Πήγαινε σπίτι σου, Ερντογάν: Έχει εξοργίσει τους πάντες εναντίον του, γεωπολιτικό ηφαίστειο η Κύπρος…

FILE PHOTO: Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Το δημοσίευμα του Euractiv (κείμενο Georgi Gotev) χαρακτηρίζει την Κύπρο γεωπολιτικό ηφαίστειο. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγιπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan), ο οποίος δεν χάνει την ευκαιρία να ενοχλήσει την Ευρωπαική Ένωση (Ε.Ε.) και να εξοργίσει την Ελλάδα, είναι πολύ δραστήριος κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου ζητώντας λύση δύο κρατών για το Κυπριακό και επιζητώντας να ανοίξει τμήμα των Βαρωσίων.

Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι στην έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας υπό τον Νίκο Αναστασιάδη, το 2012, σε ιδιωτική επίσκεψη δημοσιογράφων στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι ήλπιζαν στις συνομιλίες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για την επίτευξη της επανένωσης του νησιού, αλλά παρά τις υψηλές προσδοκίες, οι συνομιλίες κατέρρευσαν το 2017.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι από τότε, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί, ειδικότερα λόγω των θαλασσίων γεωτρήσεων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, και κλιμακώθηκαν τον Φεβρουάριο 2020, όταν οι τουρκικές αρχές διευκόλυναν την είσοδο χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα.

Το αποκορύφωμα ήρθε πριν λίγες μέρες με την ομιλία Erdogan στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας για την 47η μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής του 1974. Αργά ή γρήγορα, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, η διεθνής κοινότητα θα αποδεχτεί τη λύση των δύο κρατών και θα αναγνωρίσει τη λεγόμενη και παράνομη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (“TNRC”)».

Η επιρροή της Τουρκίας έχει αυξηθεί ως αποτέλεσμα συμμαχιών ενάντια σε κοινούς εχθρούς (τους Αρμένιους) με χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν ή στο πλαίσιο του Παντουρκισμού και του Τουρκικού Συμβουλίου, ομάδας χωρών που μιλούν την ίδια οικογένεια γλωσσών, στο οποίο περιέργως η Ουγγαρία θέλει να συμμετάσχει.

Εάν η Τουρκία ωθούσε τα φιλικά έθνη να αναγνωρίσουν την παράνομη “ΤΔΒΚ”, αυτό θα ήταν μια πράξη ακραίας εχθρότητας όχι μόνο εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ενάντια στην ΕΕ. Όταν η Κύπρος προσχώρησε στην ΕΕ το 2004, το έκανε με το έδαφος ολόκληρου του νησιού.

Οι Τουρκοκύπριοι που έχουν ή είναι επιλέξιμοι για ταξιδιωτικά έγγραφα της ΕΕ, είναι πολίτες της ΕΕ. Ο τουρκόφωνος πληθυσμός στην Κύπρο έχει πολλά να χάσει από τα παιχνίδια του Erdogan, αλλά το γεγονός είναι ότι, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο νέος κατοχικός ηγέτης ευθυγραμμίζεται με την Άγκυρα.

Η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί το έδαφος της. Πρέπει να προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε υποστήριξη της λύσης των δύο κρατών θα θεωρηθεί ως πράξη εχθρότητας κατά της ΕΕ με οικονομικές και πολιτικές συνέπειες. Είναι καιρός η ΕΕ να συμμετάσχει περισσότερο στην εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, αντί να την αφήσει στον ΟΗΕ.

Σε αντίθεση με την ΕΕ, η οποία απουσιάζει από τις συνομιλίες επανένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο διαδραματίζει βασικό ρόλο και ως εκ τούτου το κυπριακό πρόβλημα έχει επίσης μια παράμετρο Brexit.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΗΒ προσπάθησε να μειώσει το τελικό κείμενο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπέρ της Τουρκίας. Ως εγγυήτρια δύναμη, το ΗΒ έχει ζωτικά συμφέροντα σε ένα νησιωτικό τμήμα της οικογένειας της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο crash test σε διεθνή θέματα μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου.

ΠΗΓΗ: EuractivGeorgi Gotev – The Brief – Go home Erdoğan

Οι “ορίτζιναλ” Τουρκοκύπριοι φοβούνται το «βαρύ χέρι» του Ερντογάν: Η ματωμένη ιστορία της Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: