Captagon: Το ναρκωτικό που χρηματοδοτεί το καθεστώς Άσαντ στη Συρία

File Photo Ο πρόεδρος της Συρίας Μπαζάρ αλ Άσαντ EPA/SANA μέσω ΚΥΠΕ




Στη Μέση Ανατολή, τα ναρκωτικά που κυκλοφορούν ευρέως στις δυτικές χώρες δεν είναι τόσο δημοφιλή.

Παρά τα αυστηρότερα, συγκριτικά, καθεστώτα, όπως της Σαουδικής Αραβίας, ένα ναρκωτικό είναι που σαρώνει σε μικρές και μεγαλύτερες ηλικίες, και αυτό αποτελεί και το κύριο μέσο χρηματοδότησης του καθεστώτος στη Συρία, από όπου προέρχεται και το ναρκωτικό, σύμφωνα με ανάλυση του περιοδικού Economist.

Πρόκειται για το Captagon, γνωστό στη Δύση και ως «το χάπι των Ισλαμιστών», επειδή παράγεται και στις περιοχές που ήταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Με 25 δολάρια, και πολλές παρενέργειες, οι νέοι σπεύδουν να καταπιούν ένα τέτοιο χάπι για να μη… νυστάζουν και να χορεύουν όλη νύχτα με τεχνητά ανεβασμένη διάθεση.

Τεχνητά ανεβασμένα με τον τρόπο αυτόν όμως είναι και τα έσοδα του καθεστώτος της Δαμασκού, σύμφωνα πάντα με τον Economist, ώστε να μπορεί το καθεστώς Άσαντ να χρηματοδοτεί τις αυξανόμενες στρατιωτικές επιτυχίες του στρατού της Συρίας στον πολυετή εμφύλιο στη χώρα.

Κατά το βρετανικό περιοδικό, που τιτλοφορεί το σχετικό ρεπορτάζ «Η Συρία έχει καταστεί ναρκω-κράτος», το Captagon είναι πλέον η κύρια πηγή εσόδων για τη ρημαγμένη από τον εμφύλιο αραβική χώρα, που με τη σειρά της είναι η κύρια πηγή αυτού του ναρκωτικού. Είναι σαν ένα σκληρό νόμισμα για τη χώρα, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Economist.

Το περιοδικό επικαλείται το Κέντρο Επιχειρησιακής Ανάλυσης και Έρευνας (COAR) που εδρεύει στην Κύπρο και υπολόγισε πέρυσι ότι οι αρχές σε άλλες χώρες κατέσχεσαν ναρκωτικά προερχόμενα από τη Συρία με αξία στην αγορά ναρκωτικών που φθάνει τα 3 δισεκ. ευρώ. Αυτό αξίζει να συγκριθεί με το κύριο επίσημο εξαγώγιμο προϊόν της Συρίας, το ελαιόλαδο, που αποφέρει στη χώρα περί τα 105 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τον Ίαν Λάρσον, που συνέταξε τη σχετική έρευνα για το COAR, το Captagon χρηματοδοτεί την κεντρική κυβέρνηση στη Συρία, κάτι που βεβαίως το καθεστώς Άσαντ αρνείται μετά βδελυγμίας.

Η Συρία είχε και παλαιότερα εμπλακεί στην παραγωγή ναρκωτικών, κατά τον Economist: Στη δεκαετία του 1990, όταν ήλεγχε τον Λίβανο, η Κοιλάδα Μπεκάα ήταν η κύρια πηγή χασίς στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο η μαζική παραγωγή ναρκωτικών φέρεται να ξεκίνησε μόνο αφού ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος το 2011. Οι αξιωματικοί του στρατού χορηγούσαν στους στρατιώτες τους το χάπι Captagon, που αποκαλούσαν «Καπετάν Κουράγιο».

Σιίτες μαχητές από το Αφγανιστάν και τον Λίβανο, που προσέτρεξαν να στηρίξουν το συριακό καθεστώς, έφεραν και τις… δεξιότητές τους στην παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών. Η Χεζμπολάχ, η μεγαλύτερη οργάνωση Σιιτών ανταρτών στον Λίβανο που έχει προσφέρει πολύτιμη στήριξη στο καθεστώς Άσαντ, έχουν οικειοποιηθεί μεγάλες εκτάσεις στα σύνορα με τη Συρία, όπου επέκτειναν την καλλιέργεια χασίς και ανέπτυξαν μια νέα γραμμή παραγωγής, αυτή των χαπιών Captagon.

Η Συρία άρχισε να τα εξάγει περί το 2013, καθώς η επίσημη οικονομία της παρέπαιε, λόγω του πολέμου, των οικονομικών κυρώσεων και της διαφθοράς στο καθεστώς. Εργοστάσια χημικών στο Χαλέπι και τη Χομς έχουν μετατραπεί σε μονάδες παραγωγής χαπιών.

Στις χώρες του Περσικού Κόλπου τα χαπάκια αυτά κοστίζουν 50 φορές περισσότερο από όσο στη Συρία. Οι διακινητές τα κρύβουν σε ρολά χαρτιού υγείας, ακόμη και μέσα σε… ρόδια και πορτοκάλια. Ο Economist μάλιστα ισχυρίζεται ότι Σαουδάραβες πρίγκιπες στέλνουν και ιδιωτικά τζετ για να φέρουν στη χώρα τους το… προϊόν.

Στη διακίνηση όμως έχουν συμμετοχή και οι αντάρτες, περιλαμβανομένων και των Κούρδων μαχητών. Συχνότατα οι πληρωμές τους από τους πολεμάρχους γίνονται σε… χάπια Captagon όχι τόσο για ίδια χρήση αλλά για αποκομιδή κέρδους σε μεταπώληση. Ακόμη και οι διακινητές προσφύγων προς την Ιορδανία βάζουν μέσα στα σακίδια όσων προσπαθούν να διαφύγουν τον εμφύλιο και την πείνα ποσότητες χαπιών του ναρκωτικού.

Μέσα στη Συρία, το ποσοστό χρηστών είναι τεράστιο πλέον. Έρευνα έδειξε ότι ένας στους τρεις πολίτες (33%) γνωρίζει κάποιον χρήστη, σε σύγκριση με μόλις 7% το 2019.

Με πληροφορίες από The Economist μέσω kathimerini.gr

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

«Απόλυτο ψέμα ότι οι Ταλιμπάν ελέγχουν το 90% των συνόρων του Αφγανιστάν»

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: