Όλοι μιλούν για την έλευση του Χόλιγουντ στην Ελλάδα αλλά ξεχνούν τον Κρέτσο. Γιατί; Η προσφορά του Γιάννη Καλαφάτη…

Ο πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΨΗΠΤΕ, STR




Μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο του Χόλιγουντ έρχονται στην Ελλάδα και δημιουργούν ολοένα και περισσότερες ταινίες στο διάσημο φυσικό της τοπίο, ενώ κερδίζουν εκπτώσεις σε μετρητά, μετέδωσε το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg (κείμενο Eleni Chrepa).

Αυτό που δεν αναφέρει το ρεπορτάζ είναι πως δημιουργήθηκε αυτό το φοβερά καλό κλίμα, που βεβαίως το συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία και η σημερινή κυβέρνηση -και πολύ καλά κάνει, διότι αν έρθει το Χόλιγουντ στην Ελλάδα, δεν θα υπάρχουν ξενοδοχεία για να δεχθούν τους Αμερικανούς τουρίστες… Επειδή θα είναι πάρα πολλοί.

Όλα ξεκίνησαν, λοιπόν, από τον Λευτέρη Κρέτσο, τον υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε το όραμα και το έκανε πράξη.

Αυτός ο άνθρωπος εργάστηκε όσο κανένας άλλος για να “φτιάξει” το κλίμα και να δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα ώστε να πειστούν οι μεγάλοι παραγωγοί να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ήδη άρχισαν να καταφτάνουν στην Ελλάδα. Η προσφορά του πρώην υφυπουργού πρέπει να αναγνωριστεί διότι αυτό είναι το ορθό. Άλλωστε, η Ν.Δ. στην αντιπολίτευση, συμφωνούσε με τις ενέργειες του για το συγκεκριμένο θέμα.

Στο δρόμο του κ. Κρέτσου βρέθηκε ένας επιτυχημένος Έλληνας, που ζει και δημιουργεί στην Αμερική. Ο Γιάννης Καλαφάτης, ιδιοκτήτης των εταιρειών York Films και York Studios, έδωσε τα φώτα του στον κ. Κρέτσο, και εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε μία χώρα, στη συγκεκριμένη περίπτωη η Ελλάδα, να ελκύσει το ενδιαφέρον των παραγωγών του Χόλιγουντ.

Ο Καλαφάτης αναμένεται να επενδύσει στον τομέα του σινεμά και των τηλεοπτικών παραγωγών στην Ελλάδα και είναι η δύναμη πίσω από την ομάδα που δημιουργεί τα νέα studios στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, η εταιρεία του York Films συμμετέχει στη μεγάλη χολιγουντιανική παραγωγή για την ταινία Viral.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg:

Η Ελλάδα έχει συνολικά 140 προγραμματισμένες ταινίες από όλο τον κόσμο από το 2018, μια επένδυση αξίας περίπου 170 εκ. ευρώ σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνιών (EKOME). Ο παραγωγός της ταινίας Millenium Media αγόρασε έναν χώρο στη Θεσσαλονίκη για να φτιάξει το πρώτο στούντιο που θα ανήκει στο Χόλιγουντ.

«Η Ελλάδα είναι πολύ ελκυστική ως τοποθεσία και προσφέρει διαφορετικά τοπία που δεν έχουν εκτεθεί υπερβολικά στη κινηματογράφηση», δήλωσε ο πρόεδρος της Millenium, Jeffrey Greenstein σε συνέντευξή του.

“Η έκπτωση φόρου κάνει την Ελλάδα ακόμη πιο ελκυστική.” Η χρηματοδότηση των εκπτώσεων είναι εγγυημένη μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και μέχρι τώρα ανέρχεται σε 75 εκ. ευρώ για το διάστημα 2018 – 2022. Οι κινηματογραφιστές είναι ενθουσιώδεις, αλλά θα ήθελαν να δουν το πρόγραμμα να επεκτείνεται περαιτέρω.

Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι περισσότερες από 35.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν από τις νέες παραγωγές, σημαντική ώθηση για την Ελλάδα με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη, άνω του 15%.

Οι υποστηρικτές του προγράμματος αναφέρουν επίσης θετικές επιπτώσεις για εστιατόρια, ξενοδοχεία και κατασκευαστικό κλάδο.

ΠΗΓΗ: Bloomberg (κείμενο Eleni Chrepa) – Lights, Camera, Souvlaki! Hollywood Is Setting Up Shop in Greece

Η μεγάλη επιστροφή των Ελλήνων στο Χόλιγουντ με το Viral: Ο Γιάννης Καλαφάτης ηγείται της παραγωγής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: