Η Αθήνα απαιτεί από τη Γερμανία να σταματήσει την πώληση των υποβρυχίων στην Τουρκία: Το ύπουλο Βερολίνο αρνείται…

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ με τον πρόεδρο του Νίγηρα Mohamed Bazoum στο Βερολίνο. EPA, BERND VON JUTRCZENKA, POOL




«Η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει τη Γερμανία να σταματήσει να πωλεί υποβρύχια στην Τουρκία για μήνες, γράφει στην ιταλική ιστοσελίδα notiziegeopolitiche.net ο Alberto Galvi.

Θυμίζει ότι η Γερμανία είχε διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή κατά τη διάρκεια της διαμάχης για την ανατολική Μεσόγειο και είχε προηγουμένως απορρίψει τα αιτήματα της Ελλάδας για λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας.

Παρά τις συνεχιζόμενες εντάσεις με την Ευρώπη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας (Heiko Maas) αντιτάχθηκε στο αίτημα της Ελλάδας να επιβάλει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία τον περασμένο μήνα.

Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μια διαμάχη για το εδαφικό καθεστώς και τα ύδατα της Μεσογείου, δείτε την περίπτωση της Κύπρου και για τα υποκείμενα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το ενεργειακό δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου έχει προσελκύσει άλλες γειτονικές χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία.

Η Αθήνα και η Άγκυρα ξεκίνησαν διερευνητικές συνομιλίες το 2002 για να συζητήσουν θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο και οι συνομιλίες διεξήχθησαν τακτικά μέχρι το 2016, αλλά έκτοτε και οι δύο πλευρές δίσταζαν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθώς διαφωνούν για πολλά θέματα.

Η Τουρκία απέρριψε τους θαλάσσιους συνοριακούς ισχυρισμούς της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης, επισημαίνοντας ότι αυτές οι υπερβολικές αξιώσεις παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και της παράνομης “ΤΔΒΚ”.

Η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες για ενεργειακούς πόρους στα αμφισβητούμενα ύδατα της ανατολικής Μεσογείου, όπου συγκρούστηκαν δύο φρεγάτες τον περασμένο Αύγουστο: η ελληνική Λήμνος και η τουρκική Oruc Reis, φέρνοντας τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ κοντά σε στρατιωτική αντιπαράθεση.

Το πρώτο από τα έξι γερμανικού σχεδιασμού υποβρύχια που προορίζονται για την Τουρκία αναμένεται να ενταχθεί στον στόλο το επόμενο έτος. Άλλα πέντε υποβρύχια κατηγορίας Reis θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια, αξίας περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τον περασμένο μήνα η Ελλάδα ζήτησε από την ΕΕ να επιβάλει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, αλλά η Ισπανία, η Γερμανία και η Ιταλία απέρριψαν το αίτημα.

Οι ναυτικές εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο υποχώρησαν πρόσφατα και τον Ιούνιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν (Erdogan) συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, και οι δύο δεσμεύτηκαν τους επόμενους μήνες να μην πραγματοποιήσουν ναυτικές ασκήσεις.»

ΠΗΓΗ: notiziegeopolitiche.net, Alberto Galvi – Grecia. Il governo vuole indurre la Germania a fermare la vendita di sottomarini alla Turchia

Το περιοδικό Economist …”πυροβολεί” τον Ερντογάν: Κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας και της εικόνας του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: