Η μητέρα των μαχών στον ΟΗΕ για την Κύπρο, ενώ οι ΗΠΑ “σκέφτονται” κυρώσεις: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συνεδριάζει… Credit UN Photo, Eskinder Debebe




Ενώ γίνεται ένας “χαμός” στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με τους Βρετανούς χωρίς αιδώ να τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ των Τούρκων, στην Ουάσιγκτον γίνονται διεργασίες που αφορούν άμεσα την Κύπρο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δίνει τη μητέρα των διπλωματικών μαχών στο Σ.Α. του ΟΗΕ. Είναι μία μάχη που πρέπει να κερδηθεί…

Προκαλεί εντύπωση, σε αυτή ειδικά τη φάση, ότι τέθηκαν επίμονες ερωτήσεις στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το ενδεχόμενο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας με αφορμή της παράνομες πράξεις της στην Αμμόχωστο.

Το θέμα ξεκίνησε πάλι από τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ ο οποίος επιμένει ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην κατοχική δύναμη. Είναι ένα ζήτημα που έθεσε στον ίδιο τον Πρόεδρο Μπάιντεν, μαζί με άλλους Αμερικανούς νομοθέτες. Πρόκειται για σοβαρότατο θέμα, διότι οι γερουσιαστές πιστεύουν ότι η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου πρέπει να προκαλεί τιμωρία.

Για τα θέματα αυτά αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τη Νίκη Λυμπεράκη.

Σημείωσε σχετικά:

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών άφησε ανοικτό το θέμα λέγοντας ότι εξετάζουμε ορισμένα βήματα.

Είπε επίσης ότι δεν θα προβούμε σε προεπισκόπηση των δράσεων πολιτικής, και σίγουρα για τις κυρώσεις.

Αλλά, συνέχισε, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες παραπομπής αυτού του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα παροτρύνουμε τη διεθνή κοινότητα να ετοιμάσει μια ισχυρή απάντηση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι σίγουρα μέρος αυτής» (της προσπάθειας), τόνισε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN ο γερουσιαστής Μενέντεζ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με ον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, για όλα τα θέματα που αφορούν την Τουρκία και ειδικά το θέμα της Αμμοχώστου.

Πιστεύει ότι η υπόθεση του Ταγίπ Ερντογάν δεν θεραπεύεται με χαϊδέματα αλλά με τιμωρία. Τον θεωρεί ως τον μεγάλο «ασθενή» της Δύσης και ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αμερικής και του ΝΑΤΟ. Οπότε, στο θέμα αυτό θα έχουμε εξελίξεις, σε συνδυασμό με την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει και δεύτερο σύστημα S-400. Οι Ρώσοι είναι αυτοί που κάρφωσαν τους Τούρκους ότι συζητούν αυτή τη νέα αγορά.

Χθες η υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούναλντ, κατέθεσε δημόσια ότι οι κυρώσεις για το πρώτο ρωσικό σύστημα δεν πρόκειται να αρθούν. Και πρόσθεσε ότι δεν είναι μόνο θέση δική της, αλλά του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Διπλωματική πηγή στην Ουάσιγκτον είπε στο OPEN ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου. Οι Αμερικανοί είναι θυμωμένοι και το δείχνουν.

Το έδειξαν και στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Οι Βρετανοί κατέβασαν ένα άθλιο κείμενο υποτίθεται καταδίκης της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, στο οποίο δεν αναφέρεται καν ποιος έχει την ευθύνη για τα απαράδεκτα γεγονότα στην  Αμμόχωστο. Καμία αναφορά στην Τουρκία, στον Ερντογάν και το ανδρείκελό του τον Τατάρ.

Στη κλειστή συνεδρίαση η Τουρκία δέχθηκε επιθέσεις κυρίως από τους Αμερικανούς. Και έχει πολύ ενδιαφέρον ότι ενώ συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις στο Σ.Α. ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έκανε ανάρτηση στο Twitter, γράφοντας ότι η Αμερική πιέζει για μια ισχυρή απάντηση στην Τουρκία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Πληροφορούμαι ότι οι Κινέζοι, οι Ινδοί, οι Ιρλανδοί, αλλά και οι Αμερικανοί άλλαξαν ήδη το κείμενο των Βρετανών. Δίνεται μεγάλη μάχη να αναφερθεί ονομαστικά η Τουρκία για τις παραβιάσεις. Ο ρόλος της Βρετανίας είναι άθλιος και απαράδεκτος. Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αποφασίσει να ασχοληθεί και με το θέμα των βρετανικών βάσεων στο Ακρωτήρι και στη Δεκέλεια…

Η ανταπόκριση του ανταποκριτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Γιατί θύμωσαν οι Αμερικανοί με τον Ερντογάν; Η μεγάλη εξαπάτηση… Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου από τη Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: