Επισκόπηση κυπριακού Τύπου: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Τετάρτης

File Photo: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Η θέση των ‘27’ για τα Βαρώσια που διαμήνυσε ο Ζοζεπ Μπορέλ και το τελεσίγραφο που έθεσε η ΕΕ προς την Τουρκία μέχρι την επόμενη σύνοδο των ΥΠΕΞ και η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό δεσπόζουν στο σημερινό Τύπο.

H Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Αναστροφή ενεργειών στο Βαρώσι ή κυρώσεις» και αναφέρεται σε τελεσίγραφο της ΕΕ στον Ταγίπ Ερντογάν. Γράφει ότι εξ ονόματος των 27 κρατών μελών, ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Τζοζέφ Μπορέλ θεωρεί την τουρκική Κυβέρνηση υπεύθυνη για την κατάσταση και την προειδοποιεί ξεκάθαρα με κυρώσεις.

Αλλού αναφέρεται στους έξι θανάτους και στα 292 άτομα που νοσηλεύονται με κορωνοϊό. Γράφει επίσης ότι ο Γιώργος Βαρνάβα εξήγγειλε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΕΔΕΚ, κατηγορώντας τον νυν πρόεδρο του κόμματος, Μαρίνο Σιζόπουλο, για περιθωριοποίηση στελεχών, εκφοβισμό και κατάχρηση κομματικών κονδυλίων.

Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Μετά από τρεις προειδοποιήσεις τελεσίγραφο ΕΕ προς Τουρκία» και γράφει ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε την Τουρκία να ακυρώσει τις αποφάσεις για το Βαρώσι έως την επόμενη σύνοδο των ΥΠΕΞ.

Γράφει επίσης ότι η χθεσινή απόρριψη από τη Βουλή της αναπομπής του νόμου για την αναστολή των εκποιήσεων μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου δεν κλείνει το θέμα αφού η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναφορά του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αναφέρει επίσης ότι το δικαστήριο έβαλε τέλος στις φωνές περί αντισυνταγματικότητα του safepass.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Χείρα βοηθείας από Ισραήλ» και γράφει ότι ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνάντηση στο Ισραήλ με τον Πρωθυπουργό Νaftali Bennett, συμφώνησαν σε ενίσχυση της συνεργασίας. Προβάλλει επίσης ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου σκοπεύει να κατεδαφίσει κτίρια στην Αγλαντζιά τα οποία θεωρεί ότι εμποδίζουν την θέα προς την πανεπιστημιούπολη.

Σε άλλη στήλη γράφει ότι ψάχνουν και δεν βρίσκουν 1.100 έκτακτους για την νέα απογραφή που θα διεξαχθεί μεταξύ Οκτωβρίου μέχρι Δεκεμβρίου 2021 και για το λόγο αυτό θα προχωρήσουν σε αγορά υπηρεσιών με συνολικό κονδύλι 4.6 εκατομμύρια ευρώ.

H “Χαραυγή» στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Νέα πρωτοβουλία ΑΚΕΛ για τους ευάλωτους δανειολήπτες» γράφει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν στη στοχευμένη αναστολή των εκποιήσεων και το ΑΚΕΛ ζητά να κατατεθούν γραπτώς στη Βουλή στοιχεία για τα επενδυτικά ‘ταμεία-γύπες’ που αγοράζουν δάνεια. Αναφέρεται επίσης σε προκήρυξη διαγωνισμού για προμήθεια 200 χιλιάδων rapid test με αίτημα να παραδοθούν την επομένη.

Γράφει επίσης ότι κόλαφος αποτελεί η έκθεση της Επιτρόπου Διοίκησης για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι αιτητές ΕΕΕ και αναμένουν για μήνες το αποτέλεσμα της εξέτασης των αιτήσεών τους.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Κύπρος και Ελλάδα σε ‘πλήρη συνεργασία’» αναφέρεται στις επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη και προβάλλει τη θέση των 27 ότι αν η Τουρκία δεν ακυρώσει τις αποφάσεις της για τα Βαρώσια θα υπάρξουν συνέπειες. Προβάλλει επίσης την απόφαση του δικαστηρίου ότι δεν είναι αντισυνταγματικό το SafePass. Αναφέρεται επίσης στους έξι θανάτους χθες από τον κορωνοϊό.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο «Το 50% του 2019 έπιασε ο φετινός Ιούλιος» ότι πέραν των 700 χιλιάδων επιβατών θα ανέλθει η επιβατική κίνηση μέχρι το τέλος του μήνα και ότι τα νούμερα για τον Αύγουστο είναι ενθαρρυντικά. Μιλά επίσης για κίνδυνο ‘φούσκας’ στην αγορά ακινήτων καθώς οι τιμές έχουν εκτοξευθεί σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Προβάλλει επίσης δηλώσεις του Ανδρέα Ασσιώτη, μέλους του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου ο οποίος είπε ότι η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση θα αποτελέσουν τους δύο πυλώνες που θα βασίζεται το αναπτυξιακό μοντέλο.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

ΗΠΑ: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους δημοσιογράφους και το υπόλοιπο προσωπικό της Washington Post

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: