Από τις ΗΠΑ: Μαζικές κυρώσεις για διαφθορά σε πρώην και νυν κορυφαίους αξιωματούχους χωρών της κεντρικής Αμερικής

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με νέες και νέους στο Παρίσι. State Department Photo by Ron Przysucha




Οι αρχές των ΗΠΑ απαγόρευσαν χθες Πέμπτη την είσοδο στην επικράτειά τους σε συνολικά 55 υπηκόους του Ελ Σαλβαδόρ, της Ονδούρας και της Γουατεμάλας, κατηγορώντας τους είτε για διαφθορά, ή για επιθέσεις εναντίον της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Πρώην πρόεδροι, υπουργοί, ανώτατοι δικαστικοί και κοινοβουλευτικοί φιγουράρουν στον κατάλογο, ο οποίος καταρτίστηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατ’ απαίτηση του αμερικανικού Κογκρέσου.

«Λαμβάνουμε νέα μέτρα στο πλαίσιο του αγώνα μας εναντίον της διαφθοράς στη Γουατεμάλα, στην Ονδούρα και στο Σαλβαδόρ, ανακοινώνοντας περιορισμούς στις βίζες για προσωπικότητες διεφθαρμένες και αντιδημοκρατικές», ανέφερε μέσω Twitter ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν.

«Η διαφθορά υπονομεύει τη δημοκρατία και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Καλύτερη διακυβέρνηση σημαίνει καλύτερο μέλλον», συμπλήρωσε.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που εισέρχονται παράτυπα στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια είναι υπήκοοι των συγκεκριμένωων τριών χωρών της κεντρικής Αμερικής, οι οποίες σχηματίζουν το λεγόμενο Βόρειο Τρίγωνο. Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να καταπολεμήσει τη διαφθορά στα κράτη αυτά, καθώς θεωρεί πως αποτελεί μια από τις ριζικές αιτίες των μεταναστευτικών ροών.

Ο κατάλογος που δημοσιοποιήθηκε χθες περιλαμβάνει 14 προσωπικότητες από το Ελ Σαλβαδόρ, ανάμεσά τους τον υπουργό Εργασίας Ρολάντο Κάστρο, που κατηγορούνται για παρακώλυση της δικαιοσύνης και επιθέσεις εναντίον επικριτών τους.

Είκοσι νυν και πρώην αξιωματούχοι από τη Γουατεμάλα, ανάμεσά τους δύο μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου και ο πρώην πρόεδρος Άλβαρο Κολόμ (2008-2012), συμπεριλήφθηκαν επίσης στη μαύρη λίστα.

Ο κατάλογος αναφέρει ακόμη τα ονόματα 21 υπηκόων της Ονδούρας, συμπεριλαμβανομένων του πρώην προέδρου Πορφίριο Λόμπο Σόσα (2010-2014), που κατηγορείται πως είχε δωροδοκηθεί από διακινητές ναρκωτικών, και της συζύγου του.

Στις περιπτώσεις που τα πρόσωπα αυτά διαθέτουν βίζες για να εισέλθουν στις ΗΠΑ, οι θεωρήσεις των διαβατηρίων τους θα ανακληθούν.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP
Ουάσινγκτον, United States

Συγκλονιστικό βίντεο λίγo πριν την κατάρρευση του κτηρίου στο Μαϊάμι: Στην πισίνα η «ρίζα» της τραγωδίας;

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: