Ο χρόνος ως ο μεγαλύτερος αντίπαλος του προέδρου Μπάιντεν: Τα «καμπανάκια» που μπορούν να του κοστίσουν τις ενδιάμεσες εκλογές

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο. EPA, SARAH SILBIGER, POOL




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ*

Έχοντας κλείσει επίσημα έξι μήνες στο τιμόνι των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν κατάφερε να μεταμορφώσει θεαματικά την εικόνα της χώρας σε εσωτερικό και εξωτερικό επίπεδο.

Οι εμβολιασμοί προχωρούν ταχύτατα, η οικονομία ανακάμπτει και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καταγράφει ιστορικά ρεκόρ. Ωστόσο τώρα τα πράγματα μπαίνουν στην πιο κρίσιμη καμπή και οι πιο μικρές λεπτομέρειες αναμένονται να κρίνουν την πορεία της υπόλοιπης θητείας του.

Η διαφορά του προέδρου Μπάιντεν με τον προκάτοχό του, είναι ότι ο ίδιος δεν έχει αλαζονικές τάσεις. Ξέρει να ακούει και να διαπραγματεύεται για σημαντικές ατζέντες. Παρόλα αυτά, έχει να αντιμετωπίσει μια «ατυχία»: Τις ιδιοτροπίες του ίδιου του κόμματός του.

  • Μπορεί να κατάφερε να ενώσει τους Δημοκρατικούς προεκλογικά και να πάρει πεντακάθαρα την νίκη απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, τώρα όμως στις προκριματικές εκλογές εν όψει των Midterms του 2022, δεν θα είναι λίγοι οι υποψήφιοι που θα «αμφισβητήσουν» τους εν ενεργεία νομοθέτες και θα διεκδικήσουν τις έδρες τους.

Ένας εσωκομματικός εμφύλιος πόλεμος είναι σίγουρα μεγάλος πονοκέφαλος για τον ίδιο και τους ανθρώπους γύρω του.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμη και οι προτάσεις που φέρνει προς ψήφιση στο Κογκρέσο περνούν από χίλια κύματα, όχι τόσο από την Ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση αλλά πιο πολύ από τους Δημοκρατικούς και δη από την «προοδευτική πτέρυγα». Ο ίδιος βρίσκεται σε συμπληγάδες πέτρες σε αυτό το σημείο, διότι αν δεν περάσει τώρα που ελέγχει ακόμη το Κογκρέσο, τα νομοσχέδια που θέλει, όπως το Αμερικανικό Πακέτο για τις Υποδομές, πότε θα το κάνει; Ο χρόνος λιγοστεύει και ο κύριος πολιτικός του αντίπαλος περνάει στην αντεπίθεση.

Όσον αφορά τις νομοθετικές έδρες, δεδομένου ότι οι Δημοκρατικοί ελέγχουν οριακά το Κογκρέσο, ο Ντόναλντ Τραμπ θα ποντάρει στις πιο «ρευστές» πολιτείες εκεί δηλαδή που έχασε στο νήμα αλλά μπορεί να πάρει τη ρεβάνς.

Η πιο ιδανική περίπτωση είναι η έδρα της Τζόρτζια. Ο γερουσιαστής Ραφαέλ Ουόρνοκ των Δημοκρατικών είναι ο πρώτος Αφροαμερικάνος που εκλέχθηκε στην πολιτεία του σκληρού Νότου και σύντομα θα κληθεί να υπερασπιστεί το αξίωμά του.

Από την πλευρά του, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ ρίχνει στην μάχη τον Χέρτσελ Ουόκερ, έναν αθλητή με πλούσια καριέρα σε ράγμπι και πολεμικές τέχνες. Το κοινό με τον Ουόρνοκ είναι πως και αυτός είναι Αφροαμερικάνος. Ο Τραμπ θέλοντας να αποβάλλει την ταμπέλα του ρατσιστή, αποφάσισε προωθήσει εξίσου έναν Αφροαμερικάνο στον Νότο με την διαφορά ότι εκείνος έχει Ρεπουμπλικανικές ρίζες.

Η εκλογική μάχη στην Τζόρτζια θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σίγουρα θα παίξει καταλυτικό ρόλο για το ποιος θα πάρει τα κλειδιά της Γερουσίας.

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ διψάει για εκδίκηση και έχοντας εξουδετερώσει σχεδόν όλους τους εσωκομματικούς του αντιπάλους προχωράει το σχέδιό του για την επάνοδο στην εξουσία, κάνοντας μια πρώτη στάση στα Midterms του 2022. Ο πρόεδρος Μπάιντεν αν θέλει να έχει μια ομαλή τετραετία θα πρέπει να λάβει σίγουρα υπόψιν αυτά που γίνονται γύρω του καθώς η απώλεια της Γερουσίας θα είναι καταστροφική για τη συνέχεια.

  • Επιπλέον, ο Αμερικανός ηγέτης θα πρέπει να ενεργοποιήσει σε μεγαλύτερο βαθμό την ίδια του την αντιπρόεδρο. Η Κάμαλα Χάρις έχει αναλάβει την μεταναστευτική ατζέντα και την προώθηση του κυβερνητικού προγράμματος.

Δυστυχώς όμως, κυρίως στο πρώτο κομμάτι δεν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος με αποτέλεσμα τα δημοσκοπικά στοιχεία να «καίνε» την Δημοκρατική προεδρία.  Μπορεί ο Τζο Μπάιντεν να έχει προς το παρόν υψηλά ποσοστά αποδοχής, ωστόσο σε σύγκριση με την άνοιξη, βρίσκονται σε πτωτική τάση. Ο κώδωνας του κινδύνου έχει αρχίσει να χτυπάει από νωρίς και δεν θα πρέπει να τον αγνοήσει.

Εν κατακλείδι, ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Αμερικανού ηγέτη. Όσο πιο γρήγορα καταφέρει να «συμμαζέψει» το κόμμα του και αξιοποιήσει τους ανθρώπους γύρω του, τόσο πιο ομαλά θα οδηγηθεί στις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές του 2022. Αυτό θα είναι και το πρώτο ισχυρό crash test της διακυβέρνησής του και εκεί θα αποδειχθεί αν η εμπιστοσύνη που του έδωσε ο Αμερικανικός λαός τον περασμένο Νοέμβρη ήταν αληθινή ή απλώς ήταν μια ψήφος αγανάκτησης…

Γιώργος Δημητρόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία, είναι ο εκδότης του ιστολογίου American Herald και αρθρογράφος γνώμης της Hellas Journal και του Flash.gr

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Εργαλεία ομαλοποίησης με κατοχή από ΟΗΕ: Τα «έμφυτα δικαιώματα» θα είναι η νέα μόδα στο Κυπριακό και θα «φορεθεί» πολύ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: