Οι νέοι μεταδίδουν τον κορωναϊό επιστρέφοντας από τα νησιά: Ποιες περιοχές μπαίνουν σε αυξημένη επιτήρηση [video]

File Photo H ενημέρωση για τον κορωνοϊό από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη. Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας. Screenshot via YouTube video Ελληνική Κυβέρνηση




O Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, η οποία σχετίζεται όπως είπε και με την αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι οι περιοχές Μυκόνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και οι δήμοι Ίου, Θήρας και Πάρου είναι σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του τεστινγκ λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Στη Μύκονο ο αριθμός των κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί σε μία εβδομάδα από 77 σε 308 ενώ στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί και στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Το ίδιο χρονικό διάστημα τα κρούσματα έχουν υπερπενταπλασιαστεί στην Ίο, υπερδιπλασιαστεί στη Σαντορίνη και έχουν επταπλασιαστεί στην Πάρο.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας, σημείωσε ότι υπάρχει αύξηση στα κρούσματα σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας, ενώ ανακοίνωσε ότι μια σειρά περιοχών -μεταξύ αυτών και σχεδόν όλης της Αττικής-  ανεβαίνουν επίπεδο στον επιδημιολογικό χάρτη και συγκεκριμένα πάνε στο «πορτοκαλί».

Ο ίδιος, αφού αναφέρθηκε στο νέο επιδημιολογικό χάρτη, τόνισε ότι στην Μύκονο ο αριθμός των κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί σε μια εβδομάδα, στο Ηράκλειο στην Κρήτης έχει τριπλασιαστεί και στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί, μεγάλη αύξηση εντοπίζεται επίσης σε Ίο και Σαντορίνη, ενώ εφταπλάσια κρούσματα εντοπίζονται στην Πάρο.

Aπό το Σάββατο, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι σε αυτές τις έξι περιοχές στον τουρισμό και την εστίαση θα πρέπει να κάνουν ένα self και ένα rapid τεστ την εβδομάδα. Όπως τόνισε οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον τουρισμό, εστίαση, πλοία και κατασκηνώσεις θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα τεστ, ένα self test και ένα rapid test.

Ακόμα δεν απέκλεισε να ληφθούν επιπλέον μέτρα σε αυτές τις περιοχές που έχουν έντονο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά όπως ανέφερε έχουμε τη δυνατότητα να τα αποφύγουμε, τηρώντας με προσοχή όλα τα μέτρα.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων είναι σαφής, με τον μέσο κυλιόμενο 7 ημερών από 442 στις αρχές του μηνός σε 1081 και σήμερα στα 2300 κρούσματα.

Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι στα 26 χρόνια. Το 80% των κρουσμάτων είναι ηλικίας μικρότερης των 39 ετών.

Ωστόσο παρατηρείται σημαντική διασπορά της λοίμωξης σε όλη την κοινωνία και αυξητική τάση στο σύνολο των κοινοτήτων της χώρας. Όπως είναι σαφές οι νέοι μεταφέρουν τη λοίμωξη στο περιβάλλον τους. Επίσης αρκετές συρροές σημειώνονται σε εργασιακούς χώρες.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνεται υποεκτιμά τον πραγματικό, όπως φαίνεται και από την αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων. Σαφής είναι η μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και επομένως ο ιός θα μεταδοθεί πρωτίστως στους ανεμβολίαστους. Ευτυχές είναι ότι δεν βλέπουμε αύξηση στους άνω των 65 ετών. Όμως η σημαντική αύξηση στους άνω των 40 ετών χρειάζεται προσοχή γιατί ενδέχεται να νοσήσουν βαριά.

Τι αποφασίστηκε για τις κατασκηνώσεις

– Αρνητικό τεστ rapid 48 ωρών ή PCR 72 ωρών για εργαζόμενους και κατασκηνωτές κατά την είσοδο,
-self test μία φορά την εβδομάδα για τα παιδιά,
– οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δύο τεστ την εβδομάδα: ένα self και ένα rapid
– δεν θα επιτρέπονται τα επισκεπτήρια εκτός έκτακτης ανάγκης ή αποχώρησης παιδιού

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέλυσε στοιχεία για την επιδημιολογική εικόνα σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ απηύθυνε νέο κάλεσμα στους νέους για να εμβολιαστούν.

H ενημέρωση για τον κορωναϊό έγινε από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Η Ελλάδα… κοκκινίζει: Ανησυχητικά τα ευρήματα της Ακαδημίας Αθηνών για τη μετάλλαξη Δέλτα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: