδο των απαντήσεων της κ. Κεραμέως στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ».

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι μετά από αυτή την απάντηση, η δημόσια παιδεία δεν είναι ασφαλής στα χέρια μιας τέτοιας υπουργού. Κανονικά θα έπρεπε να είχατε φύγει. Αλλά το πρώτο που θα έπρεπε να κάνετε, είναι να απαντήσετε τουλάχιστον σε κάποια επιχειρήματα», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απευθυνόμενος στη Νίκη Κεραμέως και πρόσθεσε:

«Αντί να απαντήσετε, εσείς σαν φοιτήτρια του 1,5 ή του 2,5 απαντήσατε σαν πολιτικάντης, χωρίς καν να απαντήσετε στα ερωτήματα, πόσοι ήταν οι φοιτητές με το 1,2 και με το 1,5».

Το θέμα δεν είναι μόνο πόσοι κόβονται αλλά και πόσοι κόβονται από τις σχολές της πρώτης επιλογής τους, είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Το ξέρετε ότι υπάρχουν τμήματα που πέρυσι έμπαινες με 11.000 – και τώρα με 13.000 και με 14.000 μόρια δεν μπορείς να κάνεις αίτηση. Δώσατε την ευχέρεια στα Τμήματα να ανεβάσουν τη βάση, αλλά τα Τμήματα δεν είχαν κάποιο κίνητρο εάν έπαιρναν λιγότερους φοιτητές. Δεν είναι τα επαρχιακά τμήματα μόνο που θα έχουν λιγότερους φοιτητές, είναι και εξαιρετικά τμήματα. Αντί να απαντήσετε, συνεχίσατε την τακτική σας. Να απαξιώνετε το δημόσιο πανεπιστήμιο, τόσο που να το συρρικνώνετε».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάλεσε την κυβέρνηση να μιλήσει για τις συγχωνεύσεις, για τα τμήματα που κάνουν εξαιρετική δουλειά – ερευνητική και διδασκαλίας.

«Ξέρετε την ευρωπαϊκή κανονικότητα; Είναι ή δεν είναι η τάση να σπρώχνει όσο πιο πολλά παιδιά, όχι στην κατάρτιση, αλλά στη μόρφωση, στην παιδεία, στα πανεπιστήμια και μετά να κάνουν αυτά; Πραγματικά ντρέπομαι για εσάς. Είσαστε η χειρότερη υπουργός Παιδείας, στα 200 χρόνια του Ελληνισμού» είπε ο κ. Τσακαλώτος και συμπλήρωσε:

«Είσαστε η μόνη υπουργός Παιδείας που ξέρω που αδιαφορείτε για το μεγάλο κορμό και των μαθητών και των φοιτητών. Όσο πιο γρήγορα φύγετε από αυτή τη θέση, τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα».

«Πείτε μας κ. Τσακαλώτο τι γίνεται στην Αγγλία»

«Αν δεν κάνω λάθος ο κ. Τσακαλώτος έχει σπουδάσει σε πανεπιστήμιο στην Αγγλία. Εκεί κύριε Τσακαλώτο, για πείτε μας, μπαίνει κανείς με 0,6 στα 20; Μπαίνει με 1 στα 20; Έχει ρυθμό αποφοίτησης 9%, όπως έχει η χώρα μας; Γιατί είμαστε οι πρώτοι, σε αριθμό φοιτητών που εισάγονται και οι τελευταίοι σε αυτούς που αποφοιτούν», είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θέλει τα παιδιά να αποφοιτούν.

«Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η διεθνής τάση δεν είναι για την κατάρτιση. Η τάση είναι μόνο στα πανεπιστήμια. Σας ερωτώ, πόση απαξίωση για τη δημόσια κατάρτιση; Για εσάς υπάρχει μόνο ένας δρόμος, ο πανεπιστημιακός. Σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου υπάρχει ένας άλλος δρόμος, ο δρόμος της επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης, και ναι: υπάρχουν δημόσια ΙΕΚ τα οποία προσφέρουν εξαιρετικές ειδικότητες στα παιδιά και οι προοπτικές απασχόλησης είναι εξαιρετικές και οφείλουμε να υπογραμμίσουμε αυτές τις εναλλακτικές για τους νέους μας», είπε η υπουργός Παιδείας.

«Δεν μας ενδιαφέρει μόνο να έχουμε εισαχθέντες. Μας ενδιαφέρει να έχουμε αποφοίτους»

Προηγουμένως η υπουργός Παιδείας απάντησε στη σφοδρή κριτική που δέχθηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ που θέσπισε η κυβέρνηση της ΝΔ.

«Εμάς, δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε μόνο εισαχθέντες. Εμάς, μας ενδιαφέρει να έχουμε αποφοίτους», ειπε η κυρία Κεραμέως.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέτρεψε να εισάγονται στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο φοιτητές οι οποίοι πέτυχαν επίδοση 0,6 στα 20, 1 στα 20, 2 στα 20, 3 στα 20, 4 στα 20. Αδιαφορώντας για το αν αυτοί οι φοιτητές θα αποφοιτήσουν ποτέ», είπε η Νίκη Κεραμέως και επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα, «από 30% έφτασε στο 40%, αυτών που δεν αποφοιτούν ποτέ».

«Είναι πολύ εύκολο να δίνει φρούδες ελπίδες, είναι πολύ εύκολο να τάζεις λαγούς με πετραχήλια αδιαφορώντας για την προοπτική αυτών των νέων», επέμεινε η Νίκη Κεραμέως και σημείωσε πως ένας στους τέσσερις που φοιτά σε δημόσιο ΙΕΚ είναι απόφοιτος πανεπιστημίου, πήγε στο πανεπιστήμιο, δεν βρήκε δουλειά και στη συνέχεια πήγε στο δημόσιο ΙΕΚ για να πάρει μια ειδικότητα, που θα επιτρέψει γρήγορα να ικανοποιήσει την φιλοδοξία του, να ακολουθήσει την προτίμησή του.

Η Νίκη Κεραμέως κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πως «ίδρυσε ή ανωτατοποίησε 153 νέα πανεπιστημιακά τμήματα». «Εδώ ήμασταν κάποιοι, όταν ερχόντουσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με βουλευτικές τροπολογίες, των τελευταίων λεπτών, και παρακαλούσαν τον κ. Γαβρόγλου να φτιάξει ένα τμήμα και στη δική τους εκλογική περιφέρεια. Αυτά γινόντουσαν επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά γινόντουσαν επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, για να μπορούν να μπαίνουν στα πανεπιστήμια με 0,6 και με 1, και με 2, και με 3 στα 20, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι ο ρυθμός αποφοίτησης, σε κάποια από τα τμήματα αυτά, είναι 3 στους 100 κατ΄έτος», είπε η υπουργός Παιδείας και προσέθεσε:

«Τα τμήματα μηχανικών, τα πήγατε από 47 σε 71. Τις Γεωπονικές, από 3 σε 10, αδιαφορώντας που θα πάνε όλα αυτά τα νέα παιδιά. Εμάς, δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε μόνο εισαχθέντες. Μας ενδιαφέρει να έχουμε και αποφοίτους. Μας ενδιαφέρει το πανεπιστήμιο να ανοίγει δρόμους ζωής, όχι να τους εγκλωβίζει».

Η επιστολή του υποψήφιου

Αναφορικά με την επιστολή υποψηφίου που ανέγνωσε στην ολομέλεια ο κ. Τσίπρας, η υπουργός Παιδείας είπε ότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος πέτυχε 13,6 στα 20 στο σχέδιο για να μπει Αρχιτεκτονική.

«Πιθανότατα ούτε και πέρυσι θα είχε μπει στην αρχιτεκτονική με 13,6 στα 20. Αλλά εδώ υπάρχει και μια παράμετρος που δεν είναι αμελητέα. Για πρώτη φορά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε λόγο και τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια να επιλέξουν τον συντελεστή της βάσης. Υπάρχουν αρχιτεκτονικές σχολές, οι οποίες επέλεξαν η βάση να είναι στο 80% της μέσης επίδοσης. Άλλες να είναι στο 110%. Δώσαμε λόγο στα πανεπιστήμια», είπε η υπουργός Παιδείας και προσέθεσε:

«Για παράδειγμα, κύριε Τσακαλώτο, στα πανεπιστήμια που έχετε φοιτήσει εσείς, εκείνα αποφασίζουν τα κριτήρια εισαγωγής».

Απαντώντας στις επικρίσεις για τον αριθμό των υποψηφίων που μένουν εκτός ΑΕΙ, η υπουργός ανέφερε: «Λέγατε ότι θα μείνουν εκτός επιπλέον 25.000 παιδιά, 30.000 επιπλέον, 40.000 επιπλέον. Η πραγματικότητα είναι, με βάση τα στοιχεία μέχρι σήμερα, ότι 9.000 παιδιά περισσότερα από πέρυσι, δεν πληρούν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για την εισαγωγή».

Αλλά και στην κατηγορία που εκτόξευσε ο κ. Τσίπρας λέγοντας ότι η κυβέρνηση «ντιλάρει», η υπουργός Παιδείας απάντησε με υπουργική απόφαση υπογεγραμμένη από τον Νίκο Φίλη που «για πρώτη φορά στην ιστορία, έδωσε τη δυνατότητα σε αποφοίτους κολλεγίων να μπουν στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα» και υπουργική απόφαση υπογεγραμμένη από τον Κώστα Γαβρόγλου αντίστοιχη.

«Κάνατε κάτι που έπρεπε να κάνετε γιατί ήταν ενωσιακή υποχρέωση αλλά δεν έχετε το θάρρος της γνώμης σας. Αυτή είναι η υποκρισία σας», είπε η υπουργός Παιδείας και απάντησε και στη χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που ζητάει κατάργηση της ελάχιστης βάσης:

«Σας δείχνω δημοσκόπηση προχθεσινή που λέει ότι πάνω από το 70% θέλει την ελάχιστη βάση και πως οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, σε ποσοστό πάνω από 55% θέλουν την ελάχιστη βάση. Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτή είναι η κοινωνία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Τσίπρας: Εκ προμελέτης έγκλημα ο αποκλεισμός 30.000 υποψηφίων στις φετινές εξετάσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: