Κλαίει και οδύρεται η Τουρκία για τη δήλωση του Σ.Α.: Καταθλιπτική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ουζμπεκιστάν. Φωτογραφία via Twitter, Mevlüt Çavuşoğlu @MevlutCavusoglu




Η κατοχική Τουρκία, όπως ήταν αναμενόμενο, απέρριψε την ισχυρή δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία καταδικάζονται ρητά οι παράνομες «μονομερείς ενέργειες» του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κατοχικού ηγέτη σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Όπως είναι γνωστό, τα μέλη του Συμβουλίου «καταδικάζουν την ανακοίνωση που έκαναν στην Κύπρο ο Τούρκος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στις 20 Ιουλίου 2021 σχετικά με το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη «βαθιά του λύπη για τις μονομερείς αυτές ενέργειες οι οποίες είναι αντίθετες με προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του» και «ζητά την άμεση αντιστροφή αυτής της πορείας δράσης και την αντιστροφή όλων των μέτρων που ελήφθησαν για τα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «απορρίπτουμε τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», «καθώς και τις ανακοινώσεις διαφόρων χωρών που βασίζονται σε αδικαιολόγητα αιτήματα και ασύμβατα με τις πραγματικότητες στο νησί».

Αυτές οι δηλώσεις, προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ, βασίζονται στη «μαύρη προπαγάνδα» Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων και σε «αβάσιμους ισχυρισμούς, όπως ότι τα Βαρώσια δεν είναι έδαφος της (παράνομης) “τδβκ”, ότι η (παράνομη) “τδβκ” θα κατασχέσει τις περιουσίες στα Βαρώσια και θα φέρει εποίκους εκεί ενάντια στα περιουσιακά δικαιώματα».

Τα Βαρώσια, προσθέτει «είναι μέρος της επικράτειας της (παράνομης) “τδβκ”» όπως αναφέρεται στο ψευδοκράτος. Επιπλέον, λέει, η περιοχή δεν ήταν ανοιχτή για εποικισμό και «χαρακτηρίστηκε ως στρατιωτική ζώνη ως χειρονομία καλής θέλησης από τις αρχές της (παράνομης) “τδβκ”».

Λέει επίσης ότι τον περασμένο Οκτώβριο η ψευδοκυβέρνηση επέτρεψε τη δημόσια πρόσβαση σε δύο κύριες αρτηρίες και την παραλία, που παρέμεναν κλειστά για 47 χρόνια, ενώ τελευταία η παράνομη «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους αποχαρακτήρισε το στρατιωτικό καθεστώς σε μια πιλοτική περιοχή που αντιστοιχεί στο 3,5% των Βαρωσίων.

«Όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τις αρχές της (παράνομης) “τδβκ”, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τα Βαρώσια, σέβονται τα περιουσιακά δικαιώματα και συμμορφώνονται πλήρως με το διεθνές δίκαιο. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς, οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν παραβιάζονται. Επιπλέον, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν είναι υπεράνω των περιουσιακών και κυριαρχικών δικαιωμάτων» συνεχίζει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Παραθέτει δήλωση του ισλαμιστή Τούρκου Προέδρου Ερντογάν ότι τα βήματα αυτά δεν θα προκαλέσουν νέες αδικίες, αλλά θα εξαλείψουν τις υπάρχουσες προς όφελος όλων.

Από την άλλη πλευρά, συνεχίζει η ανακοίνωση, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιμένει, δυστυχώς, να μην λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες επί του εδάφους σε σχέση με το Κυπριακό.

Παρά την καλή θέληση της τουρκικής πλευράς, συμπληρώνει, «δεκαετίες προσπαθειών δεν μπόρεσαν να οδηγήσουν σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας λόγω της αδιάλλακτης στάσης της ελληνοκυπριακής διοίκησης» όπως αναφέρεται στην Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Ελλείψει συμφωνίας στη βάση αυτού του μοντέλου μεταξύ των μερών, η επιμονή τώρα σε ομοσπονδιακή λύση βλάπτει την αξιοπιστία του Συμβουλίου» λέει η Άγκυρα.

Αναφέρει ακόμη πως μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού θα μπορούσε να ξεκινήσει μόνο με τη διασφάλιση της «κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού».

Η Άγκυρα καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «αποφύγει την παραπλανητική προπαγάνδα του ελληνικού-ελληνοκυπριακού δίδυμου» στηρίζοντας τα «νόμιμα μέτρα που έλαβε η (παράνομη) “τδβκ”» σχετικά με τα Βαρώσια, καθώς και την δήθεν «εποικοδομητική και ρεαλιστική πρόταση» που υπέβαλε η τ/κ πλευρά στη Γενεύη.

Λέει ακόμη πως δεν έχει νόημα η Ε.Ε. να μιλά για νομιμότητα, καθώς «δέχθηκε παράνομα την ελληνοκυπριακή διοίκηση στην Ένωση, παραδεχόμενη ότι αυτή ήταν μια πολιτική απόφαση». Αυτό, συνεχίζει, ισχύει εξίσου και για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που «υποστήριζαν την ανομία εκείνη την εποχή». Το γεγονός ότι αυτή η «ομάδα» προσπαθεί τώρα να μας διδάξει τη νομιμότητα είναι μια πράξη υποκρισίας, λέει.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ και του ΚΥΠΕ
Άγκυρα, Turkey

Ρητή και κατηγορηματική καταδίκη της Τουρκίας για Βαρώσια από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: