Η Ελλάδα αποτελεί την επιλογή για το Χόλιγουντ: Δημοφιλής προορισμός για ξένες ταινίες και ηθοποιούς

Στιγμιότυπο από τα γυρίσματα της τανίας «The Enforcer» στην οποία συμμετέχει ο αστέρας του Χόλιγουντ Αντόνιο Μπαντέρας, στο Προπονητικό Κέντρο Ηρακλή, Μίκρα Θεσσαλονίκης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Ανταπόκριση από την Αθήνα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Monde, (κείμενο Marina Rafenberg) με θέμα την ολοένα και ισχυρότερη παρουσία της Ελλάδας ως μιας χώρας που επιλέγεται από εταιρείες παραγωγής για να πραγματοποιήσουν κινηματογραφικά και τηλεοπτικά γυρίσματα στα νησιά ή στην ηπειρωτική χώρα.

«Η Ελλάδα έχει πλέον τη θέση της στον χάρτη της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Όλο και περισσότεροι ξένοι παραγωγοί έρχονται να κάνουν κινηματογραφήσεις μεγάλης κλίμακας εκεί», λέει ο Κώστας Κεφαλάς, υπεύθυνος παραγωγής της εταιρείας Faliro House, η ομάδα του οποίου αυτή τη στιγμή οργανώνει τα γυρίσματα της παραγωγής “The Greek Freak”, σε παραγωγή της Disney+. Πρόκειται για μια ταινία με θέμα τη ζωή του διάσημου μπασκετμπολίστα του ΝΒΑ Γιάννη Αντετόκουμπο.

Μάλιστα μόνο αυτή η παραγωγή θα αφήσει 20 εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα στην Ελλάδα. Διευκρινίζεται ακόμη ότι κατά τα δύο τελευταία δύο χρόνια, 140 παραγωγές (ταινίες, ντοκιμαντέρ, σειρές, τηλεόραση πραγματικότητας, διαφημιστικά σποτ…) έλαβαν επιδότηση από το Ελληνικό Δημόσιο και σε αντάλλαγμα, οι επενδύσεις στη χώρα ανήλθαν στα 169 εκατομμύρια ευρώ. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε 130 διαφορετικά μέρη σε όλη την Ελλάδα και απασχολήθηκαν περισσότερα από 35.000 άτομα (ηθοποιοί, τεχνικοί, βοηθοί…).

«Η γραφειοκρατία ήταν, πριν από λίγα χρόνια, μια πραγματική πληγή και δεν υπήρχε κίνητρο για την προσέλκυση παραγωγών, ενώ άλλες χώρες της Μεσογείου είχαν λάβει μέτρα», εξηγεί ο Κώστας Κεφαλάς. Όλα άρχισαν να αλλάζουν από το 2017 όταν η κυβέρνηση υιοθέτησε ένα σύστημα επιδοτήσεων με τη μορφή επιστροφής δαπανών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.

Αυτή η βοήθεια, που χρηματοδοτείται από το ελληνικό κράτος, αποτελεί μέρος του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδυτών.

«Το πραγματικό σημείο καμπής ήρθε τον Ιούλιο του 2020, όταν η βοήθεια αυξήθηκε από το 35% στο 40% των δαπανών. Η Ελλάδα έχει τώρα ένα πολύ πλεονεκτικό πλαίσιο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Κροατία (στο 25%) ή η Πορτογαλία (μεταξύ 25 και 30%) που έχουν επίσης υιοθετήσει ένα παρόμοιο σύστημα », σημειώνει ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να μην αφήσει τους ξένους επενδυτές να χαθούν στους μαιάνδρους  της ελληνικής γραφειοκρατίας.

“Έχουμε δημιουργήσει ειδικές διοικητικές δομές για τον κινηματογράφο σε όλες τις μεγάλες πόλεις και περιοχές για να βοηθήσουμε τις ξένες παραγωγές στις προσπάθειές τους”, σημειώνει ο Πάνος Κουάνης, πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ, ο οποίος επισημαίνει ότι η καλή διαχείριση της πανδημίας συνέβαλε, ώστε η Ελλάδα να επιλέγεται ως τόπος κινηματογραφικών γυρισμάτων αντί άλλων χωρών όπως είναι η Ισπανία ή οι ΗΠΑ. “Εκτός από τις επιδοτήσεις που προσφέρει, η Ελλάδα έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: είναι ένα φυσικό στούντιο!”, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ, ο οποίος εκφράζει την πεποίθηση ότι “το μέλλον είναι υποσχόμενο” και πως “σε λίγο καιρό, η Ελλάδα θα βρίσκεται παντού στις μεγάλες οθόνες”.

ΠΗΓΗ: Le Monde, Marina Rafenberg – La Grèce, destination prisée par les films étrangers

Φεστιβάλ Καννών: Απόψε ταινίες και σταρ επιστρέφουν στο κόκκινο χαλί της Κρουαζέτ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: