Η 336 Μοίρα «Όλυμπος» στην Blue Flag: Στους δυο (Ελλάδα- Ισραήλ), τρίτος (Τουρκία) δεν χωρεί

FILE PHOTO: An F-16 Block 52 Adv. single-seat fighter jet. Photo: Hellasjournal




Ρεπορτάζ Γ.Σ., Hellas Journal

Έχουμε αναδείξει πολλές φορές τις συμμαχίες που έχει δημιουργήσει η Ελλάδα όχι μόνο μέσα από την Ελληνοτουρκική κρίση, αλλά κυρίως μέσα από τα όσα πράττει η Άγκυρα κι έχουν να κάνουν με τον ρόλο που η ίδια θέλει να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή, ονειρεμένη νέες αυτοκρατορίες.

Οι σχέσεις καλής γειτονίας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ είναι το πρώτο κομβικό σημείο στο οποίο επένδυσε η Αθήνα ώστε ν’ αναδειχθεί ο ρόλος της Ελλάδας και παράλληλα αναγνωρίζουν και οι σύμμαχοι το σταθεροποιητικό πρόσωπο της χώρας μας.

Το δεύτερο, επίσης κομβικό σημείο είναι οι χώρες του Κόλπου με τις οποίες η Ελλάδα χτίζει νέα θεμέλια σχέσεων σε πολλά επίπεδα, ανάμεσα σε αυτά η στρατιωτική συνεργασία.

Αυτούς τους δυο άξονες προσπαθεί καιρό τώρα να επηρεάσει η γείτων χωρίς να έχει καταφέρει το παραμικρό. Μάλιστα οι χώρες αυτές της έχουν γυρίσει την πλάτη και σε επίπεδο στρατιωτικών συνεργασιών ακόμη κι αν η Άγκυρα στέλνει προσκλήσεις για συμμετοχή σε ασκήσεις με το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο της Anatolian Eagle και της Anatolοu.

Ήδη το Επιτελείο ανακοίνωσε και το αναφέραμε με εκτενές ρεπορτάζ ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται τον Σεπτέμβριο (σ.σ. πάντα Covid-19 επιτρέποντος) να πάρει μέρος κυρίως με αεροναυτικές δυνάμεις στην διεθνή άσκηση που γίνεται στο Αιγυπτιακό έδαφος με την επωνυμία «Bright Star 21».

Αλλά την ίδια στιγμή η 336 Μοίρα «Όλυμπος», μια εκ των ιστορικών πολεμικών Μοιρών της Πολεμικής Αεροπορίας, θα ετοιμάζεται να πετάξει και πάλι εκεί απ’ όπου είχε ξεκινήσει να επιχειρεί σχεδόν 80 χρόνια πριν, μιας και οι αεροπόροι της φέτος είναι οι πρεσβευτές της Ελλάδας στην μεγαλειώδη και ιδιαίτερα απαιτητική Ισραηλινή άσκηση «Blue Flag».

Μετά τα «σφυριά» του Τελ Αβίβ, τα F-15 Strike Eagle και τα F-16 Soufa που έλαβαν μέρος στην Ελληνική αεροπορική άσκηση που συγκέντρωσε όλη την αφρόκρεμα των αεροποριών «Ηνίοχος 21», στην οποία το Ισραήλ πήρε μέρος κι αυτό με μια πολυπληθή αποστολή, φτάνει η σειρά για τα πιο σύγχρονα F-16 που διαθέτει η Ελλάδα, να ταξιδέψουν στο Μεσογειακό πανίσχυρο κράτος.

Στην έρημο Negev οι αεροπόροι της 336 Μοίρας «Όλυμπος» με τα πανίσχυρα F-16 Block 52 Advanced, θέλουν συνεχίσουν την παράδοση που έχει καθιερωθεί πρώτα από την 340 Μοίρα «Αλεπού» και στη συνέχεια από την 337 Μοίρα «Φάντασμα», την 335 Μοίρα «Τίγρης» κι άλλες Μοίρες της HAF. Να αφήσουν δηλαδή ένα ισχυρότατο επιχειρησιακό αποτύπωμα κι ένα δεύτερο της στρατιωτικής διπλωματίας που επιτυγχάνεται μέσω τέτοιων απαιτητικών συνεργασιών.

Η «Blue Flag» συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς πρόκειται για μια άσκηση υψηλότατου αεροπορικού επιπέδου που δίνει την δυνατότητα και στα «μπλε φτερά» να συνεχίσουν να εκπαιδεύονται ανάμεσα στους καλύτερους ιπταμένους.

Βεβαίως η συνεργασία της HAF με την IAF δεν περιορίζεται μόνο στον «Ηνίοχο» και την «Blu Flag», διότι τα δυο αεροπορικά Επιτελεία που έχουν άριστες σχέσεις σχεδιάζουν από κοινού συναντήσεις στον ουρανό της Μεσογείου σε κοινές ασκήσεις, είτε αυτές γίνονται νότια της Κρήτης είτε ακόμη και μέχρι το Ισραήλ.

Η Άγκυρα δεν μπορεί να μπει «σφήνα»…

Κι αυτό είναι ένα μόνο δείγμα που έρχεται ως απάντηση στην προσπάθεια που κάνει μεγάλο χρονικό διάστημα- κυρίως οι μυστικές υπηρεσίες- η Άγκυρα, ώστε να μπει εμβόλιμα στον σημαντικό άξονα που έχουν δημιουργήσει Αθήνα και Τελ Αβίβ.

Η Τουρκία πολλές φορές έχει μιλήσει δημόσια ώστε να δελεάσει το Ισραήλ για τις θαλάσσιες ζώνες νότια της Κύπρου, αλλά εκείνο που έχει καταφέρει είναι να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο ή και να διευρύνει την συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ.

Το πολιτικό και το στρατιωτικό επίπεδο συνεργασίας των δυο κρατών είναι ισχυρό κάτι που έχει φανεί μέσα από τα τετ α τετ των ηγετών των κρατών, όσο και από το επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας, με το Ισραήλ να δίνει το πράσινο φως σε μια από τις πιο σημαντικές μονάδες του να ταξιδέψει στην Ελλάδα και να λαμβάνει μέρος στην άσκηση πρεμιέρα της νέας Διοίκησης Ειδικού Πολέμου «ORION 21».

Αν κοιτάξει κανείς στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν θα παρατηρήσει ότι οι σχέσεις με το Ισραήλ έχουν δημιουργηθεί πάνω σ’ έναν πολύ βασικό άξονα κι αυτός είναι της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Ανταλλαγές επισκέψεων σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο αλλά και πολλές συνεκπαιδεύσεις έχουν φέρει το αποτέλεσμα ανταλλαγής κρίσιμων πληροφοριών και τεχνογνωσίας.

Ακόμη πιο σημαντικός είναι και ο τριμερής άξονας Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ με τις ευλογίες και τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών κι αυτό είναι ένα ακόμη σημείο για το οποίο υπάρχουν πολλά δείγματα «αγωνίας» από την Τουρκική πλευρά η οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θέλει να φρενάρει αυτή την αναπτυσσόμενη διαρκώς σχέση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Ο Ερντογάν θέλει να στείλει πάλι τρυπάνι στα νερά της Κύπρου: H Τουρκία στο μικροσκόπιο των συμμάχων και της Αθήνας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: