Προβλήματα στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ισραήλ: Διαιρεμένος στην Κνεσέτ λόγω ενός αμφιλεγόμενου μέτρου

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Naftali Bennett παρευρίσκεται σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. 04 Ιουλίου 2021. EPA, ABIR SULTAN, POOL




Η ισραηλινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει εσωτερικούς διχασμούς λόγω της ψηφοφορίας στην Βουλή επί ενός αμφιλεγόμενου μέτρου που απαγορεύει τη χορήγηση υπηκοότητας σε Παλαιστίνιους συζύγους Ισραηλινών Αράβων, μέτρο που ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ επιθυμεί να ανανεώσει.

Οι βουλευτές της Κνεσέτ (ισραηλινή Βουλή) έχουν προθεσμία μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης να εγκρίνουν την παράταση αυτής της διάταξης, και αν δεν το πράξουν, δεν θα είναι σε ισχύ, και οι Παλαιστίνιοι που έχουν παντρευτεί Ισραηλινούς Άραβες θα μπορούν τότε να υποβάλουν αίτηση για ισραηλινή ιθαγένεια.

Από την πρώτη έγκρισή του τον Ιούλιο του 2003 κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα (παλαιστινιακή εξέγερση), αυτό το αποκαλούμενο μέτρο «ιθαγένειας» ανανεώνεται συνεχώς από την Κνεσέτ. Οι αρχές προέβαλαν ως αιτιολογία ζητήματα ασφαλείας.

Φέτος, το μέτρο αυτό ανήκει στην αρμοδιότητα της υπουργού Εσωτερικών Αγιελέτ Σακέντ, μέλους της νέας ισραηλινής κυβέρνησης που ορκίστηκε στα μέσα Ιουνίου και έδωσε τέλος στα δώδεκα χρόνια αδιάλειπτης εξουσίας του πρώην πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αυτός ο ετερόκλητος κυβερνητικός συνασπισμός, που συσπειρώνει κόμματα από την Δεξιά έως την Αριστερά, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης ενός αραβικού κόμματος, συγκροτείται από 61 βουλευτές υπό την ηγεσία του νέου πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ.

Ο Μπένετ και οι δεξιοί σύμμαχοί του στην κυβέρνηση θέλουν να ανανεωθεί το μέτρο: κάτι τέτοιο απαιτεί την ψήφο 61 βουλευτών.

Ωστόσο, ο συνασπισμός του είναι διαιρεμένος: δύο κόμματα (Μέρετς, ακροαριστερά και Ράαμ, ισλαμιστές) της συμμαχίας έχουν ήδη δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν την διάταξη που κρίνουν ότι δημιουργεί διακρίσεις έναντι της αραβικής μειονότητας στο Ισραήλ (20% του πληθυσμού).

Επομένως, για να εγκριθεί η παράταση ισχύος του μέτρου, ο Μπένετ πρέπει να ελπίζει να λάβει τις ψήφους κομμάτων της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του Λικούντ, του πρώην συμμάχου του πρώην πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Όμως, μεταξύ των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ορισμένοι – όπως ο πρώην πρωθυπουργός – έχουν ήδη δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τον νόμο, στον οποίο θα έπρεπε ωστόσο να τάσσονταν υπέρ, καθώς αυτός εναρμονίζεται με τις αξίες τους.

«Η αντιπολίτευση πρέπει και αυτή να επιδείξει εθνική ευθύνη», δήλωσε σήμερα ο Μπένετ, προτρέποντας αυτά τα κόμματα να τον υποστηρίξουν. «Υπάρχουν πράγματα με τα οποία δεν παίζεις. Η ασφάλεια του κράτους αποτελεί κόκκινη γραμμή και το κράτος πρέπει να ελέγχει ποιος μπαίνει και ποιος παίρνει ιθαγένεια».

Δεκάδες Ισραηλινοί Άραβες διαδήλωσαν σήμερα μπροστά από το κτίριο της Κνεσέτ για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον νόμο, ο οποίος λένε ότι περιπλέκει τη διαδικασία και τη ζωή των Παλαιστινίων των οποίων οι σύζυγοι είναι Ισραηλινοί.

«Δεν ζητώ κάτι ακατόρθωτο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλί Μετέμπ, Ισραηλινός Άραβας, του οποίου η γυναίκα είναι Παλαιστίνια.

«Απαιτώ τα δικαιώματα που το κράτος μας οφείλει (…): η γυναίκα μου να έχει μια ισραηλινή ταυτότητα, δικαιώματα διαμονής και ελευθερία κινήσεων», πρόσθεσε ο 47χρονος Μετέμπ.

Πολλές αιτήσεις για απόκτηση ισραηλινής ιθαγένειας υποβάλλονται από Παλαιστίνιους συζύγους Ισραηλινών Αράβων, με καταγωγή τη Δυτική Όχθη – μια περιοχή που κατέχει το Ισραήλ από το 1967 – ή τη Λωρίδα της Γάζας, τον παλαιστινιακό θύλακα στο νότιο Ισραήλ.


Με πληροφορίες AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην GOOGLE NEWS

Το θερινό “ανάκτορο” του “σουλτάνου” Ερντογάν στη Μαρμαρίδα, διαθέτει 300 δωμάτια και ιδιωτική παραλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: