Κυρίαρχη ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες: Παγκόσμιος ο συναγερμός λόγω της παραλλαγής Δέλτα, απειλείται η Ευρώπη

Μία κοπέλα λαμβάνει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V στο εμβολιαστικό κέντρο Gostinny Dvor, στη Μόσχα. EPA, YURI KOCHETKOV




Η πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού SARS-CoV-2 έχει μικρότερη ευαισθησία απέναντι στα αντισώματα που περιέχονται στο αίμα όσων προηγουμένως είτε αρρώστησαν από τη νόσο Covid-19, είτε έκαναν μία μόνο δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech ή του AstraZeneca.

Επιπλέον, είναι πιο ανθεκτική απέναντι σε ορισμένα εργαστηριακά μονοκλωνικά αντισώματα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας σημαντικής μελέτης επιστημόνων του Τμήματος Ιολογίας του Ινστιτούτου Παστέρ της Γαλλίας, του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών INSERM και γαλλικών πανεπιστημίων (Παρισιού, Σορβόννης και Στρασβούργου).

Διαπίστωσε πως μετά από τον πλήρη εμβολιασμό με δύο δόσεις οποιουδήποτε από τα δύο ανωτέρω εμβόλια γεννιέται μεν στους περισσότερους ανθρώπους εξουδετερωτική αντίδραση από αντισώματα ενάντια στη Δέλτα, αλλά σε μειωμένο βαθμό σε σχέση με τη «βρετανική» παραλλαγή ‘Αλφα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, η μετάλλαξη Δέλτα έχει ανατρέψει τους σχεδιασμούς όλων σχεδόν των χωρών καθώς σημειώνεται αύξηση των κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο συναγερμός είναι διεθνής και καλούνται οι πολίτες να εμβολιαστούν άμεσα διότι κινδυνεύουν οι ζωές τους.

Όπως έγινε γνωστό, η μία δόση των εμβολίων «μόλις που παρέχει κάποια προστασία» από τη μετάλλαξη Δέλτα. Αυτό, τονίζεται στα συμπεράσματα νέας μελέτης για την παραλλαγή που έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό, την ώρα που οι επιστήμονες παγκοσμίως απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις ότι μόνο με παγκόσμιο «γκάζι» στους εμβολιασμούς θα αποτραπεί η εμφάνιση ακόμη πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων.

Η έρευνα την οποία συνέταξαν επιστήμονες στη Γαλλία και δημοσιεύτηκε χθες Πέμπτη στο περιοδικό Nature, συμπέρανε ότι η παραλλαγή Δέλτα εμφανίζει κάποιες μεταλλάξεις που της επιτρέπουν να μένει ανεπηρέαστη από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγονται από τα εμβόλια ή μέσω φυσικής νόσησης. Μια μόνο δόση των εμβολίων δύο δόσεων «μόλις μετά βίας» προσφέρει κάποια προστασία, αναφέρεται ακόμη.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ολιβιέ Σβαρτς του Ινστιτούτου Παστέρ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, μελέτησαν σε 103 άτομα πόσο αποτελεσματικά είναι κατά της παραλλαγής Δέλτα -σε σύγκριση με τις παραλλαγές ‘Αλφα και Βήτα («νοτιοαφρικανική»)- τα μονοκλωνικά αντισώματα όσο και τα αντισώματα από τον ορό αίματος αναρρωσάντων από λοίμωξη με κορονοϊό. Το ίδιο έκαναν επίσης σε 59 εμβολιασμένους με μία ή δύο δόσεις.

Διαπιστώθηκε ότι μερικά μονοκλωνικά αντισώματα -όπως η θεραπεία με το bamlanivimab — αδυνατούν να «μπλοκάρουν» την πρωτεΐνη-ακίδα της παραλλαγής Δέλτα, πράγμα που αποτρέπει αυτά τα εργαστηριακά αντισώματα από το να εξουδετερώσουν τον κορονοϊό. Η διαπίστωση αυτή σημαίνει πως η Δέλτα καταφέρνει να διαφεύγει από τα αντισώματα που στοχεύουν σε ορισμένα σημεία της πρωτεΐνης-ακίδας της.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι η Δέλτα είναι τέσσερις φορές λιγότερο ευαίσθητη σε σχέση με την ‘Αλφα στα αντισώματα του ορού των ιαθέντων ασθενών Covid-19, οι οποίοι είχαν μολυνθεί έως 12 μήνες πριν.

Ακόμη, όταν είχε γίνει μία δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech ή του AstraZeneca, μόνο ένας στους δέκα εμβολιασθέντες (περίπου 10%) κατάφερε να εξουδετερώσει την λοίμωξη από Δέλτα, ενώ μικρή ήταν η αποτελεσματικότητα της μίας εμβολιαστικής δόσης και κατά της παραλλαγής Βήτα.

Η χορήγηση δεύτερης δόσης ενός από τα δύο εμβόλια γέννησε εξουδετερωτική ανοσιακή απόκριση στο 95% των εμβολιασθέντων, όμως και πάλι τα αντισώματα που παρήχθησαν, ήσαν τρεις έως πέντε φορές λιγότερο ισχυρά έναντι της Δέλτα, από ό,τι έναντι της παραλλαγής ‘Αλφα.

Τέλος, διαπιστώθηκε ότι ο εμβολιασμός με μία δόση όσων είχαν προηγουμένως μολυνθεί από κορονοϊό, ενίσχυσε πλέον την ανοσία τους πάνω από το «κατώφλι» που επιτρέπει την εξουδετέρωση της παραλλαγής Δέλτα.

Η Δέλτα ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία πέρυσι τον Οκτώβριο και φέτος εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό διεθνώς – και στην Ελλάδα. Θεωρείται έως 60% πιο μεταδοτική από την ‘Αλφα, που προηγουμένως κυριαρχούσε στην Ευρώπη.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση ΕΔΩ

  • Η παραλλαγή Δέλτα είναι ήδη κυρίαρχη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)

Η παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού είναι ήδη η κυρίαρχη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μοντελοποίηση δεδομένων που καταρτίζουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οργανισμού υγείας, η παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού έγινε κυρίαρχη στη χώρα μέσα στις δύο εβδομάδες που έληξαν στις 3 Ιουλίου, με το 51,7% των κρουσμάτων να συνδέονται με την παραλλαγή αυτή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.

Το ποσοστό των κρουσμάτων που συνδέονται με την παραλλαγή Άλφα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, και ήταν η κυρίαρχη στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής, μειώθηκε στο 28,7%.

Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, που γίνεται το κυρίαρχο στέλεχος του SARS-CoV-2 σε πολλές χώρες, μεταδίδεται ευκολότερα συγκριτικά με πρωτύτερα στελέχη του ιού και μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερες μορφές ασθένειας, ειδικά στους νέους. Έχει πλέον εντοπιστεί σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενθάρρυνε τους Αμερικανούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί κατά της Covid-19, να το κάνουν για να προστατευθούν από την ευρέως διαδεδομένη, εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή.

Μέχρι στιγμής, τα αρχικά δεδομένα έχουν δείξει ότι τα εμβόλια Pfizer/BioNTech, AstraZeneca και Moderna προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό έναντι της παραλλαγής Δέλτα, με τη συγκέντρωση αντισωμάτων εξουδετέρωσης να είναι σχετικά μειωμένη.

  • Εστία της παραλλαγής Δέλτα σε περιοχή της Γαλλίας μεταξύ των φιλάθλων που επέστρεψαν από την Ουγγαρία

Η περιφερειακή αρχή των Βοσγίων στην ανατολική Γαλλία ανακοίνωσε τον εντοπισμό εστίας εννέα κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα της Covid-19 μεταξύ φιλάθλων, μελών της πορτογαλικής κοινότητας που επέστρεψαν από την Ουγγαρία όπου παρακολούθησαν αγώνα της Πορτογαλίας στο πλαίσιο του Euro 2020.

«Εστία της ινδικής παραλλαγής εντοπίσθηκε μεταξύ των κατοίκων της περιοχής Λε Τιγιό και Φρες-συρ-Μοζέλ, με εννέα κρούσματα», που έχουν μέχρι στιγμής εντοπισθεί, αναφέρεται σε ανακοίνωση της περιφερειακής αρχής.

Για τους εννέα διαπιστώθηκε ότι έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Δέλτα μία εβδομάδα μετά την επιστροφή τους στην Γαλλία.

Η ομάδα της Πορτογαλίας αντιμετώπισε την ομάδα της Γαλλίας στο γήπεδο Puskas Arena της Βουδαπέστης στις 23 Ιουνίου (2-2).

Η περιφερειακή αρχή δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ότι, όπως φαίνεται, οι εννέα προσβλήθηκαν κατά το ταξίδι τους στην Ουγγαρία.

Το Puskas Arena είναι το μόνο γήπεδο της διοργάνωσης τους Euro που χρησιμοποιήθηκε με πληρότητα 100% και η χρήση μάσκας ήταν προαιρετική.

Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση δωρεάν διαγνωστικών τεστ και εμβολιασμού χωρίς ραντεβού για να αποφύγουν την διασπορά της παραλλαγής Δέλτα στην περιοχή τους, που βρίσκεται κοντά στην Γερμανία και την Ελβετία.

«Είδαμε ανησυχητικές σκηνές στα στάδια της Ουγγαρίας, όπου δεν υπήρχαν περιορισμοί πληρότητας (…) Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί (…) Η πανδημία δεν έχει τελειώσει», δήλωσε σήμερα στο δίκτυο France 2 ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον.

ΕΞΑΛΛΟΥ: H παραλλαγή «Δέλτα» φαίνεται ότι κυριαρχεί πλέον στο Βέλγιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Όπως ανέφερε ο ομοσπονδιακός εκπρόσωπος για τη μάχη κατά του κορονοϊού Ίβ Βαν Λαντέμ, η συγκεκριμένη παραλλαγή αντιπροσωπεύει το 50,2% των κρουσμάτων, ενώ η παραλλαγή «Άλφα» (που μέχρι πρότινος ονομαζόταν βρετανική) αντιπροσωπεύει το 43% των θετικών περιπτώσεων.

Να σημειωθεί ότι κατά το διάστημα από 27 Ιουνίου μέχρι και 3 Iουλίου 2021 ο ημερήσιος μέσος όρος κρουσμάτων στο Βέλγιο ανήλθε στα 545, αυξημένος κατά 66% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιστημονικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Sciensano.

Το τελευταίο εικοσιτατράωρο καταγράφηκαν 742 νέα κρούσματα.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Reuters και το AFP
Αθήνα, Greece – Ουάσινγκτον, United States – Μετς, France
ΕΠΙΣΗΣ: NATURE

Εφιάλτης στο δρόμο με… το Euro: Προβλέψεις για 100.000 κρούσματα την ημέρα στην Αγγλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: