Επισκόπηση κυπριακού Τύπου: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Παρασκευής

FILE PHOTO: Εφημερίδες της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Η σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, που αναμένεται να αποφασίσει περαιτέρω μέτρα κατά της πανδημίας,  η υιοθέτηση του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το Συμβούλιο Ασφαλείας και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, είναι μερικά από τα θέματα που δημοσιεύει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Σφίγγουν και άλλο τα λουριά» αναφέρει στο κύριο της θέμα πως ο στενεύει ο κλοιός γύρω από τους ανεμβολιάστους, αφού σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίσει περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων κατά της πανδημίας από 1η Αυγούστου.

Αλλού γράφει ότι το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ εγκρίθηκε χωρίς τις βρετανικές προσθήκες και ότι υπήρξε διαφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας για την Κύπρο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι τη μεγαλύτερη αδικία στην καριέρα του βίωσε χθες ο Παύλος Κοντίδης, καθώς μετά από απόφαση κριτή έπεσε στη 2η θέση στο Τόκιο 2020.

Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο «Ανοίγει ο δρόμος και για εμβολιασμό 12χρονων» γράφει πως κυβέρνηση και Παιδιατρική Εταιρεία είναι θετικές στον εμβολιασμών παιδιών 12 ετών και άνω, ενώ σημειώνει ότι κάποιοι εκ των μελών της της Επιστημονικής Ομάδας έχουν αντιρρήσεις και προτείνουν εμβολιασμό παιδιών από 15 ετών και άνω, λόγω έλλειψης δεδομένων. Αλλού αναφέρει πως το safe pass διχάζει τους λιανεμπόρους.

Σε άλλη είδηση γράφει ότι η Λευκωσία εκφράζει ικανοποίηση για το ψήφισμα της UNFICYP, ωστόσο η Άγκυρα λέει πως είναι άνευ σημασίας.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Ναι, σε εμβολιασμό παιδιών» αναφέρει πως Επιστημονική Επιτροπή και παιδίατροι αποφάσισαν να ανάψουν πράσινο για εμβολιασμό ηλικιών 12 με 15 χρόνων. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο συναγερμός για δασικές πυρκαγιές βρίσκεται στο κόκκινο και φιλοξενεί την θερμότατη έκκληση του Τμήματος Δασών προς το κοινό να αποφεύγουν δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Αλλού αναφέρει ότι όλοι οι προσωπικοί γιατροί βρίσκονται υπό επιστράτευση σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου για άμεση αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης που παρουσιάζεται λόγο του 4ου κύματος πανδημίας.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Το status quo δεν είναι βιώσιμο…Λύση βασισμένη στη ΔΔΟ» αναφέρεται στην υιοθέτηση του ψηφίσματος με το οποίο ανανεώνεται η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο υπενθυμίζει τη σημασία της επίτευξης λύσης βασισμένης στη ΔΔΟ.

Σε άλλη είδηση αναφέρεται στην ανέγερση ξενοδοχείου στις Πλάτρες χωρίς άδειες εργασίας. Αλλού αναφέρει ότι μετά το ΑΚΕΛ και η Επίτροπος Διοικήσεως τάσσεται εναντίον της κατάργησης των δωρεάν rapid test.

Η αγγλόγλωσση καθημερινή εφημερίδα «Cyprus Mail» με τίτλο «Το Υπουργικό Συμβούλιο σκέφτεται να σφίξει τον κλοιό», αναφέρεται στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού το οποίο αναμένεται να αποφασίσει αυστηροποίηση του μέτρου σε σχέση με την προσκόμιση του safepass σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 20 άτομα.

Αλλού αναφέρεται σε ανεξάρτητη έκθεση που έγινε στη Μάλτα για τη δολοφονία με παγιδευμένο αυτοκίνητο της δημοσιογράφου κατά της διαφθοράς Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως το κράτος έφερε την ευθύνη, αφού είχε δημιουργήσει μια «νοοτροπία ατιμωρησίας». Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην επίσκεψη της Ευρωπαίας Επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδου στο Υπουργείο Υγείας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» με τίτλο «Μας εξωθούν εν γνώση τους στη διχοτόμηση» γράφει ότι ο Πρόεδρος Νίκος ο Αναστασιάδης έχασε την αξιοπιστία του και ότι κανένας στο εξωτερικό δεν τον παίρνει πλέον στα σοβαρά.

Αλλού αναφέρεται στην παράταση αναστολής των εκποιήσεων και στην αναπομπή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, του νόμου που ψήφισε η Βουλή. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στα επεισόδια σε Προεδρικό και «Δία» και ότι το ΑΚΕΛ ζητά την παραίτηση του Αρχηγού Αστυνομίας και της Υπουργού Δικαιοσύνης.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» υπό τον τίτλο «Οι Τράπεζες λεηλατούν τους πολίτες» αναφέρεται στην ιστορία του «εγκλήματος» των εκποιήσεων μέσα από μία δήλωση του Μαρίνου Σιζόπουλου και παραθέτει εκτενή αποσπάσματα από τη συγκεκριμένη δήλωση. Α

λλού αναφέρεται στα 200 χρόνια από το έπος του 1821 και στα απομνημονεύματα του Κύπριου αγωνιστή του 1821 Ιωάννη Σταυριανού. Εξάλλου, παραπέμπει από την πρώτη σελίδα στη συνέχιση της δημοσίευσης του βιβλίου του Άθω Ερωτοκρίτου για τον Βάσο Λυσσαρίδη, που μιλά για τον Δώρο Λοΐζου.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Παραπληροφόρηση και Fake News : Οι Έλληνες από τους πρώτους που πείθονται, 73% ενημερώνονται από το Facebook

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: