Η Αλγερία καταδίκασε την απόφαση της Αφρικανικής Ένωσης να δώσει στο Ισραήλ το καθεστώς του παρατηρητή

File Photo ο Ισραήλ, που έχει σχέσεις με 46 αφρικανικές χώρες, είχε καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό Αφρικανικής Ενότητας μέχρι τη μετατροπή του το 2002 σε Αφρικανική Ένωση via au.int




«Η απόφαση αυτή, που ελήφθη χωρίς να προηγηθούν διαβουλεύσεις με όλες τις χώρες μέλη, δεν έχει την ικανότητα να νομιμοποιήσει τις πρακτικές και τις συμπεριφορές του λεγόμενου νέου παρατηρητή, οι οποίες δεν συνάδουν καθόλου με τις αξίες, τις αρχές και τους στόχους που περιλαμβάνονται στην Ιδρυτική Πράξη της Αφρικανικής Ένωσης».

Αυτό εκτίμησε το αλγερινό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, στην οποία δεν αναφέρει καθόλου το όνομα του Ισραήλ.

«Η πρόσφατη απόφαση του προέδρου της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης να δεχθεί έναν νέο παρατηρητή, κάτι που αποτελεί δικαιώμά του, δεν μπορεί να αλλάξει τη συνεχιζόμενη και ενεργή στήριξη του οργανισμού στον δίκαιο παλαιστιανικό σκοπό», υπογράμμισε η ανακοίνωση.

Το Ισραήλ έλαβε την Πέμπτη το καθεστώς παρατηρητή στην Αφρικανική Ένωση, κάτι που ζητούσε εδώ και χρόνια, μια κίνηση που θεωρήθηκε νίκη για το εβραϊκό κράτος.

Το Ισραήλ, που έχει σχέσεις με 46 αφρικανικές χώρες, είχε καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό Αφρικανικής Ενότητας μέχρι τη μετατροπή του το 2002 σε Αφρικανική Ένωση.

Η Παλαιστίνη έχει ήδη καθεστώς παρατηρητή στην Αφρικανική Ένωση, όπου χαίρει ευρείας στήριξης, κυρίως στη σύγκρουσή του με το Ισραήλ.

Μετά την ανεξαρτητοποίησή της η Αλγερία έχει αναλάβει να στηρίζει «το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση», κυρίως των Παλαιστίνιων, τους οποίους υποστηρίζει εδώ και χρόνια.

Το Αλγέρι δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με «τη σιωνιστική οντότητα», όπως χαρακτηρίζει το Ισραήλ.

Η πρόσφατη εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Μαρόκου και του Ισραήλ, με αντάλλαγμα την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της «κυριαρχίας» του Ραμπάτ στη δυτική Σαχάρα, προκάλεσε τις επικρίσεις του Αλγερίου, το οποίο κατήγγειλε «τους ξένους ελιγμούς» με στόχο την αποσταθεροποίησή του.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αλγέρι, Αλγερία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Γιγαντιαία  πυρκαγιά κατακαίει την Καλιφόρνια: Επηρεάζει μέχρι και τις μετεωρολογικές συνθήκες δημιουργώντας… δικό της κλίμα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: