Η διπλωματική μάχη της Κύπρου στον ΟΗΕ: Ο βρώμικος ρόλος της Γερμανίας και της Βρετανίας με τον “Σουλτάνο”

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ στη σύνοδο των G7, στο Carbis Bay, Cornwall. EPA, HOLLIE ADAMS/POOL




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, LIBERAL

Μέσα από ένα έντονο διπλωματικό παρασκήνιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και στην Ειρηνευτική Δύναμη (Ε.Ε.), επιχειρείται από τη Βρετανία και τη Γερμανία να πέσουν στα «μαλακά» ο Ταγίπ Ερντογάν και η Τουρκία για την εξαγγελία ανοίγματος και εποικισμού των Βαρωσίων, κινήσεις οι οποίες βρίσκουν ισχυρή αντίσταση από τις χώρες εκείνες που δεν θέλουν να δώσουν συγχωροχάρτι σε μια κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και της διεθνούς νομιμότητας.

Οι προσπάθειες αυτές αν ευοδωθούν απλώς θα μεγαλώσουν τα αδιέξοδα όχι μονο στο Κυπριακό, αλλά και στα ελληνοτουρκικά και στα ευρωτουρκικά και θα πυροδοτήσουν ακόμη περισσότερο τις ηγεμονικές και ανεξέλεγκτες φιλοδοξίες του Ερντογαν που αποτελούν εστίες αποσταθεροποίησης σε ολόκληρη την περιοχή.

Και φυσικά είναι εύκολο να προβλεφθεί το πόσο θα αποθρασυνθεί ο τούρκος ηγέτης τόσο στο Κυπριακό όσο και στα ελληνοτουρκικά, εάν περάσει χωρίς να υποστεί συνέπειες αυτή η πρωτοφανής πρόκληση της παραβίασης των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και η προσβολή της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχικά στην ΑΟΖ και τώρα επί του εδάφους…

  • Στο ΣΑ του ΟΗΕ μετά από διπλωματικές παρεμβάσεις της Λευκωσίας και της Αθήνας, τουλάχιστον τρεις χώρες. η Κίνα η Ινδία και η Ιρλανδία, έσπασαν την «σιωπηρή διαδικασία» στην οποία είχε τεθεί για να εγκριθεί το νέο σχέδιο προεδρικής δήλωσης που είχε ετοιμάσει η Βρετανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΚΥΠΕ στις τρεις χώρες αναμένεται να προστεθούν και άλλα μέλη του ΣΑ, ενώ είναι γνωστή η σκληρή θέση που έχει υιοθετήσει η Ουάσιγκτον με τον ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν να ζητά «ισχυρή αντίδραση του ΣΑ». Στο νέο κύκλο διαβουλεύσεων που ξεκίνησε το βράδυ, θα πρέπει να εμφανισθεί νέο σχέδιο το οποίο θα εγκριθεί με ομοφωνία.

Το δεύτερο σχέδιο Προεδρικής Δήλωσης που εμφάνισαν οι Βρετανοί ήταν βελτιωμένο σε σχέση με εκείνο που είχε παρουσιαστεί το απόγευμα της Τετάρτης. Υπήρχε αναφορά σε «καταδίκη» των δηλώσεων για την Αμμόχωστο που είναι σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ αλλά με τον γνωστό βρετανικό τρόπο απουσίαζε η οποιαδήποτε αναφορά στο ποιος έκανε τις δηλώσεις αυτές και ποιος είναι υπεύθυνος για την παράνομη συμπεριφορά.

«Δηλώσεις που έγιναν στην Κυπρο στις 20 Ιουλίου» ανέφερε το βρετανικό σχέδιο αποφεύγοντας την οποιαδήποτε αναφορά στον Ταγίπ Ερντογάν και στην Τουρκία, έστω στον κ. Τατάρ. Ένα τέτοιο κείμενο δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό και έτσι έσπασε η «σιωπηρή διαδικασία» και συνεχίζεται το διπλωματικό παρασκήνιο μέχρι να βρεθεί ικανοποιητική διατύπωση, η οποία θα αποτελεί και σοβαρή βάση για τις μετέπειτα κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγχρόνως θα καταδείξει ότι κάθε κίνηση στα Βαρώσια θα επιφέρει συνέπειες στην Τουρκία και στο ψευδοκράτος.

Και σε ευρωπαϊκό επιπεδο όμως διαπιστώνονται προσπάθειες να αποτραπεί μια ισχυρή αντίδραση από το Συμβούλιο Υπουργών στην οποία πρωτοστατεί η Γερμανία και ορισμένες ακόμη χώρες που είναι στον κατάλογο των «συμπαθούντων» προς την Τουρκία. Αυτός είναι και ο λόγος των διπλών παρεμβάσεων χθές του Ν. Χριστοδουλίδη και του Ν. Δένδια προς τον Ζ. Μπορέλ, ο οποίος πάντως κωλυσιεργώντας παραπέμπει στην αναμενόμενη έκδοση της Προεδρικής Δήλωσης του ΣΑ του ΟΗΕ.

Η Αγγελα Μέρκελ πάντως χθες έδωσε λανθασμένα μηνύματα στην διάρκεια της μεγάλης συνέντευξης τύπου, καθώς ενώ έκανε λόγο για «οπισθοδρόμηση» και απόκλιση από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» έσπευσε να προσθέσει ότι «δεν θα πρέπει να αποθαρρυνόμαστε από τέτοιες οπισθοδρομήσεις».

  • Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την «αποτυχία των διαπραγματεύσεων» εξαιτίας της τουρκικής στάσης, η κυρία Μέρκελ σημείωσε ότι είναι αρχή της να μη μιλάει για αποτυχία σε διαπραγματεύσεις. «Υπάρχει πρόοδος και οπισθοδρόμηση» είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι «οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ευτυχώς έχουν επανεκκινήσει, υπήρξε και συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου».

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η εστίαση του προέδρου Ερντογάν σε μια λύση δυο κρατών στην Κύπρο κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα αλλά «πρέπει να προσπαθήσουμε τώρα να κατευθύνουμε τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με πολλή υπομονή, και αυτό είναι δύσκολη δουλειά, στην σωστή κατεύθυνση. Αυτό τώρα ήταν σίγουρα μία οπισθοδρόμηση, αλλά από τέτοιες οπισθοδρομήσεις δεν πρέπει να αποθαρρυνόμαστε».

Με την δήλωση αυτή η Γερμανίδα καγκελάριος επαναφέρει την γνωστή προσέγγιση του Βερολίνου, ότι δεν πρέπει να πιέζεται η Τουρκία ή να καταδικάζονται οι συστηματικές προσπάθειές της για παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και του πλαισίου λύσης που έχει τεθεί από το ΣΑ του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο για την λύση του Κυπριακού.

Και λιγο πολύ η Γερμανία επιμένει ότι θα πρέπει να προσφέρονται, ανοχή και «ανταλλάγματα» στην Τουρκία προκειμένου να επιστρέψει στον.. σωστό δρόμο και να μην γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Σήμερα η κρίσιμη μέρα για τα Βαρώσια: Ο «γρίφος» του Ερντογάν και το δόγμα της λύσης «δύο κρατών»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: