Γιατί θύμωσαν οι Αμερικανοί με τον Ερντογάν; Η μεγάλη εξαπάτηση… Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου από τη Λευκωσία

File Photo: Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τους υπουργούς Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και Άμυνας, Λόιντ Όστον στο Λευκό Οίκο. EPA, Al Drago, POOL




Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας. συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ενώ το μεσημέρι της Τετάρτης συνομίλησε με τον ομόλογό του, τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Έφτασε στη Λευκωσία από την Ιερουσαλήμ όπου είχε πολύ χρήσιμες συζητήσεις. Διαπίστωσε ότι όλα όσα εκπορεύονται από την Άγκυρα για την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία είναι ένα τουρκικό fake news.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η υποστήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο είναι έμπρακτη. Ο κ. Δένδιας έκανε τις τελευταίες συνεννοήσεις που αφορούν τις ενέργειες της Λευκωσίας σε διεθνές επίπεδο, και ειδικά στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για να αντιμετωπιστεί η λαίλαπα του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος άνοιξε τον ασκο του Αιόλου με την απόφαση για το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Και όλα αυτά υπό το φως των αμερικανικών πρωτοβουλιών, μία εξέλιξη που αποδείχθηκε ότι αποτελούσε έκπληξη, φυσικά, για όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό.

Αν και θα έπρεπε να αναμένει κανείς την αμερικανική αντίδραση από τη στιγμή που η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα είχαν συνεννοηθεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα προκαλέσει στην κατεχόμενη Κύπρο. Αυτή ήταν μία υπόσχεση, όπως φαίνεται, την οποία οι Τούρκοι δεν τήρησαν στο 100%.

Για τα θέματα αυτά αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τη Νίκη Λυμπεράκη.

Ανέφερε σχετικά:

Οι Τούρκοι υποσχέθηκαν ότι ο Ερντογάν δεν θα πάει στην Αμμόχωστο. Και δεν πήγε, είναι η αλήθεια. Αλλά δεν πήγε διότι δεν υπήρχε κάποιος σπουδαίος λόγος. Δεν ήταν ανάγκη, δηλαδή, να επισκεφθεί την κατεχόμενη πόλη για να γίνει η ανακοίνωση για ένα μικρό άνοιγμα της πόλης.

Φαίνεται ότι οι Τουρκοι υποσχέθηκαν οι Τούρκοι ότι δεν θα επιχειρήσουν αλλαγή του καθεστώτος της Αμμοχώστου. Αυτή την υπόσχεση δεν την τήρησαν.

Και αυτό είναι ο λόγος της πρόκλησης του αμερικανικού θυμού και της αντίδρασης που ήδη γνωρίζουμε.

Με πρωτοβουλία του, ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, τηλεφώνησε την Τετάρτη στον Κύπριο ομόλογό του, τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες τον ενημέρωσε για τη θέση που εξέφρασε δημόσια, και φέρεται να επιβεβαίωσε ότι στις συζητήσεις με τους Τούρκους αξιωματούχους, οι Αμερικανοί ομόλογοί τους έφυγαν με την εντύπωση ότι η παράνομη επίσκεψη του Ερντογάν δεν θα προκαλέσει άλλα προβλήματα. Δυστυχώς για τους Αμερικανούς, οι Τούρκοι τους κορόιδεψαν για μία ακόμη φορά. Δεν τήρησαν καμία υπόσχεση.

Και σε αυτό οφείλεται ο θυμός που εκφράστηκε μέσω της ανακοίνωσης του κ. Μπλίνκεν.

Τι περιμέναμε μετά από την ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού; Πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία για πρώτη φορά σε 47 χρόνια η Αμερική υποστήριξε την Κύπρο. Δεν έχει ξαναγίνει. Πάντα η Λευκωσία έβρισκε απέναντί της τους Αμερικανούς, εκτός των Βρετανών.

Αν οι Αμερικανοί δεν υποχωρήσουν και αυτό φαίνεται από την ανακοίνωση του κ. Μπλίνκεν, τότε η δήλωση του προέδρου του σώματος θα είναι καταδικαστική για την Τουρκία. Το ερώτημα είναι αν θα ιδρώσει το αυτί του Ερντογάν. Και η απάντηση είναι ότι δεν θα ασχοληθεί καν.

Οι Βρετανοί επιχείρησαν να παίξουν ξανά τον βρώμικο ρόλο τους, Το σχέδιο της δήλωσης του προέδρου του Σ.Α. είναι επιεικώς απαράδεκτη. Προσπάθησαν να διασώσουν την Τουρκία, τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσιν Τατάρ.

Να σημειώσουμε τέλος ότι ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ανακοίνωσε ότι η τουρκική πρόταση για τη δημιουργία δύο κρατών στη Κύπρο αλλά και οι σχεδιασμοί για την αξιοποίηση της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων συνιστούν απειλή όχι μόνο για την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, που επιθυμεί άμεσα επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, δήλωσε ότι είναι καθήκον των ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι τα μάτια του κόσμου θα παραμείνουν στραμμένα στην Κύπρο και ότι η Άγκυρα θα καταστεί υπόλογη για τις πράξεις της.

Αναφέρει ότι:

«Με απλά λόγια, ο Ερντογάν δεν είναι φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον υπουργό Μπλίνκεν για να διερευνήσουμε νέα μέτρα που μπορεί να λάβει η κυβέρνηση Μπάιντεν για να διασφαλίσει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα αντιμετωπίσει πρόσθετες συνέπειες για την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και για την απροκάλυπτη αποφασιστικότητά του να κλέψει τους Κύπριους από τον έλεγχο της μοίρας τους”.

“Ως  ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν σταθερές στη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε στον τερματισμό της τραγικής διαίρεσης αυτού του νησιωτικού έθνους», επισήμανε ο κ. Μενέντεζ.

Η ανταπόκριση του αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Ο Τούρκος δικτάτορας αγνόησε τους πάντες, προχωρεί σε ρήξη για την Κύπρο: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: