Πεθαίνοντας 4η Ιουλίου: 150 νεκροί από σφαίρες στις ΗΠΑ, ανήμερα της εθνικής τους εορτής

Πυροτεχνήματα στο Μνημείο Ουάσιγκτον, για να εορταστεί η 4η Ιουλίου, Ημέρα Ανεξαρτησίας για τις ΗΠΑ epa09322951 EPA / WILL OLIVER




Οι αριθμοί σοκάρουν, όλο τον πλανήτη, αλλά προφανώς όχι τόσο πολύ τις ίδιες τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ακόμη προσωρινή καταμέτρηση του ειδικευμένου ιστότοπου Gun Violence Archive, τουλάχιστον 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες σε όλη τη χώρα από την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της εθνικής γιορτής των ΗΠΑ, από πυροβολισμούς.

Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 74 τραυματίστηκαν από σφαίρες μόνο στο Σικάγο κατά τη διάρκεια του παρατεταμένου Σαββατοκύριακου της εθνικής εορτής των ΗΠΑ, που συχνά αμαυρώνεται από βίαια επεισόδια, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η αστυνομία της μητρόπολης αυτής του αμερικανικού βορρά.

Η πλειονότητα των θυμάτων σκοτώθηκε σε χωριστά επεισόδια. Ένας σαραντάρης σκοτώθηκε από γείτονα επειδή είχε βάλει τη μουσική πολύ δυνατά δύο νέοι σκοτώθηκαν από ένοπλο που επέβαινε σε διερχόμενο αυτοκίνητο καθώς βρίσκονταν σε πάρκο 19χρονος βρέθηκε νεκρός σε πεζοδρόμιο…

Τουλάχιστον πέντε ανήλικοι, ανάμεσά τους δύο κοριτσάκια 5 και 6 ετών, συγκαταλέγονται στους τραυματίες, όπως και δύο αστυνομικοί, που αποπειράθηκαν να διαλύσουν συνάθροιση στο δυτικό τμήμα της μεγαλούπολης, όπου η βία χαρακτηρίζεται ενδημική.

«Πολύ συχνά -και αυτό είναι τραγικό- ο στόχος είναι κάποιος άλλος, αλλά οι σφαίρες χτυπάνε ένα αθώο παιδί», παρατήρησε ο Ντέιβιντ Μπράουν, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σικάγου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες.

Οι εορτασμοί της 4ης Ιουλίου, της ημέρας που τιμάται η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ το 1776, έχει γίνει μακάβρια παράδοση πια να αμαυρώνονται από βίαια επεισόδια με τη χρήση πυροβόλων όπλων στο Σικάγο, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου οι συμμορίες αποτελούν γάγγραινα.

Το 2020, 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Σικάγο το συγκεκριμένο μακρύ Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους ή σε πάρκα για να γιορτάσει, να ετοιμάσει ψητά ή να θαυμάσει τα πυροτεχνήματα.

Με την ελπίδα να αλλάξει τα πράγματα φέτος, ομάδα γυναικών κατασκήνωσε, προσευχήθηκε και νήστεψε σε χώρο στάθμευσης στη γειτονιά της. «Έχουμε ολοένα περισσότερους αστυνομικούς και ολοένα περισσότερη βία – ο μόνος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα είναι να το αναλάβουμε εμείς», εξήγησε η Τζακλίν Ριντ, 71 ετών.

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν πάνω από 19.000 ανθρωποκτονίες με τη χρήση πυροβόλων όπλων το 2020, χρονιά που σημαδεύτηκε από την αναζωπύρωση των φόνων σε όλες τις μεγάλες αμερικανικές πόλεις.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σικάγο, ΗΠΑ

28 νεκροί, 117 αγνοούμενοι από την κατάρρευση του κτιρίου στη Φλόριντα: Σχεδόν στο μηδέν οι πιθανότητες να βρεθούν άλλοι επιζήσαντες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: