Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση – αφιέρωμα στα 75 χρόνια από την ίδρυση της Κολεκτίβας της Ονίσιας

Photo Στιγμιότυπο από την εκδήλωση ΚΥΠΕ




Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης η εκδήλωση – αφιέρωμα στα 75 χρόνια από την ίδρυση (20 Ιουνίου 1946) της Κολεκτίβας της Ονίσιας.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, την εκδήλωση διοργάνωσαν το Ίδρυμα Λαογραφίας & Αγροτικής Ζωής «Χρίστος Κουρτελλάρης» και η Επιτροπή της Συνεργατικής Έπαυλης «Ονίσια». Εγινε επίσης παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Κύπρου Κουρτελλάρη με τίτλο «Απρίλης 1964: Η (εγ)κατάληψη της Ονίσιας».

Κατά την εκδήλωση τιμήθηκε το μακροβιότερο μέλος της Έπαυλης, ο 94χρονος Χαράλαμπος (Κάρολου) Κυριάκου Τουμανή. Ο τιμηθείς είναι μέλος της Έπαυλης της Ονίσιας από της ίδρυσής της, στις 20 Ιουνίου 1946, μέχρι σήμερα.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο 94χρονος Κάρολος, απηύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τιμή που του έγινε, υπογραμμίζοντας πως η Ονίσια ήταν για τους πρωτοπόρους ιδρυτές της «ένα όνειρο ζωής και συνάμα ένα μεγάλος αγώνας».

«Μακάρι», ανέφερε ο Κάρολος, «οι νεώτεροι στις μέρες μας να παραδειγματιστούν από τη δική μας προσπάθεια, με γυμνά χέρια αλλά με μεγάλη καρδιά, όλοι μαζί σαν μια γροθιά».

Καταλήγοντας στη σύντομη αντιφώνησή του, αφιέρωσε την τιμή που του έγινε στη σύζυγο και την οικογένειά του, αλλά και σε όλους τους Ονισιώτες και Ονισώτισσες που έφυγαν από τη ζωή, «αλλά είναι πάντα μαζί μας», τόνισε.

Παρουσίαση του βιβλίου

Την παρουσίαση του βιβλίου του Κύπρου Κουρτελλάρη με τίτλο «Απρίλης 1964: Η (εγ)κατάληψη της Ονίσιας» έκανε ο Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γιώργος Μαργαρίτης.

Στην εμπεριστατωμένη και ιδιαίτερα αναλυτική παρουσίασή του, ο Καθηγητής Μαργαρίτης σημείωσε ότι το βιβλίο αναφέρεται σε παλιές εποχές, στα πρώτα δύσκολα βήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Μαργαρίτης υπογράμμισε πως «σε μια τέτοια συγκυρία ένα βιβλίο που επιχειρεί να πιάσει το νήμα από την αρχή, να διερευνήσει τις αιτίες που από το μακρινό χθες οδήγησαν στο ασφυκτικό και αδιέξοδο σήμερα, έχει ιδιαίτερη σημασία -πολιτική σημασία», για να σημειώσει πως «χρειάζεται τόλμη -πολιτική τόλμη- για να ανατρέξει κανείς στις αιτίες και να φωτίσει τις αιτίες του εκτροχιασμού, της αποτυχίας».

«Το βιβλίο του Κύπρου Κουρτελλάρη γράφτηκε σε μια εποχή μεταβατική. Μια εποχή που εκείνοι που έζησαν τα γεγονότα, ή άμεσοι απόγονοι τους, ζουν ακόμη και θυμούνται. Μια εποχή, όμως, που η θλιβερή ιστορία της Κύπρου συνεχίζεται στον ίδιο παρονομαστή. Όπου η υπονόμευση έχει εξελιχθεί σε κατοχή, σε ασφυκτική περίσφυξη, στα Βαρώσια στις θάλασσες», είπε.

Τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση καλωσόρισε εκ μέρους των οργανωτών της ο Γραμματέας της της Επιτροπής της Συνεργατικής Έπαυλης Ονίσιας, Κωστάκης Γιαννή Λαμπαδιστής, ενώ αναγνώσθηκε χαιρετισμός του ατιστράτηγου εν αποστρατεία Παντελακη Πανταζή.

Στο τέλος της εκδήλωσης, μετά την παρουσίαση του βιβλίου από τον κ. Μαργαρίτη, ο συγγραφέας του απηύθυνε τη δική του αντιφώνηση.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Κύπρος: Έκκληση της Αστυνομίας Πάφου στο κοινό να διαβιβάζει πληροφορίες για τις πυρκαγιές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: