Ιερουσαλήμ προς Αθήνα και Λευκωσία μετά το τηλεφώνημα Ερντογάν: Δεν τρέχει τίποτα με την Τουρκία…

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ δήλωσε ότι η χώρα του στηρίζει τις αξιώσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων όσον αφορά την ασφάλειά τους και επιδιώκει να σφυρηλατήσει ισχυρότερους περιφερειακούς δεσμούς EPA, ATEF SAFADI μέσω ΚΥΠΕ




Μία σπάνια τηλεφωνική κλήση πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ισραηλινός ομόλογός του, Ισαάκ Χέρτζογκ.

Στη συνέχεια μίλησε στην Ελληνίδα Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την διαβεβαίωσε ότι οποιαδήποτε βελτίωση στις σχέσεις του Εβραϊκού Κράτους με την κατοχική δύναμη δεν θα έρθει εις βάρος της Ελλάδας, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι στον δημοσιογράφο Μπαράκ Ράβιντ, της ιστοσελίδας Axios.

Γιατί έχει σημασία: Πριν από το τηλεφωνικό κάλεσμα του Ερντογάν να συγχαρεί τον Χέρτζογκ για την ανάληψη του αξιώματος, κανένας Ισραηλινός αξιωματούχος δεν είχε μιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο από το 2017.

Η μεγάλη εικόνα: Κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας τεταμένων σχέσεων με την Τουρκία, το Ισραήλ δημιούργησε συμμαχία με την Ελλάδα και την Κύπρο με επίκεντρο την πολιτική, την ασφάλεια και την ενεργειακή συνεργασία.

Ωστόσο, ο Ερντογάν και ο Χέρτζογκ συζήτησαν τις δυνατότητες για καλύτερες σχέσεις και ενεργειακή συνεργασία – ένα θέμα που ανησυχεί την την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Τουρκία για την εξερεύνηση φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς αξιωματούχους, η Ελληνίδα Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου ρώτησε τον Herzog για την τηλεφωνική συνομιλία με τον Ερντογάν όταν μίλησαν την περασμένη εβδομάδα και αυτός απάντησε ότι δεν υπήρξε αλλαγή στην ισραηλινή πολιτική απέναντι στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έφτασε στο Ισραήλ την Τετάρτη και συζήτησε για την Τουρκία σε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γιάιρ Λαπίντ. Ο τελευταίος υποβάθμισε την τηλεφωνική κλήση του Ισραηλινού προέδρου με τον Ερντογάν.

Η Τουρκία έστειλε πολλά μηνύματα ότι θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ από τότε που ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο – ένα μήνυμα που επανέλαβε ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον σε συναντήσεις με εβραϊκές ομάδες.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε την πραγματοποίηση του τηλεφωνήματος του Ερζόγκ με τον Ερντογάν, αλλά δεν πιστεύει ότι είναι δυνατή μια σημαντική βελτίωση (των σχέσεων) με την Τουρκία αυτή τη στιγμή.

Το Ισραήλ εξέφρασε σοβαρή ανησυχία την Τρίτη για τη μονομερή κίνηση της Τουρκίας να αναλάβει τον έλεγχο τμημάτων της πόλης-φάντασμα, της Αμμοχώστου που βρίσκεται στην αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ του παράνομου καθεστώτος των κατεχομένων και του υπόλοιπου νησιού.

Ο Lapid κάλεσε τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη για να εκφράσει την υποστήριξή του. Η κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν καταδίκασε επίσης την «προκλητική» κίνηση και είπε ότι θα την παραπέμψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: AXIOS

Η Τουρκία να αναλάβει σοβαρά τις διεθνείς υποχρεώσεις της, τονίζει το υπουργείο Μετανάστευσης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: