Οι πρόσφυγες βρίσκουν κλειστά τα ελληνικά σύνορα πια: Προτιμούν να εισέλθουν στην Ευρώπη μέσω Λιβύης

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από παλαιότερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποίησαν οι κάτοικοι της Λέσβου, με αίτημα τον απεγκλωβισμό των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, που ζουν σε δομές στη Μυτιλήνη των 32.000 κατοίκων. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ




Οι Σύροι πρόσφυγες επιλέγουν να φύγουν στην Ευρώπη μέσω της Λιβύης και στη συνέχεια των θαλάσσιων διαβάσεων της Μεσογείου, αντί να κινδυνεύουν να εισέλθουν στην Ελλάδα, σημειώνει ρεπορτάζ του Euobserver (κείμενο Nikolaj Nielsen), που επί ημέρες ακολουθεί εν πλω το ταξίδι του διασωστικού σκάφους Ocean Viking.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνει – βάσει μαρτυριών νεαρών Σύρων προσφύγων- ότι η  Ελλάδα και η Τουρκία έχουν γίνει πολύ επικίνδυνες και πολύ ακριβές ως βιώσιμες επιλογές. Σύμφωνα με μία μαρτυρία η προσπάθεια εισόδου στην Ελλάδα κοστίζει τώρα περίπου 15.000$, ενώ η φυγή από τη Λιβύη και με πλοίο μέχρι τη Γερμανία είναι περίπου 6.000 $. «Αυτό είναι πιο εύκολο και το άλλο (από Τουρκία προς Ελλάδα) είναι πιο επικίνδυνο. Οι άνθρωποι εξαφανίζονται στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με άλλη μαρτυρία, το θαλάσσιο ταξίδι είναι ασφαλέστερο από τη Λιβύη, παρά από την Τουρκία. «Το ταξίδι από την Τουρκία (στην Ελλάδα) είναι πολύ επικίνδυνο για ανθρώπους σαν εμάς».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι μαρτυρίες αυτές έρχονται αφότου η ΕΕ  έχει υποστηρίξει τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Έχουν επίσης προηγηθεί πολυάριθμες τεκμηριωμένες βίαιες επαναπροωθήσεις από την Ελληνική Ακτοφυλακή, στις οποίες εμπλέκεται και ο Frontex.

Και οι δύο έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραξία, παρά τις πολυάριθμες υποθέσεις που έχουν τεκμηριωθεί από ΜΚΟ και τα μέσα ενημέρωσης. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κατέγραψε περίπου 300 περιπτώσεις τους πρώτους τρεις μήνες του 2021 στο Αιγαίο Πέλαγος και στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερασπίστηκε τον Frontex για τις παραβιάσεις. Ωστόσο, επικριτές υποστηρίζουν ότι ο έλεγχος ήταν προκατειλημμένος, ισχυριζόμενοι ότι ο Frontex βοηθά στην αναχαίτιση των μεταναστών προκειμένου η Ελλάδα να τους ωθήσει πίσω.

“Ο Frontex είναι συνένοχος, νομιμοποιεί και διαμεσολαβεί σε αυτήν την παράνομη κρατική πολιτική”, δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (14/7)ο Iftach Cohen, δικηγόρος που έχει μηνύσει τον Frontex στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ζήτημα για άλλη μια φορά, μετά την εμφάνιση περισσότερων αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με μια επαναπροώθηση στο Αιγαίο από την Ελληνική Ακτοφυλακή.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Ylva Johansson προειδοποίησε την Ελλάδα να σταματήσει τις επαναπροωθήσεις. Περιέγραψε την πρακτική ως «παραβιάσεις των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών».

ΠΗΓΗ; Euobserver, Nikolaj Nielsen – Syria refugees prefer Libya sea-crossing to ‘dangerous’ Greece

Απλώς πολύ κουρασμένη ή…; Η Μέρκελ μισοκοιμάται σε τηλεδιάσκεψη με πολίτες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: