“Κλαίει” η Τουρκία για τον εκλεκτό της στην Τυνησία: Δηλώσεις καταδίκης της ενέργειας του προέδρου Κάις Σαϊντ

File photoΣτρατιώτες και άρματα μάχης έξω από το Κοινοβούλιο της Τυνησίας, στην Τύνιδα. EPA, STR




Σύσσωμη η τουρκική πολιτική ηγεσία καταδίκασε την αναστολή των εργασιών της βουλής της Τυνησίας και την αποπομπή του ισλαμιστή πρωθυπουργού της χώρας Hichem Mechichi, από τον πρόεδρο, Κάις Σαΐντ.

Ο τελευταίος κατάφερε ισχυρό κτύπημα στους “Αδελφούς Μουσουλμάνους” της Τυνησίας οι οποίοι φέρονται να είχαν στενή σχέση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και το ισλαμιστικό κίνημα της κατοχικής δύναμης. Ο αποπεμφθείς πρωθυπουργός φέρεται να είχε γίνει υποχείριο της Άγκυρας.

Ο εθνικιστής εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, δήλωσε ότι «η δημοκρατία ανεστάλη στη Τυνησία», εκφράζοντας την τουρκική θέση για τα γεγονότα στη χώρα με μήνυμα του στο Twitter.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, έγραψε και τα εξής:

«Απορρίπτουμε την αναστολή της δημοκρατικής διαδικασίας και την αγνόηση της δημοκρατικής βούλησης του λαού στη φιλική και αδερφική Τυνησία. Καταδικάζουμε τις πρωτοβουλίες που δεν έχουν συνταγματική νομιμότητα και λαϊκή υποστήριξη. Πιστεύουμε ότι η δημοκρατία της Τυνησίας θα βγει ενισχυμένη από αυτήν την διαδικασία”.

Ο πολύς Καλίν καταδίκασε επίσης «τις πρωτοβουλίες που δεν έχουν συνταγματική νομιμότητα και λαϊκή υποστήριξη» στην Τυνησία.

Εξάλλου, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, έγραψε:

«Η Τουρκία στέκεται πάντα δίπλα στη δημοκρατία και τους λαούς. Υποφέραμε πολύ στο παρελθόν όταν η εξουσία μεταβιβαζόταν χωρίς εκλογές. Γι’ αυτό ανησυχούμε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Τυνησία και ελπίζουμε η δημοκρατία να αποκατασταθεί χωρίς καθυστέρηση».

ΕΞΑΛΛΟΥ:  Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει τα εξής:

«Ανησυχούμε βαθιά για την αναστολή των δραστηριοτήτων της Συνέλευσης, η οποία αντιπροσωπεύει τη βούληση του λαού στην Τυνησία. Ελπίζουμε ότι η δημοκρατική νομιμότητα θα αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό στο πλαίσιο του Συντάγματος της Τυνησίας».

Επίσης σε μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ, σημειώνει τα εξής:

«Οι αποφάσεις στην Τυνησία που εμποδίζουν την εκλεγμένη βουλή και τους βουλευτές της να κάνουν το καθήκον τους είναι ένα πραξικόπημα ενάντια στη συνταγματική τάξη. Το στρατιωτικό/γραφειοκρατικό πραξικόπημα είναι παράνομο παντού. Ο λαός της Τυνησίας θα προστατέψει τη συνταγματική τάξη και το δίκαιο».

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Τυνησία: Στρατιωτικά οχήματα περικύκλωσαν το Κοινοβούλιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: