Η ώρα του Ελληνικού Rafale έφτασε: H γεύση που άφησε ο Meteor στην Π.Α. από τη συμμετοχή του Γαλλικού μαχητικού στον Ηνίοχο

Γαλλικό Rafale στην Τανάγρα κατά την διμερή άσκηση Skyros. Photo Hellas Journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Η μεγάλη αεροπορική στιγμή, που αλλάζει σελίδα προς το μέλλον για την Πολεμική Αεροπορία, έφτασε!

Στην αεροπορική βάση του Istres, ανάμεσα από την Μασσαλία και το Μονπελιέ, εκεί που βρίσκονται και κάποια από τα πρώτα «γεράκια» τα οποία εκπαιδεύονται στα Rafale, γράφεται η ιστορική συνέχεια της HAF.

Σε αυτή την βάση ολοκληρώθηκαν και τα στάδια του εκτεταμένου ελέγχου από την κατασκευάστρια εταιρεία στα δομικά μέρη του αεροσκάφους, όπως και η αναβάθμιση στο επίπεδο F3R, με παρεμβάσεις στο λογισμικό τους.

Και όσοι υποστήριξαν την ένταξη του Rafale στην αεροπορική φαρέτρα- όχι τους τελευταίους 13 μήνες που ξεκίνησε ο αγώνας δρόμου για την απόκτησή του- αλλά πολλά χρόνια πριν, τώρα αισθάνονται δικαίωση, διότι συμπεριλαμβανομένης κι αυτής της αεροπορικής πλατφόρμας στον στόλο της HAF, η αεροπορική υπεροχή στον ουρανό του Αιγαίου και τη Μεσόγειο, είναι αδιαμφισβήτητη.

Μπορεί βεβαίως το πρώτο Rafale να περνά στην Ελληνική κυριότητα, αλλά η κορυφαία στιγμή μετατίθεται στο τέλος του χρόνου, όταν δηλαδή, τα πανίσχυρα δικινητήρια Γαλλικά μαχητικά προσγειωθούν και τροχοδρομήσουν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.

 

Η γεύση του METEOR στον Ηνίοχο

Η πολυπληθής συμμετοχή της Armee De L’ Air με πάνω από 200 άτομα, μηχανικούς και αεροπόρους στον Ηνίοχο, αλλά και η προγενέστερη διμερής άσκηση Skyros, έδωσαν πολλές πληροφορίες για το νέο απόκτημα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σίγουρα οι Γάλλοι δεν άνοιξαν όλα τους τα χαρτιά για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν μια πλειάδα από όπλα που μπορεί το Rafale να φέρει. Άλλωστε καμία πολεμική αεροπορία και κανείς ιπτάμενος δεν αποκαλύπτει όλους τους άσσους που έχουν αναπτύξει σε επίπεδο τεχνογνωσίας και τακτικής, όταν βρίσκονται σε διασυμμαχικές ασκήσεις ή Νατοϊκά σχολεία.

Ωστόσο τα Γαλλικά Rafale, ακολουθώντας τον σχεδιασμό που είχε γίνει από το Ελληνικό Επιτελείο κατά τη διάρκεια της άσκησης Ηνίοχος, ανέλαβαν πολλές φορές το «ξεκαθάρισμα» του αεροπορικού τοπίου μέχρι να φτάσει το μικτό Comao και να πλήξει τους στόχους.

Σε αυτές ακριβώς τις αποστολές τα Rafale είχαν φέρει συντριπτικά αποτελέσματα κατά των «red», δηλαδή εκείνων των αεροσκαφών που είχαν αναλάβει τον ρόλο απεικόνισης των εχθρικών αεροσκαφών.

  • Βάση του σχεδιασμού της άσκησης, προέβλεπε την αναμέτρηση μεγάλου αριθμού μαχητικών σ’ έναν συγκεκριμένο χώρο, ώστε να υπάρχει ρεαλισμός και υψηλό επίπεδο πρόκλησης για τα πληρώματα. Τα Rafale, ξεκαθάριζαν με μεγάλη ευκολία το τοπίο στον τομέα των εναέριων μαχών με δεκάδες καταρρίψεις.

Γίνονταν συνεχώς εξομοίωση βολών που ανάμεσα σε αυτές εξομοιώνονταν και ο φονικός Meteor, ο πύραυλος μεγάλος βεληνεκούς που έχει επιλεγεί από την Πολεμική Αεροπορία και ήταν ένας εκ των βασικών λόγων επιλογής του Rafale.

Στα debriefing πάντως, όταν γίνονταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων και των καταρρίψεων δεν ήταν λίγες οι φορές που δύσκολα γίνονταν αποδεκτό το τι είχε συμβεί νωρίτερα στον αέρα.

Καταρρίψεις που οι Έλληνες, Ισπανοί, Αμερικανοί ιπτάμενοι, χειριστές των F-16 & F-18, παρατηρούσαν κι εξήγαγαν συμπεράσματα για ένα «εξωπραγματικό» όπλο που δεν είναι άλλο από το Meteor. Η Γάλλοι, σημείωναν χαρακτηριστικά ιπτάμενοι που πήραν μέρος στις αποστολές αυτές δεν «έκλεβαν» στα αποτελέσματα απλώς παρουσίαζαν τις δυνατότητες που τους παρέχει αυτός ο πύραυλος.

Το σάρωμα των Rafale στον Ηνίοχο έδειξε το τι έρχεται στην Πολεμική Αεροπορία και τι θα έχει στα χέρια της μια από τις πλέον αναγνωρισμένες αεροπορίες παγκοσμίως.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

O Μενέντεζ έβαλε την Ελλάδα στο κάδρο των F-35: To τρένο όμως γεμίζει, θα προλάβει η Αθήνα; (photos)

Στη Γαλλία ο υπουργός Αμυνας για την παραλαβή του πρώτου μαχητικού Rafale, θα συναντηθεί και με τη γαλλίδα ομόλογό του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: