Η πρώτη γαλανόλευκη «ριπή ανέμου»: Η αποκάλυψη του νέου μαχητικού αεροπορικής υπεροχής RAFALE για την Πολεμική Αεροπορία

Μια από τις πρώτες εργοστασιακές φωτογραφίες που αποδέσμευσε η κατασκευάστρια εταιρεία των αεροσκαφών Rafale, η Dassault και απαθανατίζει το πρώτο “βαμμένο” στα Ελληνικά χρώματα αεροσκάφος 4,5 γενιάς. Πηγή: Dassault Aviation, V. Almansa, A. Bonfort, A. Daste




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Ικανό να εντοπίζει στόχους επιπέδου μαχητικού αεροσκάφους σε αποστάσεις που εκτιμάται ότι προσεγγίζουν ακόμη και τα 200 χλμ. Δυνατότητα επεξεργασίας στοιχείων για παρακολούθηση έως 40 στόχων ταυτόχρονα. Θανατηφόρο για τους 8 πιο επικίνδυνους για εκείνο!

Το RAFALE είναι όπως επισημαίνεται από Επιτελείς, η φυσική επιλογή για επίτευξη αεροπορικής υπεροχής.

Και αυτό το μαχητικό, 4,5 γενιάς, «ποζάρει» πλέον με τα χρώματα της γαλανόλευκης στο εργοστάσιο της Γαλλικής κατασκευάστριας εταιρίας Dassault.

  • Οι πρώτες επίσημες φωτογραφίες της Dassault δείχνουν το διθέσιο, με σειριακό αριθμό «401» δίπλα σ’ ένα VIP αεροσκάφος, έξω ακριβώς από το υπόστεγο της εταιρίας.

Πρόκειται για ένα εκ των δώδεκα μεταχειρισμένων που αγοράζει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και είναι το πρώτο της εξάδας που εντός του 2021 θα τροχοδρομήσουν στη Ελληνική «φωλιά» της Γαλλικής αεροπορικής σχολής, που δεν είναι άλλη από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.

Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής η 21η Ιουλίου είναι η ημερομηνία παράδοσης- αποδέσμευσης του πρώτου Γαλλικού μεταχειρισμένου αεροσκάφους από την Armee De L’ Air και την Dassault στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

  • Μήνυμα ισχύος μέσω Γαλλίας…

Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτή την τελετή στα νότια της Γαλλίας θα παραστούν, εκτός της ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας του Πτεράρχου Γεωργίου Μπλιούμη που πέταξε με το νέο απόκτημα της Αεροπορίας, υψηλότατοι προσκεκλημένοι από την Ελλάδα.

Στις εγκαταστάσεις της Dassault το παρόν θα δώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ως πολιτικός προϊστάμενος κι αυτός που στήριξε ιδιαίτερα την ταχύτατη διαδικασιών για τις τρεις ξεχωριστές συμβάσεις, της προμήθειας των αεροσκαφών, της μετέπειτα υποστήριξής τους και την προμήθεια των όπλων.

Μια από τις πρώτες εργοστασιακές φωτογραφίες που αποδέσμευσε η κατασκευάστρια εταιρεία των αεροσκαφών Rafale, η Dassault και απαθανατίζει το πρώτο “βαμμένο” στα Ελληνικά χρώματα αεροσκάφος 4,5 γενιάς. Πηγή: Dassault Aviation, V. Almansa, A. Bonfort, A. Daste

Από τον Ιούλιο και μετά, σύμφωνα με το αυστηρό χρονοδιάγραμμα που έχουν συμφωνήσει τα δυο συμβαλλόμενα μέρη, ανά μήνα θα παραδίδεται στην HAF κι ένα RAFALE. Μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχει συμπληρωθεί η εξάδα που πρόκειται να ταξιδέψει στην Ελλάδα και την αεροπορική βάση της Τανάγρας.

Το ταξίδι αυτό θα πραγματοποιηθεί από τους Έλληνες αεροπόρους που είναι τώρα στην Γαλλία και εκπαιδεύονται στο νέο τύπο της Αεροπορίας.

Και αντί το «401» να ταξιδέψει από την Γαλλία στην Ελλάδα μόνο του και να σταθμεύσει σε ένα από τα shelter της 332 Μοίρας «Γεράκι», περιμένοντας την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των ιπταμένων στη Γαλλία, ή να επιστρέψει πίσω ξανά στη Γαλλία, πάρθηκε η απόφαση να παραμείνει εκεί που βρίσκεται τώρα.

Οι Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, που δεν επιθυμούν επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, αλλά σκληρή προετοιμασία πάνω στο νέο τύπο αεροσκάφους, ήθελαν η παράδοση του πρώτου μαχητικού να γίνει στη Γαλλία και το αεροσκάφος να παραμείνει εκεί για την εκπαίδευση των «γερακιών» που περνάνε το ανάλογο σχολείο.

  • Οι solo και οι academics

Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας για την απόκτηση των 18 RAFALE, οι πρώτοι τέσσερις αεροπόροι (τρεις από τα Mirage 2000 κι ένας από τα F-16) μετέβησαν στην αεροπορική βάση του Mont De Marsan στη νοτιοδυτική Γαλλία και ήδη πετούν solo εδώ και καιρό με τα μαχητικά που εντάσσονται πλέον στην Ελληνική αεροπορική φαρέτρα.

Η δεύτερη «φουρνιά» αεροπόρων που ταξίδεψε στην Γαλλία εντός του Ιουνίου βρίσκεται στο στάδιο των academics, δηλαδή στα θεωρητικά μαθήματα που αφορούν τον τύπο του αεροσκάφους. Επόμενο βήμα θα είναι το simulator και οι πτήσεις στην πίσω θέση των RAFALE με τους Γάλλους εκπαιδευτές.

Παράλληλα στο έδαφος οι μηχανικοί που θα στελεχώσουν την 332 Μοίρα συνεχίζουν κι εκείνοι την εκπαίδευσή τους στα τεχνικά μέρη του αεροσκάφους 4,5 γενιάς.

  • Τα έχει όλα…

Το RAFALE περιγράφεται από τους αεροπόρους ως το μαχητικό με εξέχουσες ικανότητες τόσο σε αποστολές αέρος- αέρος, όσο και σε αποστολές κρούσης.

Τα «ειδικά» χαρακτηριστικά που διαθέτει το αεροσκάφος, όπως το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), το εξελιγμένο ηλεκτροπτικό σύστημα εντοπισμού (OSF), το ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας (SPECTRA), η σύντηξη δεδομένων, ( DATA FUSION), η προηγμένη διάταξη πιλοτηρίου (Glass cockpit), η ζεύξη δεδομένων (LINK 16), τα εξελιγμένα βλήματα αέρος- αέρος (METEOR & MICA IR) καθώς και τα στρατηγικά βλήματα κρούσης (SCLAP EG, EXOCET).

  • Η φαρέτρα του RAFALE επεκτείνεται με ικανότητα μεταφοράς προηγμένων όπλων stand off αλλά και ατρακτιδίων σκόπευσης στο έδαφος.

Η απόκτηση των 18 αεροσκαφών έως το 2023 κάνει τους Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας να εστιάσουν στην εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχουν καθοριστικό πλεονέκτημα απέναντι στον δυνητικό αντίπαλο.

Αυτό μεταφράζεται στην ανάληψη ρόλου αεροπορικής υπεροχής με τον συνδυασμό, ραντάρ AESA & METEOR, ο οποίος κρίνεται ασυναγώνιστος απέναντι στις επιδόσεις των μαχητικών που διαθέτει η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, σε αντίστοιχους ρόλους αέρος- αέρος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Τα επικοινωνιακά τρικ της Άγκυρας απέναντι στα Ελληνικά RAFALE: Το πρώτο φτάνει την 21η Ιουλίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: