Επιλεκτικά η διάθεση του Pegasus λέει η Μέρκελ: Για να μη καταλήγει σε “κακά χέρια”

FILE PHOTO: Εάν διαπιστωθεί ότι έχουν παραβιάσει τους κανόνες, οι εταιρείες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τεράστια πρόστιμα έως και 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους. EPA, PETER FOLEY




Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ζήτησε σήμερα την επιβολή περισσότερων περιορισμών στην πώληση λογισμικού κατασκοπίας τύπου “Pegasus”, που χρησιμοποιείται για κατασκοπία σε βάρος δημοσιογράφων και υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις.

“Είναι σημαντικό” τέτοιο λογισμικό “να μην καταλήγει σε κακά χέρια” και “δεν πρέπει να πωλείται τέτοιο λογισμικό σε χώρες όπου η επιτήρηση των επιχειρήσεων (υποκλοπών) από τη δικαιοσύνη δεν είναι ίσως διασφαλισμένη”, δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Οι οργανώσεις Forbidden Stories και Διεθνής Αμνηστία εξασφάλισαν έναν κατάλογο 50.000 τηλεφωνικών αριθμών, που επελέγησαν από τους πελάτες του ισραηλινού κολοσσού κυβερνοασφάλειας NSO από το 2016 προκειμένου να παρακολουθηθούν ενδεχομένως, και τους μοιράστηκαν με μια κοινοπραξία 17 ΜΜΕ που αποκάλυψαν την ύπαρξή τους την περασμένη Κυριακή.

Οι αποκαλύψεις ώθησαν τη ΜΚΟ Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα να ζητήσει μορατόριο στις πωλήσεις. Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ ζήτησε επίσης τη Δευτέρα μια καλύτερη “ρύθμιση” της μεταφοράς τεχνολογιών επιτήρησης, βλέποντας μια “επείγουσα ανάγκη” να διασφαλιστεί “ένας αυστηρός έλεγχος και άδεια”.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ’ του Μαρόκου και ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ίμραν Χαν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των δυνητικών στόχων της Pegasus, όπως και τουλάχιστον 180 δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο σε βάρος των οποίων διενεργήθηκε κατασκοπία από διάφορα κράτη που είχαν πρόσβαση σε αυτό το λογισμικό κατασκοπίας.

Εφόσον εισαχθεί σε ένα smartphone, μπορεί να υποκλέψει μηνύματα, φωτογραφίες, επαφές και να ενεργοποιήσει μικρόφωνα εξ αποστάσεως.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα Αθήνα 

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Έκτακτη υπουργική σύσκεψη στο Παρίσι για το Pegasus: Έρευνα αν παρακολουθούσαν και… τον Μακρόν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: