Ο ισλαμιστής Ερντογάν “γλυφει” τους Ταλιμπάν, ενώ θέτει όρους στους Αμερικανούς: Ομιλεί για ιμπεριαλιστές!

File Photo Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν έχοντας δίπλα του τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, κάνει δηλώσεις και για το Αφγανιστάν. Φωτογραφία via ΚΥΠΕ




Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν μίλησε από την κατεχόμενη Κύπρο και για το θέμα του αεροδρομίου της Καμπούλ, πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, τη διαχείριση του οποίου πρότεινε στους Αμερικανούς να αναλάβει η Τουρκία.

Επιχείρησε μάλιστα «άνοιγμα» προς τους Ταλιμπάν, οι οποίοι όμως ζητούν την αποχώρηση της Τουρκίας από το Αφγανιστάν.

Βέβαια, ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να συνεχίσει να εκβιάζει τους Αμερικανούς, θετοντας όρους προς την Ουάσιγκτον για να αναλάβει την προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Δήλωσε σχετικά:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει ένα τέτοιο πρόβλημα στο Αφγανιστάν. Υπήρχαν πολλά προβλήματα στο Αφγανιστάν και πριν από αυτό. Ο αφγανικός λαός πολέμησε ενάντια σε αυτές τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με τη θέλησή του και αναδείχθηκε νικητής”.

Συνέχισε λέγοντας τα εξής:

“Αργότερα, αυτές οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις πήγαν ξανά στο Αφγανιστάν. Παρέμειναν εκεί για περισσότερα από 20 χρόνια. Στεκόμαστε δίπλα στους Αφγανούς αδελφούς μας ενάντια σε όλες αυτές τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις», δήλωσε κάνοντας λόγο για 3 κυρίαρχες δυνάμεις στο Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.

«Τώρα ξεκινά μια νέα εποχή. Υπάρχουν τρεις κυρίαρχες δυνάμεις εδώ. ΝΑΤΟ, Ηνωμένες Πολιτείες και Τουρκία. Προς το παρόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να αποσυρθούν. Αλλά το αεροδρόμιο της Καμπούλ λειτουργεί ήδη από εμάς και ζήτησαν να συνεχίσει να λειτουργεί έτσι και στο εξής. Τώρα εμείς το βλέπουμε θετικά. Έχουμε κάποιους όρους ως Τουρκία. Ποιοι είναι αυτοί”;

Και έδωσε την απάντηση:

Πρώτον, οι ΗΠΑ να είναι στο πλευρό μας σε επίπεδο διπλωματίας.
Δεύτερον, όσον αφορά τον εφοδιασμό να είναι δίπλα μας.

“Ένα άλλο -πρόσθεσε ο Ερντογάν- είναι ότι θα υπάρξουν σοβαρά οικονομικά και διοικητικά προβλήματα κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Να παράσχει επίσης την απαραίτητη υποστήριξη στην Τουρκία σε αυτά τα θέματα.

Εάν αυτοί οι όροι μπορούν να ικανοποιηθούν, τότε εξετάζουμε το ενδεχόμενο διαχείρισης της λειτουργίας του αεροδρομίου της Καμπούλ”.

Καταλήγοντας ο Ερντογάν τόνισε:

“Θα μιλήσουμε για το θέμα αυτό με τους Ταλιμπάν. Δεν έχουμε διαφορετική πεποίθηση από εκείνη των Ταλιμπάν. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε για αυτά τα θέματα μαζί τους».

Ο Ερντογάν επιχειρεί να επιβάλει “τουρκοκυπριακό κράτος”: Πρωί-πρωί στο τζαμί για να προσευχηθεί…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: