Οι νέες προκλήσεις ασφαλείας στο μικροσκόπιο των υπευθύνων της αμυντικής πολιτικής της ΕΕ [photo]

File Photo Οι Διεθυντές αμυντικής πολιτικής των χωρών της ΕΕ κατά τη συνάντησή τους στην Σλοβενία Πηγή εικόνων: ΥΠΕΘΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Η αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων για την ασφάλεια μέσω των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι αμυντικές πρωτοβουλίες, καταδείχτηκαν με έμφαση από τον Έλληνα Διευθυντή Αμυντικής Πολιτικής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Δρ. Κωνσταντίνο Μπαλωμένο κατά την άτυπη συνάντηση με τους ομολόγους του της ΕΕ που έγινε στη Σλοβενία.

Κύριο αντικείμενο της συνάντησης των Διευθυντών Αμυντικής πολιτικής ήταν η ανάπτυξη της ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της «Στρατηγικής Πυξίδας» καθώς και το  επιχειρησιακό σκέλος της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Κατά την παρέμβασή του ο κ. Μπαλωμένος τόνισε ότι η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) και τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (European Defence Fund) πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την Έρευνα και Ανάπτυξη σύγχρονων και αναδυόμενων τεχνολογιών, ενώ προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσει και η προώθηση της  εφαρμογής του διαστημικού προγράμματος της ΕΕ.

Στο περιθώριο της άτυπης συνόδου ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος είχε τετ α τετ με τον Πορτογάλο ομόλογό του.
Πηγη εικόνων: ΥΠΕΘΑ

Στον τομέα των επιχειρήσεων, ο Έλληνας Διευθυντής Αμυντικής Πολιτικής επεσήμανε την ανάγκη για βελτίωση της επίγνωσης κατάστασης στο θαλάσσιο χώρο, τονίζοντας ότι η Ένωση πρέπει να είναι αξιόπιστος πάροχος θαλάσσιας ασφάλειας, ενώ κατέδειξε τη σπουδαιότητα της Στρατηγικής Επικοινωνίας (STRATCOM) ως κρίσιμου όπλουκατά της παραπληροφόρησης, υπενθυμίζοντας στους ομολόγους του την περίπτωση των επεισοδίων που έλαβαν χώρα προ ενός έτους στα βορειανατολικά σύνορα με την Τουρκία.

Στη συνάντηση τονίστηκε η σημασία που πρέπει να αποδοθεί στο πλαίσιο της Στρατηγικής Πυξίδας, στη Ρήτρα Αμοιβαίας Συνδρομής και τη Ρήτρα Αλληλεγγύης για την αξιοπιστία της αποφασιστικότητας της Ένωσης.

Στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου ο κος. Μπαλωμένος συναντήθηκε με τον Πορτογάλο ομόλογό του κ. PauloJorgeLopesLourenço κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην αμυντική συνεργασία των δύο χωρών σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και τις προκλήσεις ασφαλείας στη Νοτιοανατολική Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

 

H ιστορική στιγμή του πρώτου Rafale F3R της 332 Μοίρας, πλησιάζει: 13 χρόνια μετά την πρώτη αξιολόγηση βάφτηκε Γαλανόλευκο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: