Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Οι διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται σε σχέση με την προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για τα Βαρώσια, η επιδημιολογική κατάσταση στην Κύπρο, και η παράδοση των οστών του Αντιστράτηγου, Στυλιανού Καλμπουρτζή, ο οποίος σκοτώθηκε το 1974 στην Κύπρο, στους οικείους του. είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν οι εφημερίδες στα πρωτοσέλιδά τους σήμερα.

Η «Αλήθεια», με τίτλο στο κύριο της θέμα «Πάνε κι έρχονται προσχέδια για την προεδρική δήλωση!», γράφει για σκληρή μάχη στο Συμβούλιο Ασφαλείας και βρετανική εμμονή υπέρ της Τουρκίας. Αλλού αναφέρεται στην επιδημιολογική κατάσταση στην Κύπρο και πως καταγράφονται θάνατοι ασθενών με COVID-19 κάθε μέρα. Επίσης αναφέρει πως οι Τούρκοι συνεχίζουν απτόητοι της προκλήσεις τους.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο «Μάχη με τις λέξεις για τα Βαρώσια», για έντονες διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας στην προεδρική δήλωση σε σχέση με τις εξαγγελίες που αφορούν τα Βαρώσια. Επίσης γράφει πως η ινδική μετάλλαξη φέρνει την 3η δόση εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Αλλού αναφέρει πως προς ολική διευθέτηση βαίνει το θέμα με τις δεδουλευμένες υπερωρίες μελών της Αστυνομίας.

«Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο στο κύριο του θέμα «Βρετανικό σωσίβιο σε Τουρκία», αναφέρεται σε μαραθώνιο διαβουλεύσεων και έντονο παρασκήνιο στον ΟΗΕ για την «προεδρική δήλωση» για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην Αμμόχωστο. Αλλού αναφέρεται στην παράδοση των λειψάνων του αντιστράτηγου Στυλιανού Καλμπουρτζή, στην οικογένειά του. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην υπόθεση του θανάτου του Θανάση Νικολάου και σε επιστολή που έστειλε ο δικηγόρος της οικογένειά του στον Γενικό Εισαγγελέα.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Φθάσαμε στο τέταρτο κύμα πανδημίας χωρίς ακόμα επιχειρησιακό πλάνο», ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις αυξημένες ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου και την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Αλλού αναφέρει πως η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες στο Βαρώσι και καλεί όλες στις πλευρές σε διάλογο. Επίσης αναφέρει πως το ΑΚΕΛ καλεί να στηριχθούν άμεσα και ουσιαστικά οι πυρόπληκτοι.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, με τίτλο στο κύριο της θέμα «Παζάρια για το προσχέδιο για τα Βαρώσια», αναφέρεται στις διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να συμφωνηθεί μια προεδρική δήλωση σε σχέση με τις τουρκικές εξαγγελίες για τα Βαρώσια. Αλλού αναφέρεται στην τελετή παράδοσης των οστών του Στυλιανού Καλμπουρτζή, ο οποίος σκοτώθηκε κατά την τουρκική εισβολη του 1974, στην οικογένειά του. Επίσης γράφει πως η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού κυριαρχεί στην Κύπρο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Το απόλυτο χάος στα νοσοκομεία!», πως υπερπλήρη είναι τα νοσοκομεία και δεν στέλνουν ασθενοφόρα να παραλάβουν ασθενείς γιατί δεν έχουν κρεβάτια και προσωπικό. Αλλού προβάλλει τη θέση της ΠΕΟ για νομοθετική κατοχύρωση κατώτατου μισθού για όλους. Επίσης αναφέρεται στα επεισόδια που έγιναν την περασμένη Κυριακή στο συγκρότημα «Δίας».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Είμαστε όλοι Κερύνεια, Μόρφου, Καρπασία, Αμμόχωστος», πως η λεγόμενη «αμμοχωστοποίηση» του Κυπριακού προωθείται από τον Ερντογάν. Αλλού αναφέρεται στα 200 χρόνια από το έπος του 1821. Επίσης αναφέρεται σε μαρτυρία για την ηρωική ΕΛΔΥΚ το Ιουλίου του 1974.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Μαρία Κονιώτου
Λευκωσία, Κύπρος

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: