Η Άγκυρα ζητά ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ για να αναλάβει τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ

File Photo Άλυτο παραμένει το ζήτημα της ασφάλειας μετά την αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν EPA/M SADIQ μέσω ΚΥΠΕ




Η Τουρκία θα αναλάβει τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ αν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο σύμμαχός της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, εκπληρώσει ορισμένες προϋποθέσεις περιλαμβανομένων επιμελητειακών και οικονομικών, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Στην παρούσα φάση μελετάμε θετικά» την ιδέα να λειτουργήσουμε το αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν, εξήγησε ο Ερντογάν στη διάρκεια μιας συνομιλίας με δημοσιογράφους που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά από το κατεχόμενο από την Τουρκία βόρειο τμήμα της Κύπρου.

«Όμως θέλουμε η Αμερική να εκπληρώσει ορισμένες προϋποθέσεις», πρόσθεσε.

«Ποιες είναι αυτές; Κατ΄αρχάς, η Αμερική θα είναι στο πλευρό μας στις διπλωματικές σχέσεις. Δεύτερον, θα κινητοποιήσουν τα επιμελητειακά μέσα τους για εμάς (…) και στη συνέχεια θα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στα οικονομικά και διοικητικά θέματα και θα παράσχουν την απαραίτητη υποστήριξη στην Τουρκία».

«Αν αυτές οι προϋποθέσεις εκπληρωθούν, εμείς, η Τουρκία, προβλέπουμε να λειτουργήσουμε το αεροδρόμιο της Καμπούλ», διαβεβαίωσε.

Η Τουρκία διαπραγματεύεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες την πρότασή της να εγγυηθεί την ασφάλεια και τη διαχείριση του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι.

Ο Ερντογάν και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησαν το θέμα κατά την πρώτη απευθείας συνάντησή τους, στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο.

Στις αρχές Ιουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος είχε πει πως η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα συμφώνησαν για τους τρόπους διατήρησης μιας τουρκικής δύναμης για την ασφάλεια του αεροδρομίου.

Ο φόβος να πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν είναι μεγάλος καθώς οι τελευταίοι έχουν εξαπολύσει από τον Μάιο μια επίθεση εναντίον του αφγανικού στρατού και έχουν καταλάβει μεγάλα τμήματα εδαφών. Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιταχύνει την αποχώρηση των δυνάμεών τους που πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 31 Αυγούστου, 20 χρόνια μετά την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν.

«Υπάρχει τώρα μια νέα εποχή» στο Αφγανιστάν, είπε ο Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας τη βούληση της Άγκυρας να μιλήσει με τους Ταλιμπάν.

«Οι Ταλιμπάν, που είχαν συνομιλίες με την Αμερική, πρέπει να μπορούν να μιλήσουν για αυτά τα θέματα πιο άνετα με την Τουρκία», διαβεβαίωσε. «Νομίζω πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια συμφωνία.»

Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα να μην διατηρήσει στρατεύματα για την ανάληψη της ασφάλειας του αεροδρομίου της Καμπούλ, λέγοντας πως «οι εισβολείς θα τύχουν μεταχείρισης ως τέτοιοι».

Με πληροφορίες από AFP  μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

«Τελικά όχι, δεν ήμουν παρανοϊκή»: Το Μεξικό στο επίκεντρο της επιχείρησης Pegasus – Τι λέει η δημοσιογράφος – θύμα

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: