Όταν ο Χριστιανοδημοκράτης λύκος καταγγέλλει την Πράσινη Kοκκινοσκουφίτσα, ως… κακιά

Οι υποψήφιοι για την καγκελαρία στη Γερμανία Άρμιν Λάσετ και Ανναλένα Μπέρμποκ κατά τη διάρκεια προεκλογικής συζήτησης epa09146889 EPA/RONALD WITTEK




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ

Λίγο ακόμη και θα την ρίχνανε στην πυρά την Ανναλένα Μπέρμποκ. Σαν την Ιωάννα της Λωραίνης! Όχι βέβαια πως αυτό αποκλείεται να γίνει μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία.

Μια απίστευτη υστερία έχει καταλάβει μερίδα των Γερμανικών μέσων ενημέρωσης κατά της υποψήφιας των Πρασίνων για την καγκελαρία. Αφού δεν έπιασαν διάφορες άλλες μικροκατηγορίες για το βιογραφικό της, τώρα επιστρατεύθηκε η καταγγελία για λογοκλοπή.

  • Αιτία ένα βιβλίο με τίτλο «Τώρα- Πως θα αλλάξουμε τη χώρα», που δημοσίευσε η Μπέρμποκ στις αρχές Ιουνίου, στο οποίο περιλαμβάνονται αποσπάσματα από δημοσιεύματα στο Spiegel και άλλα Μέσα ενημέρωσης, χωρίς να αναφέρονται οι πηγές.

Τι κι αν η υποψήφια των Πρασίνων έκανε την αυτοκριτική της:«Δεν έγραψα ένα βιβλίο φαντασίας, αλλά αυτό που θέλω να κάνω για αυτήν τη χώρα. Περιέγραψα τον κόσμο με βάση γεγονότα και πραγματικότητες. Συμπεριέλαβα πολλές ιδέες και από άλλους, από δημόσιες πηγές που είναι επίσης διαθέσιμες», είπε η Μπέρμποκ. Σε ώτα μη ακουόντων…

Στην πυρά, στην πυρά, κραυγάζουν τα συντηρητικά Μέσα ενημέρωσης. «Δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα για τους Πράσινους να βγουν από το λάκκο που τους έσκαψε η υποψήφια καγκελάριος», αποφαίνεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Οι Πράσινοι προσπάθησαν να αντεπιτεθούν, βέβαια: «Πρόκειται για πόλεμο προπαγάνδας από τη δεξιά», είπε ο Πράσινος ευρωβουλευτής Ράινχαρντ Μπιτικόφερ. «Για δολοφονία χαρακτήρων» και «βρώμικη εκστρατεία από την Bild» έκανε λόγο ο βετεράνος Πράσινος ηγέτης Γιούργκεν Τριτίν.

Η μπάλα στην εξέδρα

Οι Πράσινοι κατηγόρησαν τους επικριτές της Μπέρμποκ ότι θέλουν να αλλάξουν την ατζέντα των εκλογών, να ρίξουν την μπάλα στην εξέδρα, αποσπώντας την προσοχή της κοινής γνώμης από τα ουσιαστικά θέματα των εκλογών -τη συζήτηση για την προστασία του κλίματος ή την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η επίθεση κατά της Μπέρμποκ ήταν τόσο «στημένη», που ακόμη και ο βετεράνος Χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ χαρακτήρισε «υπερβολικές» τις αντιδράσεις για το βιβλίο. «Θα μπορούσε να συζητηθεί το θέμα του βιβλίου για μια ή δύο μέρες, αλλά μέχρι εκεί» είπε ο Ζεεχόφερ στην Süddeutsche Zeitung.

«Ας χαλαρώσουμε όμως. Πόσα βιβλία έχουν γραφτεί στα οποία απλά αναπαράγονται θέματα από αλλού. Αλλωστε , δεν είναι επιστημονικό έργο, άρα δεν ήταν υποχρεωμένη να αναφέρει τις πηγές», είπε ο υπουργός Εσωτερικών. «Αδικες», χαρακτήρισε τις επιθέσεις και ο Σοσιαλδημοκράτης, συνυποψήφιος της Μπέρμποκ για την καγκελαρία, Ολαφ Σολτς. Μάταια!

  • Οι επιθέσεις συνεχίζονται και αναμένεται να ενταθούν όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών. Ο στόχος προφανής: Τρόμαξε το βαθύ γερμανικό σύστημα βλέποντας ότι μόλις ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ανναλένα Μπέρμποκ για την καγκελαρία ένα μεγάλο μέρος των πολιτών έσπευσε να την στηρίξει ,έστω και δημοσκοπικά, και άρχισε η αντεπίθεση.
  • Αλλά και να «κρυφτεί» από την προεκλογική συζήτηση το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα των Χριστιανοδημοκρατών.

-«Το CDU επικεντρώνεται στη δημοσιονομική αυστηρότητα και στην κεντρική ιδέα ότι “όλοι είναι υπεύθυνοι για τα χρέη τους”. Αντίθετα, οι Πράσινοι θέλουν περισσότερες επενδύσεις και μεγαλύτερους φόρους στους πλούσιους για να χρηματοδοτήσουν το κοινωνικό τους πρόγραμμα» , εξηγεί η ιταλική La Repubblica.

Η ίδια η Μπέρμποκ χαρακτήρισε το πρόγραμμα των Χριστιανοδημοκρατών «μη ισορροπημένο κοινωνικά» ,τονίζοντας ότι στόχος τους είναι «μια πολιτική για τους προνομιούχους»…

Το CDU και ο υποψήφιος του για την καγκελαρία, «ρίχνουν στάχτη στα μάτια των ανθρώπων όταν προσποιούνται ότι θέλουν να εκσυγχρονίσουν τη χώρα χωρίς να ξοδεύουν τίποτα», τόνισε η υποψήφια των Πρασίνων, πατώντας τον… κάλο του Χριστιανοδημοκράτη υποψήφιου, Αρμιν Λάσετ.

Αυτό φαίνεται να πόνεσε ιδιαίτερα, καθώς οι Γερμανοί πολίτες θεωρούν μάλλον άχρωμο και άγευστο τον Λάτσετ, με αποτέλεσμα τα συστημικά μέσα ενημέρωσης να καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες για να αναβαθμίσουν την εικόνα του.

Η κοκκινοσκουφίτσα και ο κακός λύκος

«Ο φόβος κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις της συντηρητικής πλευράς εναντίον των Πρασίνων και της υποψήφιας καγκελαρίου», γράφει στο περιοδικό Der Spiegel ο γνωστός Γερμανός δημοσιογράφος και συγγραφέας, Σάσα Λόμπο. «Αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο, όσο και αν οι Πράσινοι φάνηκαν να εκπλήσσονται και να πέφτουν στην παγίδα», προσθέτει.

Τι περίμεναν λοιπόν, οι Πράσινοι, τώρα που διεκδικούν την εξουσίας Ότι η «Κοκκινοσκουφίτσα» θα πήγαινε περίπατο στο δάσος, χωρίς να εμφανιστεί ο κακός λύκος; Το βαθύ σύστημα στη Γερμανία δεν πρόκειται να κάνει δώρο την καγκελαρία στην Μπέρμποκ και στους Πράσινους. Οσο και αν «οι βασικές πολιτικές προσωπικότητες των Πρασίνων είναι τόσο επαναστάτες, όσο το ψωμί ολικής αλέσεως» , λέει ο Λόμπο. «Ο φόβος όμως, είναι μέρος του DNA του Συντηρητισμού», προσθέτει. «Την ίδια ώρα βέβαια, ο φόβος που προκαλείται στους πολίτες από την συντηρητική πολιτική, βαφτίζεται πολιτικός λόγος»!

Οι Χριστιανοδημοκράτες για παράδειγμα, ενσπείρουν το φόβο στους πολίτες ότι με τα μέτρα που προτείνουν οι Πράσινοι, θα αυξηθεί η τιμή της βενζίνης. Αποσιωπούν όμως ότι και αυτοί το ίδιο θα κάνουν.

Ο επιχειρηματίας Γκεοργκ Κόφλερ δώρισε μάλιστα 750.000 ευρώ στο φιλικά προσκείμενο στους βιομήχανους κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) – «από το φόβο των Πρασίνων», όπως γράφει η Handelsblatt. «Ο σοσιαλιστικός λύκος έρχεται εδώ με ρούχα Πράσινων προβάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κόφλερ.

Ο φόβος των Συντηρητικών να μην χάσουν την εξουσία μπορεί ακόμη και να αποδειχθεί επιστημονικά, όπως λέει ο καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, Τζον Μπαργκ .Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έδειξε επίσης ότι όσο πιο φοβισμένοι ήταν οι πολίτες σε νεαρή ηλικία, τόσο πιο συντηρητικοί ήταν 20 χρόνια αργότερα.

  • «Η απάντηση των Πρασίνων στη συντηρητική υστερία ήταν εξαιρετικά χαλαρή», γράφει ο Σάσα Λόμπο στο Der Spiegel. «Και το εκλογικό σώμα σπάνια συγχωρεί την αδυναμία. Ούτε καν σε ανθρώπους που θέλουν να ακολουθήσουν μια λιγότερο επιδεικτική, ηλίθια πολιτική από τους συντηρητικούς.

Η εκλογική εκστρατεία των Πρασίνων θα έπρεπε να πει στην πραγματικότητα, τα σκάνδαλα διαφθοράς του CDU, η καταστροφική εκπαιδευτική πολιτική της συγκυβέρνησης CDU-SPD, οι μεγάλες ελλείψεις στην ψηφιοποίηση, η παγκόσμια κλιματική καταστροφή… Αντί για αυτά οι Πράσινοι κλαψουρίζουν για τη λάσπη», σημειώνει ο Γερμανός δημοσιογράφος….

Αλλωστε, το βασικό χαρακτηριστικό της συντηρητικής υστερίας ήταν ανέκαθεν η διόγκωση ακόμη και των μικρών λαθών των αντιπάλων, ο ανελέητος κανιβαλισμός τους.

Και δυστυχώς, οι Πράσινοι, πέφτουν στην κλασική ηθική παγίδα που πέφτει η Αριστερά: Ενώ στο συντηρητικό στρατόπεδο, σπάνια αναγνωρίζεται η ενοχή, ακόμη και σε εντελώς εξόφθαλμες καταστάσεις ή περιορίζεται σε ψεύτικες συγγνώμες, η Αριστερά αυτομαστιγώνεται, ακόμη και για θέματα ήσσονος ηθικής σημασίας και μετά συμπεριφέρεται ακόμη πιο αδέξια.

Η Ανναλένα Μπέρμποκ είναι σαν να βρίσκεται στο υπόγειο αυτή τη στιγμή. Θα βγει στην επιφάνεια; Μπορεί να μετατρέψει το καλοκαίρι της δυσαρέσκειας , σε φθινόπωρο της επιτυχίας της; “Η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων μπορεί να μάθει πολλά από τον κινηματογραφικό πυγμάχο Ρόκι Μπαλμπόα, τον κατά κόσμο Σιλβέστερ Σταλόνε”, λέει ο επικοινωνιολόγος Τόμας Χούσερ.

«Όποιος αντιμετωπίζεται πολύ σκληρά, πρέπει να αντισταθεί. Κι αν πέσει, να σηκωθεί και να συνεχίσει». Και η πολιτική δεν διαφέρει πολύ από την πυγμαχία: Οποίος μπορεί να αντέξει τα περισσότερα χτυπήματα, στο τέλος θα κερδίσει…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Μα δεν ντρέπονται καθόλου στο Βερολίνο; Γερμανικά υποβρύχια στην Τουρκία για να απειλεί στο Αιγαίο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: