Η Κύπρια αθλήτρια ποδηλασίας δρόμου Αντρη Χριστοφόρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ
Ανυπέρβλητα αποδείχθηκαν τα εμπόδια για την Κύπρια αθλήτρια Αντρη Χριστοφόρου, που τελικά δεν της επέτρεψαν να πάρει σειρά κατάταξης στην ποδηλασία δρόμου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Πρώτα τη χτύπησε το αυτοκίνητο συνοδείας της Αυστριακής αθλήτριας που κατέκτησε τελικά το χρυσό μετάλλιο και ύστερα έγιναν λάθη στη διοργάνωση.
Σύμφωνα με την ΚΟΕ, διαφορετικά περίμενε τη δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή της η Άντρη Χριστοφόρου σε Ολυμπιακούς Αγώνες, έχοντας προετοιμαστεί κατάλληλα για την κορυφαία στιγμή της αθλητικής της σταδιοδρομίας και πολύ διαφορετικά εξελίχθηκε.
Τα οργανωτικά λάθη, καθώς και το ατύχημα στον δρόμο, όταν την χτύπησε το αυτοκίνητο που συνόδευε την Αυστριακή αθλήτρια, της στέρησαν το δικαίωμα για ένα καλό πλασάρισμα στον αγώνα της Ποδηλασίας Δρόμου που διεξήχθη στις παρυφές του όρους Φούτζι σε μια διαδρομή 137 χλμ.
Αποτέλεσμα των δύο διακοπών της προσπάθειας της κατά τη διάρκεια της διαδρομής ήταν να βρεθεί εκτός του επιτρεπόμενου χρόνου κατά τον τερματισμό της πρώτης αθλήτριας και να αποκλειστεί με DNF (Did Not Finish), χωρίς να της δοθεί κατάταξη.
Η Άντρη Χριστοφόρου εξήγησε τα όσα συνέβησαν σε αυτό τον επεισοδιακό όπως εξελίχθηκε για την ίδια αγώνα.
“Περίπου στο 15 χιλιόμετρο, το αυτοκίνητο της Αυστρίας, προσπάθησε να προσπεράσει πάνω στην στροφή το γκρουπ των αθλητριών στο οποίο ήμουν και εγώ. Βρισκόμουν από την εξωτερική και ήρθε και με χτύπησε. Κρατήθηκα και δεν έπεσα, αλλά χρειάστηκε να αλλάξω δύο φορές ποδήλατο από τη ζημιά”, δήλωσε.
Ακόμη, συνέχισε, “δεν έχω καταλάβει γιατί προσπάθησε να μας περάσει σε εκείνο το σημείο πάνω σε στροφή. Κράτησα την ψυχραιμία μου και γρήγορα έφτασα ένα άλλο γκρουπ αλλά δυστυχώς είχα ενοχλήσεις στο πόδι από το χτύπημα. Όσο περνούσε η ώρα οι ενοχλήσεις έγιναν πιο έντονες αλλά ήθελα να τερματίσω. Βρήκα γκρουπ και ακολουθούσαμε δύο λεπτά πίσω από το γκρουπ των πρωτοπόρων”.
Και ενώ οι αθλήτριες πλησίαζαν στο τελευταίο στάδιο του αγώνα, στα 40 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό “από λάθος μας σταμάτησαν και μας κράτησαν περίπου πέντε λεπτά. Αυτή η διακοπή ήταν που μας στέρησε τη δυνατότητα να τερματίσουμε εντός χρονικών ορίων”.
Η Αντρη Χριστοφόρου εκφράζει απορία για το λάθος. “Δεν ξέρω γιατί η διοργάνωση ήταν τόσο χάλια. Απλά αυτή τη φορά έγιναν πράγματα που δεν μπορούσα να ελέγξω. Αισθανόμουν καλά, δυστυχώς ήταν μια άτυχη μέρα. Τώρα είμαι θυμωμένη, γιατί ήμουν καλά και δεν μπόρεσα να δείξω αυτό που μπορούσα. Θα σκεφτώ σε λίγες μέρες τη συνέχεια”.
Από την πλευρά του ο προπονητής Μιχάλης Χατζηιωάννου, που μαζί με τον Μάριο Αθανασιάδη βρίσκονταν στο αυτοκίνητο συνοδείας και ακολουθούσαν την Χριστοφόρου, εξήγησε με τη σειρά του τι έγινε, και πώς αντιμετώπισε την απόφαση των διοργανωτών.
«Οι υπεύθυνοι του αγώνα, που δεν ήταν διαιτητές, ούτε καν κομισάριοι, κάποια στιγμή σταμάτησαν τις αθλήτριες υποδεικνύοντας τους ότι ο αγώνας τους τελείωσε. Από τις μετρήσεις που είχαμε, και μόλις αντιληφθήκαμε ότι δεν είχε αλλάξει κάποιος κανονισμός μέσα στον αγώνα, οι τέσσερις από τις έξι αθλήτριες συνέχισαν. Τελικά λίγο πριν τον τερματισμό τις σταμάτησαν και αφού είχαν ήδη ολοκληρώσει τα δύο «λουπ» που περνούσαν από την γραμμή του τερματισμού, μη επιτρέποντας τους να διανύσουν τα τελευταία μέτρα. Στην Ποδηλασία δεν υπάρχουν ενστάσεις”.
Οπως σημειώνει, “έκανα το προφορικό παράπονο, και μου είπαν ότι έχετε δίκαιο με τους χρόνους, αλλά αν το αυτοκίνητο «σκούπα» σταματήσει κάποια αθλήτρια δεν μπορούμε να δεχθούμε κάτι άλλο. Είναι πολύ λυπηρό, γιατί για μας, το να μας δώσουν ένα DNF (did not finish), ή ένα OTL (Over Time Limit) δεν είναι αποτέλεσμα το οποίο μας ικανοποιεί. Η αθλήτρια μπορούσε!.
Πάντως, σημειώνει η ΚΟΕ, από την ζωντανή παρακολούθηση και εξέλιξη του αγώνα στο Κέντρο Τύπου η Χριστοφόρου δινόταν σταθερά στην 53η θέση (ενώ κάποιες άλλες αθλήτριες καταγράφονταν ήδη με DNF), μέχρι και τα τελευταία στάδια του αγώνα.
Στον αγώνα συμμετείχαν 67 αθλήτριες, από τις οποίες χρόνο κατάταξης έλαβαν μόνο οι 48. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Αυστριακή Άννα Κίσενχόφερ, η συνοδεία της οποίας εμπλέκεται στο ατύχημα με την κύπρια πρωταθλήτρια. Το αργυρό πήγε στην Νεντ Φαν Βλέουτεν από την Ολλανδία και το χάλκινο στην Ελίζα Λόνγκο Μποργκίνι από την Ιταλία.