Αποκάλυψη: Πως ο Ερντογάν επηρέαζε τον Τραμπ… Πλήρωσε 30 εκ. δολάρια σε φίλους του πρώην προέδρου των ΗΠΑ

File Photo: Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν δίνουν κοινή συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο. Φωτογραφία HELLAS JOURNAL




Η τουρκική κυβέρνηση πλήρωσε πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικές εταιρείες λόμπι για να ασκήσουν επιρροή στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, γράφει η ιστοσελίδα Ahval.

Τα χρήματα δόθηκαν κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών της προεδρίας του κ. Τραμπ, ανέφερε η μη κυβερνητική και ανεξάρτητη ΜΚΟ, Open Secrets.

Μεταξύ των πληρωμένων εκπροσώπων ομάδων συμφερόντων ήταν ο Ρούντι Τζουλιάνι (Rudy Giuliani), στενός σύμμαχος του Τραμπ και προσωπικός δικηγόρος του πρώην προέδρου, ανέφερε η έκθεση. Επίσης και άλλοι φίλοι του κ. Τραμπ, ιδιοκτήτες εταιρειών λόμπι.

Την περασμένη εβδομάδα, δημοσιεύθηκαν αναφορές ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε μια νέα έρευνα για την εργασία που πρόσφερε ο Giuliani στην τουρκική κυβέρνηση και υπέρ των τουρκικών συμφερόντων.

Ο Giuliani ανέλαβε ως ένας από τους δικηγόρους του Reza Zarrab, ενός Τουρκο-ιρανού λαθρέμπορου χρυσού που συνελήφθη τον Μάρτιο του 2016 κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Μαϊάμι λόγω της συμμετοχής του σε ένα σύστημα φοροδιαφυγής υπέρ της ιρανικής κυβέρνησης.

Ο Zarrab, που με τη συναίνεση και τη βοήθεια της τουρκικής κυβέρνησης έσπασε το αμερικανικό εμπάργκο εναντίον του Ιράν, αργότερα μετατράπηκε σε μάρτυρα της κυβέρνησης των ΗΠΑ εναντίον του Mehmet Hakan Atilla, ενός εκτελεστικού στελέχους της τράπεζας Halkbank, ο οποίος συνελήφθη επίσης το 2017 στη Νέα Υόρκη. Ο Atilla καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για σχεδόν δύο χρόνια πριν επιστρέψει στην Τουρκία.

Ο ακριβής χαρακτήρας των προσπαθειών του Giuliani εκ μέρους του Zarrab ή της τουρκικής κυβέρνησης δεν ήταν ποτέ λεπτομερής, δεδομένου ότι ο Giuliani δεν κατέγραψε ποτέ τις χώρες για τις οποίες εργάστηκε, όπως η Τουρκία και η Ουκρανία, σύμφωνα με τον νόμο εγγραφής ξένων πρακτόρων (FARA)

Ο Giuliani προσπάθησε να άρει κατηγορίες εναντίον του Zarrab, το 2017, και σε ένα σημείο, φέρεται να προσπάθησε να μεσολαβήσει για την ανταλλαγή κρατουμένων με τον ισχυρό ηγέτη της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν προσφέροντας τον Zarrab ως αντάλλαγμα για να παραδώσει αυτός τον Αμερικανό Πάστορα Άντριου Μπράνσον (Andrew Brunson) στην Αμερική.

Η επίσκεψη του Giuliani στην Άγκυρα όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times το 2017.

Σύμφωνα με την πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση, η τουρκική κυβέρνηση πλήρωσε το δικηγορικό γραφείο Giuliani Greenberg Traurig LLP περισσότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ των ετών 2016 και 2020.

Ένας άλλος στενός σύμμαχος του κ. Τραμπ που πληρώθηκε από την τουρκική κυβέρνηση με εκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο είναι ο Brian Ballard, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και μέλος της μεταβατικής ομάδας του.

Ο Μπαλάρντ άσκησε πιέσεις και λόμπι εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης και της HalkBank. Η Ballard Partners έλαβε 1,1 εκατομμύρια δολάρια το 2017 και 750.000 το 2018 από την τουρκική κυβέρνηση, ενώ η Halkbank πλήρωσε στην ίδια εταιρεία 2,25 εκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο.

Η ΜΚΟ, Open Secrets ανέφερε:

Το λόμπι της εταιρείας επικεντρώθηκε κυρίως στο Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών κατά τη διάρκεια της διοίκησης του κ. Τραμπ. Η εταιρεία αργότερα διέκοψε τους δεσμούς με τη Halkbank μια μέρα μετά την κατηγορία εναντίον της τράπεζας για συμμετοχή σε μαζικό πρόγραμμα ξεπλύματος χρημάτων.

Η Mercury Public Affairs, μια εταιρεία συμβούλων με έδρα την Ουάσιγκτον, συγκαταλέγεται επίσης στους κορυφαίους απολογητές της Τουρκίας και έχει στενούς δεσμούς με τον Τραμπ, ανέφερε η ίδια έκθεση. Συγκεκριμένα:

Η εταιρεία εκπροσώπησε την τουρκική κυβέρνηση και το Τουρκο-Αμερικανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, γνωστό ως TAİK. Η TAİK, ένας επιχειρηματικός οργανισμός που σχετίζεται με την τουρκική κυβέρνηση, πλήρωσε στην εταιρεία σχεδόν 3,9 εκατομμύρια δολάρια το 2018. Επίσης, πλήρωσε την ίδια εταιρεία 300.000 δολάρια το 2019 και πάνω από 801.000 δολάρια το 2020.

ΠΗΓΗ: Open Secrets, ιστοσελίδα Ahval

Δυστυχώς για τους γείτονες της: Τα Drones είναι μια τεχνολογία στην υπηρεσία της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: