Η άσκηση Bright Star 21 δένει τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου: Φτερό με φτερό, πλώρη με πλώρη

Τα Ελληνικά φτερά δεν είναι η πρώτη φορά που πρόκειται να πετάξουν στο FIR Καϊρου κι αυτή η εικόνα από το 2015 μαρτυρά τις σχέσεις που είχαν παραδοσιακά Ελλάδα και Αίγυπτος. Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας “Θησέας”, στο πλαίσιο της άσκησης “Houras 2015”, συνοδευόμενα από Αιγυπτιακά ίδια αεροσκάφη, κάνουν υπέρπτηση δίπλα από τις πυραμίδες των Αιγυπτίων Φαραώ.  Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία




Ρεπορτάζ Γ.Σ., Hellas Journal

Στον «international» Παρμενίωνα της Αιγύπτου επανέρχεται η Ελλάδα -έλαβε μέρος τελευταία φορά το 2018- και με αυτόν τον τρόπο το Ελληνικό Επιτελείο επιδιώκει να βρίσκεται σταθερά και δυναμικά στην εξίσωση της Μεσογείου και των εξελίξεων στην περιοχή.

Πριν από την πολυεθνική «Μέδουσα 11» που -σύμφωνα με πληροφορίες- φέτος πρόκειται να γίνει νότια της Κρήτης, τα «μπλε φτερά» και πλοία του στόλου, χωρίς ν’ αποκλείονται και στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ, θα βρεθούν στο Αιγυπτιακό έδαφος για να συμμετάσχουν στη Διεθνή άσκηση «Bright Star 21».

Η Ελλάδα ήδη έχει εμπειρία από την συγκεκριμένη άσκηση, με την Πολεμική Αεροπορία να έχει συμμετάσχει ήδη δυο φορές, το 2001 και το 2018, με αεροσκάφη F-16 Block 52 plus που απογειώνονταν από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην «Bright Star 21» που θα γίνει τον Σεπτέμβριο -covid 19 επιτρέποντος- επισφραγίστηκε στο τετ α τετ των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Αιγύπτου, κατά την επίσημη επίσκεψη του Lieutenant General Mohamed Farid Hegazy στην Αθήνα.

Το γεγονός ότι Έλληνες και Αιγύπτιοι αεροπόροι έχουν συνεργαστεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της άσκησης «Μέδουσα», δίνει πλεονέκτημα και στις δυο αεροπορίες καθώς γνωρίζει ο ένας τον τρόπο δράσης του άλλου.

Ίσως και στη συνάντηση που είχε ο Α’ ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στις 19 Ιουνίου, να συζητήθηκαν λεπτομέρειες της Ελληνικής αποστολής για τη συγκεκριμένη άσκηση. Τα δυο πρώτα «γεράκια» συζήτησαν εκτενώς τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι δυο αεροπορίες να εμβαθύνουν τις σχέσεις στον τομέα της επιχειρησιακής εκπαίδευσης.

H «Bright Star 21» είναι μια άσκηση που συγκεντρώνει σημαντικές δυνάμεις, όχι μόνο από την περιοχή της Αν. Μεσογείου και τον Κόλπο. Φέρνει και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δαπανούν σημαντικά κονδύλια για την αμυντική θωράκιση της Αιγύπτου, η οποία έχει βοηθήσει καταλυτικά στην καταπολέμηση της Διεθνούς τρομοκρατίας.

Οι επενδύσεις του Καΐρου στο Πολεμικό Ναυτικό

Άλλωστε η Αίγυπτος θεωρείται από τους πλέον σημαντικούς «παίκτες» στην περιοχή, με ισχυρά εξοπλισμένες και σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις.

Μάλιστα, το Κάιρο, αντιλαμβανόμενο εγκαίρως τις σύγχρονες απειλές που αναδύονται στην περιοχή, επένδυσε ιδιαίτερα στη ναυτική ισχύ, κάτι που δεν έχει κάνει πάνω από 30 χρόνια η Ελλάδα.

Βεβαίως μπορεί κάποιος να «χρεώσει» μεγάλη πολυτυπία στον Αιγυπτιακό στόλο, όμως από την άλλη όψη του νομίσματος η Αίγυπτος έχει μετατραπεί σε μια ναυτική δύναμη με ισχυρότατα πλοία, ανάμεσα σε αυτά τα δυο επιβλητικά ελικοπτεροφόρα, φρεγάτες από την Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία. Στη ναυτική δύναμη συμπεριλαμβάνονται επίσης Γαλλικές κορβέτες και Γερμανικά υποβρύχια τύπου 209.

Άλλωστε τα εγκαίνια της επιβλητικής ναυτικής βάσης «3η Ιουλίου» στην Αίγυπτο, στην οποία παραβρέθηκαν ως επίσημοι προσκεκλημένοι ο Α’ ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Α’ ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, είναι ένα ακόμη δείγμα ότι το Κάιρο υποστηρίζει όλο και περισσότερο τα στρατηγικά συμφέροντα της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή.

Το τετ α τετ των Αρχηγών ΕΔ στην Αθήνα

Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου στην Αθήνα.  // Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Πάντως και στην Αθήνα ο Στρατηγός Κων/νος Φλώρος και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Lieutenant General Mohamed Farid Hegazy, εστίασαν στις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις καθώς και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, η διατήρηση των οποίων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και των δύο χωρών.

Ιδιαίτερη αξίας για τις δυο χώρες είναι οι συνεκπαιδεύσεις που έχουν διεξαχθεί το τελευταίο διάστημα από κοινού με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, τα ΗΑΕ και η Κύπρος κι εκεί ακριβώς τόσο η Αθήνα, όσο και το Κάιρο, επιδιώκουν αυτές να συνεχιστούν όχι μόνο ως δείγμα καλών σχέσεων αλλά ως ουσιώδες μήνυμα προς τον ταραξία της περιοχής.

Ο Έλληνας Στρατηγός αναφέρθηκε στην σταθερή προσήλωση της Χώρας μας στο Διεθνές Δίκαιο, στις σχέσεις καλής γειτονίας και στον ειλικρινή διάλογο ως βάση για την επίλυση διαφορών, ενώ υπογράμμισε το ενδιαφέρον της Ελλάδας να ενισχύσει έτι περαιτέρω τις ήδη άριστες σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των Ελληνικών και των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων με επιπλέον κοινές δράσεις και δραστηριότητες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Η πρώτη γαλανόλευκη «ριπή ανέμου»: Η αποκάλυψη του νέου μαχητικού αεροπορικής υπεροχής RAFALE για την Πολεμική Αεροπορία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: