ΗΠΑ: Πρώην αναλυτής της Εθνικής Ασφάλειας καταδικάστηκε σε φυλάκιση για διαρροή απόρρητων εγγράφων

File Photo: Μια πινακίδα δείχνει τον δρόμο για την έδρα της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA) στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. EPA, JIM LO SCALZO, μέσω ΚΥΠΕ




Πρώην αναλυτής των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ καταδικάστηκε χθες Τρίτη σε 45 μήνες φυλάκιση επειδή διέρρευσε στον Τύπο πληροφορίες για ένα μυστικό στρατιωτικό πρόγραμμα στοχευμένων δολοφονιών με drones από την κυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ντάνιελ Έβερετ Χέιλ εργαζόταν στην αμερικανική υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) το 2011 και το 2012 στο Αφγανιστάν, όπου συμμετείχε σε πολλά πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κάτι που τον σημάδεψε ψυχικά, όπως δήλωσε ο ίδιος.

Αφού αποχώρησε από τον στρατό εργάστηκε το 2014 στην Εθνική Γεωδιαστημική Υπηρεσία (NGA), η οποία συλλέγει πληροφορίες μέσω εικόνων από δορυφόρους, γεγονός που του έδωσε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα για ένα πρόγραμμα στοχευμένων δολοφονιών μέσω drones στο Αφγανιστάν, την Υεμένη και τη Σομαλία.

Ο Χέιλ έκλεψε τα έγγραφα αυτά και τα παρέδωσε σε έναν δημοσιογράφο του ειδησεογραφικού ιστότοπου The Intercept, ο οποίος αποκάλυψε το σκάνδαλο το 2015 σε μια μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε υπό τον τίτλο “The drone papers”.

Ο 34χρονος Χέιλ, που κινδύνευε να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 50 ετών, δήλωσε ένοχος για τα αδικήματα της «κατοχής και διαρροής πληροφοριών που αφορούν την εθνική άμυνα».

Οι δικηγόροι του διαβεβαίωσαν τον δικαστήριο ότι στόχος του δεν ήταν να πλήξει τις ΗΠΑ, αλλά «ήθελε να καθαρίσει τη συνείδησή του και να ενημερώσει τους συμπατριώτες του με την ελπίδα ότι η Αμερική θα σεβαστεί τα ιδεώδη της».

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Ξανά μάσκα σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους στις ΗΠΑ: Λόγω μετάλλαξης Δέλτα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: