Η Prodea πάντα ένα βήμα μπροστά: “Πράσινο” ομόλογο 300 εκ. από τον γίγαντα των ακινήτων

H μεγαλύτερη ελληνική εισηγμένη ΑΕΕΑΠ δικαιολογεί πραγματικά τον τίτλο του «γίγαντα», από πλευράς ενεργητικού αν αναλογισθεί κανείς ότι η αξία των περιουσιακών της στοιχείων στη ΝΑ Ευρώπη αγγίζει τα 2,5 δις ευρώ. Φωτογραφία Αρχείου




-Υψηλές επιδόσεις από την μεγαλύτερη ελληνική εισηγμένη ΑΕΕΑΠ
-Ευκαιρία τοποθέτησης και για μικροεπενδυτές

Στον χορό των μεγάλων ομολογιακών δανείων, που εκδίδουν με επιτυχία οι (μετρημένες στα δάχτυλα) ελληνικές εταιρείες διεθνούς διαμετρήματος μπήκε πλέον από προχθές και ο «γίγαντας» των ακινήτων, η γνωστή μας Prodea.

H μεγαλύτερη ελληνική εισηγμένη ΑΕΕΑΠ που δικαιολογεί πραγματικά τον τίτλο του «γίγαντα», από πλευράς ενεργητικού αν αναλογισθεί κανείς ότι η αξία των περιουσιακών της στοιχείων στη ΝΑ Ευρώπη αγγίζει τα 2,5 δις ευρώ, αυτή τη φορά ψάχνει ευκαιρίες στον τομέα των «πράσινων κτιρίων», δηλαδή σύγχρονων ακινήτων υψηλών προδιαγραφών με κορυφαία βιοκλιματικά χαρακτηριστικά.

Διαβλέποντας το ευνοικό κλίμα για τους μεγάλους παίκτες της αγοράς στην Ελλάδα, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τις νέες αυτές επενδύσεις με κεφάλαια θεσμικών, προσφέροντας όμως ταυτόχρονα δυνατότητα τοποθέτησης σε Ελληνες μικροεπενδυτές, αλλά και απλούς αποταμιευτές που βλέπουν τις καταθέσεις τους να εξανεμίζονται με τα αρνητικά επιτόκια των τραπεζών.

Το «πράσινο» κοινό ομολογιακό δάνειο της Prodea θα διατεθεί μέσω ομολογιών (με τιμή διάθεσης 1000 ευρώ έκαστη) στο ελληνικό επενδυτικό κοινό την περίοδο 14-16 Ιουλίου.

Εξ αρχής η Prodea έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της βιωσιμότητας και της αειφορίας με απόκτηση κτιρίων που πληρούν τις ανάλογες προδιαγραφές. Ηδη το 32% της αξίας των επενδύσεων της σε γραφεία αφορούν «πράσινα κτίρια» και το ομόλογο που «βγήκε στον αέρα» την περασμένη Παρασκευή, αποσκοπεί στην χρηματοδότηση αυτής της κατηγορίας των «αειφόρων projects» ακίνητης περιουσίας.

Ο πρόεδρος της PRODEA Investments Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου. Φωτογραφία PRODEA Investments

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από το πράσινο ομόλογο στην Ελλάδα θα επενδυθούν σε πιστοποιημένα «πράσινα ακίνητα» καθώς και σε έργα αναβάθμισης που θα βελτιώσουν το ενεργειακό αποτύπωμα κτιριακών εγκαταστάσεων.

Ηδη αναζητούνται ακίνητα με τις αντίστοιχες προδιαγραφές, καθώς η Prodea προχωρά στην ομολογιακή έκδοση, διαμορφώνοντας «Πλαίσιο Πράσινου Ομολόγου», σύμφωνα με τα διεθνή Green Bond Principles.

H μεγάλη εταιρεία των ακινήτων εξετάζει επενδύσεις άνω των 400 εκ. ευρώ, κυρίως στο χώρο των πράσινων γραφείων και των κτιρίων logistics(χώροι αποθήκευσης και τροφοδοσίας), εκ των οποίων πάνω από 70% αφορά σε ολοκληρωμένες συμφωνίες ή projects στο τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις πρόσφατα η ICAP αξιολόγησε την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας στην ανώτατη διαβάθμιση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο και περισσότεροι Ελληνες μικροκαταθέτες και αποταμιευτές, επιλέγουν τις συντηρητικές τοποθετήσεις σε «ομόλογα ασφαλείας», όπως αυτό της Prodea ή πρόσφατα της Motor Oil που προσφέρουν μικρές αλλά εγγυημένες αποδόσεις σε σχέση με τα αρνητικά επιτόκια των ελληνικών τραπεζών.

Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: