Και η Τήνος στα «κόκκινα» νησιά μαζί με Ίο και Πάρο, ποια είναι η εικόνα στην Κρήτη: Τι λέει ο καθηγητής Γώγος

File Photo:Aνδρες του Λιμενικού πραγματοποιούν ελέγχους σε επιβάτες κατά την επιβίβαση τους σε πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά . ΑΠΕ-ΜΠΕ, PANTELIS SAITAS, μέσω ΚΥΠΕ




Στην πορεία της πανδημίας στην χώρα μας και την διασπορά του ιούστα νησιά, τα οποία πλησιάζουν στο «κόκκινο», αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Ο κ. Γώγος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», αναφέρθηκε ειδικά στα «κόκκινα» νησιά στα οποία η θετικότητα κυμαίνεται από 4% έως και 5,5%.

«Εκεί έχουμε ήδη ένα πρόβλημα», «θα πρέπει να περιοριστεί το φαινόμενο», τόνισε ο κ. Γώγος εξηγώντας ότι εκτός από την Ίο και την Πάρο στα «κόκκινα» νησιά εντάσσεται πλέον και η Τήνος.

Στην Κρήτη είπε ότι η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη και ειδικά στο Ρέθυμνο έχει σταθεροποιηθεί.

Πως θα αποφευχθούν τοπικά lockdown

Ο καθηγητής τόνισε ότι απαιτείται να ελεγχθεί η κατάσταση σε αυτά τα νησιά για να μην οδηγηθούν σε περιοριστικά μέτρα όπως αυτά που εφαρμόστηκαν στη Μύκονο.

Πρότεινε σε πρώτη φάση να γίνει μια πολύ καλή ενημέρωση των τοπικών αρχών, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι επιχειρηματίες, οι τουρίστες και οι κάτοικοι.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι με εξαίρεση τα συγκεκριμένα νησιά, στην υπόλοιπη χώρα η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο παρατηρείται μια αυξημένη πίεση στο Σύστημα Υγείας αλλά στις κλινικές και όχι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.

Για το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που απαιτείται για να σχηματιστεί τείχος ανοσίας, ο καθηγητής τόνισε ότι πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 80% εξαιτίας του στελέχους Δέλτα που επικρατεί και αυξάνει τη μεταδοτικότητα.

Σχετικά με τις αντιδράσεις για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς παρότρυνε όλους τους υγειονομικούς αλλά και τους εργαζόμενους σε κλάδους όπως η εκπαίδευση και η εστίαση, να σπεύσουν να εμβολιαστούν πριν γίνει υποχρεωτικό.

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση είναι έκδηλη η ανησυχία καθώς τυχόν εκτροχιασμός της κατάστασης θα θέσει σε κίνδυνο τον τουρισμό ο οποίος βλέπει πολλές περιοχές που αποτελούν σημαντικούς προορισμούς να βρίσκονται μία ανάσα πριν «κοκκινίσουν».

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο δείκτης θετικότητας (Rt) σε αρκετές περιοχές ξεπερνά το 4%, ακόμη και το 5%, γεγονός που κάνει το ενδεχόμενο νέων τοπικών lockdown να φαντάζει πιθανό.

Στη σημερινή συνεδρίαση των Επιστημόνων θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης στα νησιά, και ενδεχομένως να υπάρξουν εισηγήσεις για νέα, τοπικά lockdown, έτσι ώστε μέσα στην καρδιά του Αυγούστου να μην καταστεί ανεξέλεγκτη η κατάσταση.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Μαρουσάκης: Αγνωστο πόσο θα διαρκέσει ο καύσωνας – Τα νέα στοιχεία δείχνουν παράταση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: