Ανταρσία στο Λος Άντζελες για τα μέτρα: Ο σερίφης δηλώνει πως δεν θα εφαρμόσει την νέα εντολή

File photo: Eμβολιασμοί παιδιών άνω των 12 ετών στο Λος Άντζελες . EPA, ETIENNE LAURENT




Μια νέα εντολή χρήσης μάσκας κάλυψης προσώπου στην κομητεία του Λος Άντζελες, που τέθηκε σε ισχύ τις πρώτες ώρες της Κυριακής με στόχο την καταπολέμηση της εξάπλωσης της Covid-19, δεν θα επιβληθεί από τον σερίφη της κομητείας και τους αξιωματικούς του, όπως ο ίδιος διαμήνυσε.

Η νέα εντολή που εξέδωσε το τοπικό υπουργείο Δημόσιας Υγείας της κομητείας του Λος Άντζελες (DPH) απαιτεί από τους ανθρώπους να φορούν μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου.

Ωστόσο, ο σερίφης της κομητείας του Λος Άντζελες, ο Άλεξ Βιγιανέβα δήλωσε ότι η εντολή «δεν υποστηρίζεται από την επιστήμη» και ότι έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα οποία δεν υπαγορεύουν χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους για τους περισσότερους εμβολιασμένους ανθρώπους.

Ο σερίφης πρόσθεσε ότι «δεν θα δαπανήσει τους περιορισμένους πόρους μας» και ότι το γραφείο του αντ ‘αυτού θα ζητήσει από το κοινό την «εθελοντική συμμόρφωση» στην εντολή του υπουργείου.

Η κομητεία των 10 εκατομμυρίων κατοίκων και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Λος Άντζελες, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ανοδική τάση κρουσμάτων της Covid-19 που αυξάνονται σε ανησυχητικά επίπεδα εξαιτίας της επικράτησης της παραλλαγής Δέλτα του νέου κορονοϊού.

Η ανακοίνωση εκ νέου επιβολής του μέτρου από το τοπικό υπουργείο Υγείας έρχεται μετά από έξι συνεχείς ημέρες καταγραφής πάνω από 1.000 νέες μολύνσεις εντός 24 ωρών στην κομητεία του Λος Άντζελες.

«Απαιτούμε από όλους να φορούν μάσκα σε εσωτερικούς χώρους σε δημόσιους χώρους και επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού, ώστε να μπορέσουμε να σταματήσουμε το αυξημένο επίπεδο μετάδοσης που βλέπουμε», ανέφερε το υπουργείο την Πέμπτη με ανάρτηση στο twitter.

Η κομητεία έχει γίνει ένας τόπος «σημαντικής» μετάδοσης, βάσει των κριτηρίων που έχουν καθοριστεί από τα CDC, δήλωσε ο αξιωματικός υγείας του Λος Άντζελες, δρ Μούντου Ντέιβις, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

Δεν κατέστη σαφές αν άλλες υπηρεσίες δυνάμεων επιβολής του νόμου θα αγνοήσουν επίσης την απόφαση του υπουργείου για υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Το αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες δεν απάντησε αμέσως σε ερωτήσεις σχετικά με το κατά πόσον οι αστυνομικοί του θα επέβαλλαν τον κανόνα εντός των ορίων της πόλης.

Δεν είναι επίσης ξεκάθαρο ποια θα είναι τα πιθανά πρόστιμα μη τήρησης του μέτρου, καθώς αυτά δεν συμπεριλαμβάνονταν στη δισέλιδη ανακοίνωση του DPH.

Τους τελευταίους μήνες, οι παραβάσεις εντολών που έχουν εκδώσει τοπικές αρχές για χρήση μάσκας στην Καλιφόρνια επιφέρουν από προειδοποίηση αν διαπιστωθεί παράβαση για πρώτη φορά, έως πρόστιμα μεταξύ 100 και 500 δολαρίων. Στην κομητεία του Λος Άντζελες πέρυσι, οι ποινές έφταναν μέχρι και στο κλείσιμο της επιχείρησης.

Άλλες κομητείες της Καλιφόρνιας και άλλες Πολιτείες πασχίζουν επίσης με μια άνοδο κρουσμάτων της Covid-19 και επαναφέρουν συστάσεις για χρήση μάσκας.

Οι κομητείες Σακραμέντο, Γιόλο και Φρέσνο στην Καλιφόρνια προχώρησαν πρόσφατα σε συστάσεις για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους ακόμη και από άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Το Όστιν στο Τέξας κάλεσε την Πέμπτη εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί να αποφεύγουν τα ταξίδια, τις συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους, να δειπνούν σε εστιατόρια και να βγαίνουν για ψώνεια και να φορούν μάσκα.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Το CDC ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν χορηγήσει 337,74 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: