Επισκόπηση κυπριακού Τύπου: Το θέμα με τα Βαρώσια και οι εμβολιασμοί στα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής

File Photo: Εφημερίδες της Κύπρου. ΚΥΠΕ




Η απόρριψη της πρότασης του ΓΓ του ΟΗΕ για διορισμό ειδικού αντιπροσώπου για το Κυπριακό και οι κινήσεις για άνοιγμα των Βαρωσίων από την τουρκική πλευρά, η επιδημιολογική κατάσταση, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλονται στον σημερινό Τύπο της Κύπρου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Αδιάλλακτοι σε όλα!» γράφει ότι Τσαβούσογλου και Τατάρ απέρριψαν την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για διορισμό ειδικού αντιπροσώπου για το Κυπριακό και απαίτησαν ξανά την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Αλλού γράφει ότι άλλα 473 νέα περιστατικά κορωνοϊού εντοπίστηκαν χθες, ενώ συνέρχεται το Υπουργικό Συμβούλιο για να αποφασίσει κίνητρα και αντικίνητρα για να πεισθούν οι πολίτες να εμβολιαστούν.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι η σύσκεψη αρχηγών αποφάσισε πλειοψηφικά να παραμείνει ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Κοινό έδαφος η αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας» γράφει ότι η τουρκική πλευρά προχωρεί με το άνοιγμα των Βαρωσίων ενώ προειδοποιούν για νέες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αν τον ερχόμενο Δεκέμβριο ξεκινήσει τις γεωτρήσεις η ExxonMobil.

Αλλού γράφει ότι πληθαίνουν οι καταγγελίες που έχει ενώπιον του ο ΠΙΣ για γιατρούς που παροτρύνουν πολίτες να μην εμβολιαστούν. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι πρόταση για επέκταση της αναστολής εκποιήσεων μέχρι τέλος Οκτωβρίου του 2021 κατέθεσαν κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Απελευθέρωση στα γήπεδα» γράφει ότι γήπεδα, κινηματογράφοι, θέατρα και συναυλίες παίρνουν κατ` αρχάς SafePass με κάποιες διαφοροποιήσεις και στη συνέχεια, και εάν τελικά η Κυβέρνηση υιοθετήσει σήμερα τα όσα συζητήθηκαν στη διϋπουργική επιτροπή της Τετάρτης, ενδεχομένως να μετατραπούν σε “Covid Free” χώρους.

Αλλού αναφέρεται στην περιπέτεια που είχε ο γιατρός Σωτήρης Κούμας με τον κορωνοϊό, ο οποίος λέει πως «δεν θα ζούσα αν δεν ήμουν πλήρως εμβολιασμένος». Σε άλλο θέμα γράφει ότι 40% αύξηση σημειώνεται σε υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Σταθμός και νέα αρχή για το ΑΚΕΛ το 23ο Συνέδριο» γράφει ότι ένας ακόμα σταθμός για νέους αγώνες και νέες κατακτήσεις φιλοδοξεί να είναι το 23ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ.

Σημειώνει ότι τα βλέμματα πολλών είναι στραμμένα στις αποφάσεις του ΑΚΕΛ που θα καθορίσουν τη μελλοντική παρουσία του στο πολιτικό γίγνεσθαι. Αλλού αναφέρεται σε πίεση στην Τουρκία από τις ΗΠΑ για τα Βαρώσια. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε μείωση στους μισθούς εργαζομένων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 και αύξηση αντίστοιχα στην τιμή του ηλεκτρισμού.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «ο αγώνας είναι για να σωθούν τα Βαρώσια» αναφέρεται στις δηλώσεις Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων θα γίνει σε διαφανή και νομικό πλαίσιο. Αλλού γράφει ότι η Τράπεζα Κύπρου ζητεί από τους υπαλλήλους της πλήρη εμβολιασμό ή εβδομαδιαίο rapid test. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην αύξηση των εισαγωγών από COVID-19 στα νοσοκομεία.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» υπό τον τίτλο «Συνέδριο αντίστασης κι ελπίδας» αναφέρεται στο 23ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ αναφέροντας ότι τα στελέχη και τα μέλη του αλλά και οι απλοί άνθρωποι της Αριστεράς αναμένουν ότι το Συνέδριο θα μείνει στην ιστορία ως το συνέδριο που άλλαξε τον ρου της ιστορίας και του κόμματος.

Αλλού γράφει ότι η οριστική διχοτόμηση στην Κύπρο ολοένα και πλησιάζει. Σε άλλο θέμα γράφει ότι «στο σκαμνί βρίσκεται η Κύπρος για το περιβάλλον».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» υπό τον τίτλο «Κατρακυλήσαμε πάλι» γράφει ότι κατρακυλήσαμε και πάλι και φθάσαμε τη μισή χιλιάδα κρούσματα του COVID-19 ημερησίως. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών βάζει φρένο στη δημιουργία και άλλων Υφυπουργείων.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι με τα προκαταρκτικά στοιχεία για το 2020 της Eurostat, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ξεπέρασε για πρώτη φορά τα ορυκτά καύσιμα.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Σίμος Ιωάννου: Οι ΗΠΑ θα ασκήσουν πίεση στην Τουρκία για το Βαρώσι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: