Εξαιρετικά λυπηρό: Κληρικοί με επιρροή στην Ελλάδα παροτρύνουν τους πιστούς να μην εμβολιαστούν

File Photo: O ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ




To δημοσίευμα σημειώνει ότι, παρά την αύξηση κρουσμάτων Covid-19, κληρικοί με επιρροή παροτρύνουν τους πιστούς να μην εμβολιαστουν, γράφει στο Politico η Nectaria Stamouli.

Για τις ελληνικές αρχές, μια από τις σημαντικότερες πηγές αντίθεσης στα lockdown, τη χρήση μάσκας, την κοινωνική αποστασιοποίηση και τον εμβολιασμό είναι η επιρροή Ελλήνων κληρικών και η δύναμη που ασκούν από τον άμβωνα.

Γίνεται αναφορά στις διαδηλώσεις στην Αθήνα και άλλες πόλεις. Επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι η ηγεσία της εκκλησίας υποστηρίζει επίσημα τον εμβολιασμό.

Ο επικεφαλής της, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, πέρασε αρκετές μέρες στην εντατική με κορωνοϊό τον περασμένο Νοέμβριο. Ανακοίνωσε ότι εμβολιάστηκε στις 12 Μαΐου.

Πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικιλιάς και ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, Σωτήρης Τσιόδρας συναντήθηκαν με την Ιερά Σύνοδο, για να προσπαθήσουν να εμπλέξουν τον κλήρο στην εκστρατεία εμβολιασμού. Ωστόσο, το μήνυμα από την Ιερά Σύνοδο δεν ήταν τόσο δυνατό.

Παρόλο που η Ελλάδα είναι επίσημα κοσμικό κράτος, η Εκκλησία ασκεί εξαιρετική δύναμη στην πολιτική και την κοινωνία, καθιστώντας δύσκολο για τους πολιτικούς να παρεμβαίνουν σε θρησκευτικά θέματα. Οι κυβερνήσεις παραδοσιακά δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν ιερείς, οι οποίοι έχουν μεγάλη επιρροή στους ψηφοφόρους, και ακόμη και η ηγεσία της Εκκλησίας δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει μεμονωμένους κληρικούς.

«Η κυβέρνηση επέδειξε ανοχή ή ακόμη και σύμφωνη γνώμη με παράλογες φωνές εντός της ελληνικής Εκκλησίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος. Είναι σημαντικό ότι μέσα στην Εκκλησία υπάρχουν πολύ δυνατές φωνές που υπερασπίζονται τον ορθολογισμό και την επιστήμη. Ωστόσο, η κυβέρνηση, με τη συνολική της στάση και αντιφάσεις, δεν βοηθά στην αποτελεσματική απομόνωση των εξτρεμιστικών φωνών».

Η Εκκλησία υπήρξε από τους κύριους παραβάτες από την αρχή της πανδημίας. Οι Κληρικοί δεν ήταν ποτέ υποχρεωμένα να φορούν μάσκες. Οι εκκλησίες ήταν από τα πρώτα κτίρια της χώρας που άνοιξαν ξανά μετά και τις δύο καραντίνες, όταν η υπόλοιπη Ελλάδα παρέμενε περιορισμένη.

ΠΗΓΗ: Politico, Nectaria Stamouli – Science vs. religion as Greek priests lead the anti-vax movement

Ο Ταγίπ Ερντογάν παίζει με τη φωτιά και θα καεί: Οι δύο λόγοι για τους οποίους στόχευσε τα Βαρώσια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: