Σε επιφυλακή η κυβέρνηση για τη μετάλλαξη Δέλτα: Εκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη με λοιμωξιολόγους. Σήμερα πραγματοποιείται στο Μαξίμου έκτακτη σύσκεψη για την πορεία των εμβολιασμών. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ μέσω ΚΥΠΕ




Εκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδα, για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

Στη σύσκεψη αναμένεται να συμμετέχουν και οι υπουργοί Εσωτερικών και Υγείας θα εξεταστεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, καθώς και το θέμα με την μετάλλαξη Δέλτα που έχει προκαλέσει  συναγερμό για τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός σχετικά με την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» επισήμανε ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι.

Γεγονός είναι ότι η κατακόρυφη άνοδος των νέων κρουσμάτων και η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη ανησυχεί τους ειδικούς που εδώ και μέρες τονίζουν ότι το ιικό φορτίο στη χώρα είναι υψηλό.

Τόσο ο καθηγητής Μικροβιολογίας, αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Τσακρής, όσο και ο ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης σήμαναν χθες συναγερμό.

Ο κ. Τσακρής τόνισε πως υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα που βαραίνει αυτή τη στιγμή όλη την Ευρώπη, εξηγώντας ότι το πρόβλημα σχετίζεται τόσο με την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και τη χαλάρωση των μέτρων πανευρωπαϊκά, όσο και με το γεγονός πως το ιικό φορτίο είναι ήδη πιο υψηλό σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η παραλλαγή Δέλτα, είπε ο καθηγητής, καθώς μεταδίδεται πιο εύκολα, όπως έχει αποδειχθεί. Για τυχόν επιστροφή κάποιων μέτρων απαγόρευσης, ο κ. Τσακρής είπε πως αυτό πιθανότατα εφεξής θα γίνεται σε τοπικό επίπεδο, όπου εντοπίζονται εστίες υπερμετάδοσης.

Σε ακόμα πιο δραματικό τόνο ήταν η προειδοποίηση του ερευνητή στις ΗΠΑ Γιώργου Παυλάκη. «Είμαστε στην αρχή του 4ου κύματος που έρχεται με μεγάλη βιαιότητα», δήλωσε ο κ. Παυλάκης μιλώντας στο Open. «Τώρα ό,τι συμβαίνει», συνέχισε και τόνισε πως αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι σε μια εβδομάδα θα έχουμε διπλάσια κρούσματα και σε δύο εβδομάδες τετραπλάσια.

Την ίδια ώρα προέβλεψε αύξηση του αριθμού των νεκρών και είπε ότι τώρα είναι η «τελευταία» ευκαιρία των ανεμβολίαστων να εμβολιαστούν πριν ογκωθεί το κύμα. Ο Γιώργος Παυλάκης χαρακτήρισε τη μετάλλαξη Δέλτα «σαν πυρκαγιά σε πευκόδασος» που «δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει».

Βατόπουλος: Χρειάζεται τεστ ακόμη και με ένα απλό συνάχι

Στη μετάλλαξη Δέλτα αναφέρθηκε σήμερα ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφέροντας πως όντως φαίνεται να υπάρχει μια διαφοροποίηση στα συμπτώματα, καθώς μοιάζουν περισσότερο με αυτά του κρυολογήματος.

Υπάρχει συνάχι και λιγότερο ξηρός βήχας ή ανοσμία, όπως γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Γι’ αυτό, είπε ο κ. Βατόπουλος θα πρέπει να εξεταζόμαστε ακόμα και στην περίπτωση που έχουμε ένα απλό συνάχι.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», ο καθηγητής υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και έχουμε ένα εργαλείο το οποίο είναι ο εμβολιασμός και δεν το χρησιμοποιούμε όσο θα έπρεπε.

Γεωργιάδης: Αν ανέβουν τα κρούσματα πρέπει να συζητάμε εκ νέου 

Αν συνεχιστεί ο ρυθμός ανόδου των κρουσμάτων τις επόμενες δύο εβδομάδες η εικόνα της Ελλάδας θα είναι διαφορετική και θα πρέπει να συζητάμε εκ νέου τι θα κάνουμε με την πανδημία, δήλωσε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι δεν πρέπει να καταστραφεί η καλή εικόνα για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια με τις προβλέψεις των οίκων αξιολόγησης να είναι κάθε μήνα καλύτερες από τον προηγούμενο.

Ανέφερε, ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιθανόν να προσβάλλει και εμβολιασμένους αλλά δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να νοσηλευτεί κάποιος σε ΜΕΘ, σημειώνοντας την ανάγκη να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί.

Μαγιορκίνης: Σημαντικότατη αύξηση κρουσμάτων

Στο πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην επιβράδυνση του τέταρτου κύματος που είναι προ των πυλών αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης σε ανάρτησή του στο Facebook, απάντησε σε όσους τον ρωτούν σχετικά με το πώς βλέπει την κινητικότητα της επιδημίας, με τον ίδιο να τονίζει ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε σημαντικότατη αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας» και να παραθέτει στοιχεία:

  • Κυριακή: 619 έναντι 236, αύξηση, 262% περισσότερα
  • Σάββατο: 1.001 έναντι 375, αύξηση, 266% περισσότερα
  • Παρασκευή: 771 έναντι 395, αύξηση, 195% περισσότερα
  • Πέμπτη: 761 έναντι 489, αύξηση, 156% περισσότερα

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Αυτά τα μέτρα θα ισχύουν από σήμερα: Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις στα νησιά, πως θα λειτουργούν οι χώροι ψυχαγωγίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: