Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την πίεση στην Τουρκία, αλλά απαιτούνται πράξεις: Δηλαδή νέες κυρώσεις… Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στην αίθουσα ενημέρωσης, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. State Department Photo by Freddie Everett




Η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία συνεχίζει να πιέζει, και από την πλευρά της, για την υλοποίηση της αμερικανικής απόφασης, που αφορά τον άμεσο τερματισμό των τουρκικών παρανομιών στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Προφανώς και το κάνει με οδηγίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία…

Η κ. Τζούντιθ Γκάρμπερ επέλεξε να θυμίσει ότι η αμερικανική κυβέρνηση καλεί την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να ανατρέψουν άμεσα τις ενέργειες που εξήγγειλαν για την πόλη φάντασμα.

Για τα θέματα, αλλά και για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για το Κυπριακό, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τη Νίκη Λυμπεράκη.

Σημείωσε σχετικά:

Βεβαίως, άλλο τα λόγια, άλλο οι πράξεις. Και εδώ έχουμε να κάνουμε με την άρνηση του Ταγίπ Ερντογάν να υλοποιήσει οτιδήποτε προέρχεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών εκτός από εκεινη τη σικέ αποδοχή του σχεδίου Ανάν. Και το έκανε επειδή ήταν ακραία φιλοτουρκικό και κάλυπτε όλες τις απαιτήσεις της κατοχικής δύναμης.

Αλλά, η αλήθεια είναι πικρή για τη Λευκωσία και την Αθήνα. Κερδίζουν αποφάσεις και ψηφίσματα τα οποία στη συνέχεια δεν εφαρμόζονται. Και από τη στιγμή που η Τουρκία αρνείται να το πράξει, το πρόβλημα διογκώνεται με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι τουρκικές παρανομίες.

Είναι θετική η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, και άλλων χωρών επίσης που συνασπίστηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να μην περάσει ανώδυνα για την Τουρκία η αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων. Όμως, απαιτείται άλλου είδους προσπάθεια για να επιβληθούν τα ψηφίσματα.

Και το ερώτημα είναι εύκολο μεν, αλλά είναι πολύ δύσκολη η απάντηση. Θα συνεργαστούν οι Αμερικανοί με τους Ευρωπαίους ειδικά για το θέμα της Αμμοχώστου;.

Εάν κοιτάξουμε προς τη μεριά του Κογκρέσου, θεωρώ ότι θα μπορούσε να υλοποιηθεί η προσπάθεια που ξεκίνησε για τιμωρία της Τουρκίας ακριβώς για το ζήτημα της Αμμοχώστου. Και στην προσπάθεια συμμετέχουν και οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι.

Το επόμενο διάστημα αναμένουμε να ξεκινήσει και η συζήτηση για δύο ψηφίσματα και ένα νομοσχέδιο, με τα οποία βουλευτές και των δύο κομμάτων θα καταδικάζουν την Τουρκία για την κατοχή του 40% της Κύπρου, θα ζητούν από τον πρόεδρο Μπάιντεν να καταστήσει προτεραιότητα τη λύση του Κυπριακού. Και επίσης θα επιχειρήσουν να τιμωρήσουν τον Ερντογάν για τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Άρα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε ότι αφορά το Κογκρέσο θα περάσει με μεγάλη πλειοψηφία η καταδίκη της Τουρκίας. Απ’ εκεί και πέρα, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζουμε πως θα αντιδράσει η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν.

Δεν γνωρίζουμε εάν ο Αμερικανός πρόεδρος θα το τραβήξει πέρα από τη γραμμή που καθόρισε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος απαίτησε υποχώρηση των Τούρκων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, γνωρίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με λόγια.

Οι δηλώσεις της πρέσβειρας της Αμερικής είναι σίγουρα προς την ορθή κατεύθυνση. Τώρα αναμένουμε τις πράξεις για την υλοποίηση της αμερικανικής απαίτησης.

Οι πληροφορίες που έχουμε, λοιπόν, είναι ότι οι Αμερικανοί επιθυμούν να συνεργαστούν με τους Ευρωπαίους ειδικά για το θέμα της Αμμοχώστου. Και ήδη έχουν κάνει τις πρώτες επαφές με τις Βρυξέλλες. Θα τολμήσουν, αυτή τη φορά, οι άτολμοι Ευρωπαίοι;

Η ανταπόκριση του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Γιατί θυμήθηκαν οι Αμερικανοί τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης; Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου: Ο ιμπεριαλιστής Ερντογάν

Γιατί θυμήθηκαν οι Αμερικανοί τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης; Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου: Ο ιμπεριαλιστής Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: