Πως και …ξύπνησαν οι άβουλοι Ευρωπαίοι; Στρατιωτική αποστολή σχεδιάζει να στείλει η Ε.Ε. στην Λιβύη…

File Photo: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε την πρόσφατη άνοδο των τιμών της ενέργειας και τον αντίκτυπο των αυξήσεων των τιμών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. EPA, YVES HERMAN




Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) σχεδιάζει στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη, προκειμένου να ανταγωνιστεί την επιρροή ξένων δυνάμεων εκεί, σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει αποκλειστικό δημοσίευμα του Euobserver (κείμενο Νikolaj Νielsen, Αndrew Rettman). Σημειώνονται τα εξής:

Η ειρηνευτική διαδικασία της Λιβύης απαιτεί “μεγάλης κλίμακας αφοπλισμό, αποστράτευση και επανένταξη (DDR) μαχητών, καθώς και μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση του τομέα της ασφάλειας (SSR)”, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της εξωτερικής υπηρεσίας της ΕΕ (1/7).

“Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να εξεταστεί η εμπλοκή της στρατιωτικής ΚΠΑΑ της ΕΕ, προκειμένου να μην αφήσει ολόκληρο το πεδίο δραστηριότητας στον στρατιωτικό τομέα σε τρίτα κράτη”.

“Μακροπρόθεσμα και όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες, θα πρέπει να εξεταστεί μια στρατιωτική εμπλοκή της ΚΠΑΑ με εντολή υποστήριξης της διαδικασίας SSR στον στρατιωτικό τομέα”.

Δεν κατονομάζει τα τρίτα κράτη που λειτουργούν ανταγωνιστικά στη Λιβύη. Αλλά το Τσαντ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν εμπλακεί στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης. Και το έγγραφο της ΕΕ παραπέμπει στην Τουρκία, καθώς αναφέρει ότι μια «τρίτη χώρα» έχει συνεχώς αρνηθεί επιθεωρήσεις σχετικά με ύποπτες αποστολές όπλων στη Λιβύη κατά παράβαση εμπάργκο του ΟΗΕ.

Η ίδια χώρα “διατηρεί ισχυρή στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη και παρέχει εκπαίδευση σε επιλεγμένες ένοπλες δυνάμεις στη δυτική Λιβύη”, ειδικά στην ακτοφυλακή και το ναυτικό της Λιβύης, αφότου η Τουρκία έστειλε στρατεύματα στη Λιβύη πέρυσι.

Και το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας κάνει tweet σχετικά με την αναχαίτιση μεταναστών από τα παράλια της Λιβύης, προκαλώντας φόβους ότι η Άγκυρα μπορεί να αποκτήσει περαιτέρω μόχλευση έναντι της ΕΕ, αναλαμβάνοντας τώρα τον έλεγχο της οδού μετανάστευσης της Κεντρικής Μεσογείου, καθώς και της ελληνικής οδού που ήδη ελέγχει.

Η έκθεση της ΕΕ περιγράφει μία ανησυχητική εικόνα για τη Λιβύη, αναφέροντας ότι υπήρχαν ακόμη “πολλοί” ξένοι μαχητές εκεί και ότι το πετρέλαιο, τα όπλα και η εμπορία ανθρώπων συνεχίζονταν αδιάκοπα. Η ναυτική αποστολή της ΕΕ, «Irini» προσπαθεί να περιορίσει το λαθρεμπόριο και να συλλέξει πληροφορίες. Και η ΕΕ ελπίζει να ανταγωνιστεί την τουρκική επιρροή στις ναυτικές αρχές της Λιβύης, δίνοντας δώρα με δεσμεύσεις.

“Η παροχή εξοπλισμού από την Irini στην ακτοφυλακή της Λιβύης θα πρέπει να συνδέεται με την αποδοχή συναφούς εκπαίδευσης από την ΕΕ από τις αρχές της Λιβύης”, αναφέρει η έκθεση της ΕΕ που διέρρευσε.

ΠΗΓΗ: Euobserver (κείμενο Νikolaj Νielsen, Αndrew Rettman) – EU firms up plans for Libya military mission

Έχει παίξει άθλιο ρόλο ο Ερντογάν, πρέπει να τον ωθήσουμε προς τα πίσω, ζητά ο Μενέντεζ από τον Μπάιντεν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: