Οι πλούσιες χώρες θα απαλλαγούν από τον ιό αρχές του 2022, λέει ο Ηλίας Μόσιαλος: Ποιοι θα χρειαστούν τρίτη δόση

File Photo: Εμβολιασμός στην Ιταλία. EPA/LUCA ZENNARO
Ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε στην εξάπλωση του νέου επιδημιολογικού κύματος και την σημασία χορήγησης τρίτης (αναμνηστικής) δόσης του εμβολίου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Μόσιαλος είπε ότι, το νέο κύμα της πανδημίας αφορά σε πολίτες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος που δεν έχουν πρόσβαση στον εμβολιασμό. Και τόνισε ότι το νέο επιδημιολογικό κύμα θα πλήξει κυρίως ανεμβολίαστους και σε πολύ μικρό ποσοστό εμβολιασμένους οι οποίοι, είτε θα είναι ανοσοκατασταλμένοι είτε θα ανήκουν σε πολύ ευάλωτες ομάδες.

Για αυτές τις κατηγορίες εμβολιασμένων πολιτών, ο κ. Μόσιαλος πρόταξε την ανάγκη της χορήγησης αναμνηστικής δόσης. «Πρέπει να προγραμματιστεί η 3η δόση αναμνηστική δόση για τους ανοσοκατασταλμένους, όπως ήδη γίνεται σε άλλες χώρες», σημείωσε.

Όπως ανέφερε, η 3η δόση θα πραγματοποιηθεί με εμβόλια της Pfizer και της Moderna, αλλά αυτό δεν ενέχει κίνδυνο για όσους εμβολιάστηκαν αρχικά με mRNA εμβόλιο. «H μίξη των εμβολίων μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απόκριση στην ανοσία, να μην μας προβληματίζει αυτό», τόνισε.

Τέλος, ο κ. Μόσιαλος εκτίμησε ότι, από τον ιό, θα απαλλαγούν οι χώρες υψηλού εισοδήματος γύρω στις αρχές του 2022. «Αν δεν υπάρξει μετάλλαξη που μεταδίδεται περισσότερο από τη Δέλτα και σπάει σε μεγαλύτερο ποσοστό το τείχος ανοσίας, οι ανεπτυγμένες χώρες θα τελειώσουν με τον ιό στις αρχές του νέου έτους. Πρέπει να φροντίσουν να στείλουν εμβόλια σε κράτη με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Eμβόλια, παιδιά και κορωναϊός: Ενας παιδίατρος εξηγεί και διαλύει τους μύθους

 


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: