Ιδού το κατάντημα της ενωμένης Ευρώπης: Την “αναλαμβάνει” ο Γιάνεζ Γιάνσα, γνωστός ως “κλώνος του Βίκτορ Όρμπαν”

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα με την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα βον ντερ Λάιεν, στην πόλη Kranj. EPA, TOMI LOMBAR




Δημοσίευμα της εφημερίδας Les Echos, (Catherine Chatignoux), που αναφέρεται στην ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τη Σλοβενία, εστιάζοντας στο προφίλ του επικεφαλής της κυβέρνησης, Γιάνεζ Γιάνσα (Janez Jansa).

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, διεκδικεί μια εγγύτητα ιδεολογική αλλά και φιλική με τον Ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Όρμπαν (Viktor Orbán). Ωστόσο οι Βρυξέλλες, αλλά και οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν ανησυχούν.

Σημειώνεται ότι είναι ο μόνος στην Ευρώπη που δεν έχει ακόμη διορίσει τους δύο εθνικούς εισαγγελείς που απαιτούνται στη νέα Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Ο Janez Jansa, Πρωθυπουργός της Σλοβενίας απέρριψε τους δύο δικαστές για λόγους προσωπικής εχθρότητας, μια κίνηση που του κόστισε την παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης του, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι είναι ένας κακός οιωνός για τον ηγέτη μιας από τις μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες, που βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, ο οποίος αναλαμβάνει από σήμερα και για έξι μήνες τα ηνία της προεδρίας του Συμβουλίου της Ένωσης.

“Αυτό λέει πολλά για τον σεβασμό τον οποίο επιφυλάσσει για τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα”, σημειώνει ο Jacques Rupnik, πολιτικός επιστήμονας, ειδικός στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει το Σλοβένο Πρωθυπουργό ως “κλώνο του Orban”: παρορμητικός, εγωκεντρικός, μισογύνης, υπερσυντηρητικός και πάνω απ’ όλα αποφασισμένος να μιμηθεί τον φίλο και μέντορά του Viktor Orbán στις αυταρχικές και αντιδημοκρατικές παρεκκλίσεις του.

Χαρακτηρίζεται δε ως ο “Σλοβένος Donald” για τη συχνή συνήθειά του, αντίστοιχη με εκείνη του πρώην αμερικανού προέδρου τον οποίο θαυμάζει, να “τουιτάρει όπως αναπνέει”, προσβάλλοντας ή διχάζοντας τις περισσότερες φορές την κοινή γνώμη. Στο βάθος συναντά κανείς το ίδιο συνονθύλευμα ευρωσκεπτικισμού, εθνικισμού και ξενοφοβίας.

Το δημοσίευμα ωστόσο επισημαίνει εν κατακλείδι ότι ο κλώνος του Viktor Orbán δεν δίνει την εντύπωση ότι θέλει να ανατρέψει το τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Η καταγραφή των προτεραιοτήτων της Σλοβενικής Προεδρίας δεν αποκαλύπτει καμία στρατηγική ρήξης.

Υπάρχει το ζήτημα της στρατηγικής αυτονομίας, αγαπητό στο Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron, η ένωση για τα υγειονομικά ζητήματα, η ανθεκτικότητα της οικονομίας στην μετά την πανδημία εποχή και ακόμα και η ανάγκη σεβασού του Κράτους Δικαίου. “Πρόκειται για ένα προφίλ που μοιάζει πολύ συμφιλιωτικό έναντι των εταίρων του”, σημειώνει ο Lukas Macek εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο Σλοβένος Πρωθυπουργός δε θα επιδιώξει τη σύγκρουση.

ΠΗΓΗ: Les Echos, Catherine Chatignoux- Un clone de Viktor Orbán prend les rênes de l’Union européenne

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: