Άρειος Πάγος: Δεν δίνει στοιχεία στην Ολομέλεια των δικηγόρων για καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων

FILE PHOTO: Supreme Court Areios Pagos AMNA MPA Symela Pantzartzi




Η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, λίγες μέρες μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων της, απάντησε αρνητικά στο πρόσφατο (1.7.2021) αίτημα της Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, να χορηγηθούν στοιχεία για τον χρόνο καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων από τα δικαστήρια.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ολομέλειας, Δημήτρης Βερβεσός, με επιστολή του προς την κυρία Γεωργίου, ζήτησε να χορηγηθούν «ανωνυµοποιηµένα στατιστικά στοιχεία, ανά δικαστήριο, σε όλη τη χώρα, που αφορούν στον χρόνο καθυστέρησης έκδοσης αποφάσεων, τα οποία έχουν περιέλθει σε γνώση σας από τις διοικήσεις των δικαστηρίων της χώρας, προκειμένου να έχουμε στη διάθεσή µας επικαιροποιημένα τα σχετικά στοιχεία».

Στην ίδια επιστολή του, ο κ. Βερβεσός, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι στην πολιτική Δικαιοσύνη εκκρεμούν σύμφωνα με στοιχεία του 2015 περίπου 800.000 υποθέσεις, με χρόνο αναμονής εκδίκασης από ένα έως τρία, κατ΄ ελάχιστον, χρόνια ανάλογα με το δικαστήριο όπου εκκρεμεί η υπόθεση.

Παράλληλα, σημείωνε ότι λόγω αυτών των καθυστερήσεων από το 1997 έως σήμερα η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε περισσότερες από 360 υποθέσεις, λόγω των υπερβολικών καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Η κυρία Γεωργίου στην επιστολή- έγγραφό της προς την Ολομέλεια των προέδρων, κάνει αναφορά στο περιεχόμενο του «μηνύματός της» μόλις ανέλαβε τα νέα καθήκοντά της, σημειώνει διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας του Δικηγορικού Λειτουργήματος, διατάξεις του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, κ.λπ. και επισημαίνει ότι «ο σκοπός υποβολής του εν λόγω αιτήματός σας ταυτίζεται με τον δικό μου, που τον συμμερίζεται μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων μου».

Σε κάθε περίπτωση προσθέτει η κυρία Γεωργίου «σε ουδεμία των διατάξεων αυτών (σ.σ.: Κώδικα Δικηγόρων, κ.λπ.) βρίσκει έρεισμα το αίτημα που υποβάλατε».

Σε άλλο σημείο της επιστολής της η κυρία Γεωργίου αναφέρει: «θεωρώ δεδομένα τη μεταξύ μας αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμό που συντελούν στην εξασφάλιση του κύρους της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης στη χώρα μας και την εκ μέρους όλων όσων είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή μ΄ αυτήν, ικανοποίηση για τον τρόπο απονομής της».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παν. Τσιμπούκης
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Την άρση ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Μπογδάνου αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: